Εκτενείς αναφορές στη Χρυσή Αυγή, οι υποστηρικτές της οποίας «εξακολουθούν να ασπάζονται ανοικτά τον αντισημιτισμό και το ρατσισμό και συνδέονται με βίαιες επιθέσεις», αλλά και στα φορολογικά προνόμια της Ορθόδοξης Εκκλησίας περιλαμβάνει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι «επειδή η θρησκεία και η εθνικότητα συχνά είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, ήταν δύσκολο να ταξινομηθούν πολλά περιστατικά ως ειδικά εθνοτικής ή θρησκευτικής μισαλλοδοξίας», προσθέτοντας ότι «αντισημιτικές και ρατσιστικές επιθέσεις» καταδικάστηκαν δημοσίως από τα κόμματα και την κυβέρνηση.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, μετά την οποία «οι Αρχές ξεκίνησαν έρευνες και έλαβαν νομικά μέτρα εναντίον της Χρυσής Αυγής με την αιτιολογία ότι είναι εγκληματική οργάνωση», στην άρση ασυλίας βουλευτών της και την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης στο κόμμα.
Στη συνοπτική περίληψη για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Ελλάδα για το 2013, αναφέρεται σε «περιορισμούς που επηρεάζουν μέλη μη ελληνορθόδοξων θρησκευτικών ομάδων». Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση χορήγησε προνόμια στην «Ορθόδοξη Εκκλησία -που δεν παρέχει σε άλλες θρησκευτικές ομάδες- όπως προνομιακή φορολογία και θεσμοθετημένη σύνδεση με την κυβέρνηση». Προσθέτουν ότι τροποποιήθηκε η νομοθεσία προκειμένου να προσληφθούν 240 θρησκευτικοί ισλαμιστές εκπαιδευτικοί για να διδάξουν το Κοράνι στα δημόσια σχολεία της Θράκης, «ως εναλλακτική λύση για την ελληνική ορθόδοξη διδασκαλία». Ψηφίστηκε νόμος, που προβλέπει εξαιρέσεις για τα παράνομα κτήρια, συμπεριλαμβανομένων των οίκων προσευχής και λατρείας στη Θράκη, που στερούνται τίτλους ιδιοκτησίας και δεν είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς, «επιτρέποντας έτσι την έκδοση των αδειών για την ανακαίνιση και την ανοικοδόμηση» και «συνεχίστηκε ο σχεδιασμός» για το τζαμί στην Αθήνα.
Σημειώνεται ακόμα ότι «υπήρξαν αναφορές για κοινωνικές καταχρήσεις ή διακρίσεις με βάση το θρήσκευμα και τις πεποιθήσεις». Διαπιστώνεται ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία «ασκεί σημαντική κοινωνική, πολιτική και οικονομική επιρροή, που συχνά έχει αποτέλεσμα την υποτίμηση των άλλων θρησκειών» και ότι «ορισμένοι μη ορθόδοξοι πολίτες εξέφρασαν παράπονα ότι αντιμετωπίζονται με καχυποψία ή πως δεν ήταν γνήσιοι Ελληνες όταν αποκάλυψαν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις σε άλλους Ελληνες πολίτες», ενώ μέλη μη ορθόδοξων θρησκευτικών ομάδων «ανέφεραν περιστατικά κοινωνικών διακρίσεων». ΠΑΣ
enet.gr