Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Τουρκία στη διαχείριση των μεγάλων προσφυγικών εισροών που δέχεται, όμως η «βελτίωση της συνεργασίας» θα πρέπει γίνει στη βάση του «διεθνούς δικαίου» και του «αμοιβαίου σεβασμού», είπε ο πρωθυπουργός, όμως συμπλήρωσε πως η Ε.Ε, πρέπει να αναζητήσει και άλλους στρατηγικούς εταίρους στην περιοχή.
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Τουρκία στη διαχείριση των μεγάλων προσφυγικών εισροών που δέχεται, όμως η «βελτίωση της συνεργασίας» θα πρέπει γίνει στη βάση του «διεθνούς δικαίου» και του «αμοιβαίου σεβασμού», δήλωσε ο πρωθυπουργός, κατά τον χαιρετισμό του στη διεθνή διάσκεψη «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» που διοργανώνεται στην Αθήνα.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η χώρα μας είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει έναν μηχανισμό μετεγκατάστασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσφύγων που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία, σημειώνοντας πως καθ’ αυτόν τον τρόπο θα προστατευθούν αθώοι από τους διακινητές που τους οδηγούν στα νερά του Αιγαίου.
Υπό της σκιά της οικονομικής κρίσης που έχει μειώσει το ΑΕΠ κατά πάνω 20% αλλά και της μεγαλύτερης μετακίνησης πληθυσμών που έχει δει η Ευρώπη ααπό τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα, «ακόμα και στην πιο δύσκολη οικονομική στιγμή της» πιστεύει ότι έχει «ευθύνη» να φροντίσει τους πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο από τον πόλεμο.
Προσέθεσε πως η αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρύερη Μέση Ανατολή απαιτεί αναθεώρηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής απέναντι στη Μέση Ανατολή, και την αναζήτηση και άλλων στρατηγικών εταίρων, όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία, μήνυμα που είχε στείλει νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ακόμα ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα θέλουν μια οριστική λύση για το Κυπριακό, που θα προστατεύει τους πολίτες και θα θέσει τέλος στο αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων.
Ο πρωθυπουργός έστειλε ακόμα και ένα μήνυμα για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον μιας ευρω-κρίσης όπου καλείται να αποφασίσει αν το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου βρίσκεται «στην ανάπτυξη, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη», ή «στη λιτότητα και ην αυξανόμενη ανισότητα».
skai.gr