Τσίπρας: Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς από την Μέρκελ

tsipras23«Βρί­σκο­μαι στην Σι­κε­λί­α δι­ό­τι στο νη­σί αυ­τό η κοι­νω­νί­α των πο­λι­τών έ­δω­σε μια ι­σχυ­ρή α­πάν­τη­ση κα­τά της δι­α­φθο­ράς» δή­λω­σε στον ι­τα­λι­κό τύ­πο ο Α­λέ­ξης Τσί­πρας, κα­τά την διά­ρκεια συ­νο­μι­λί­ας του με δη­μο­σι­ο­γρά­φους στην πό­λη του Πα­λέρ­μο.

Η Σι­κε­λί­α εί­ναι έ­ως τώ­ρα – πέ­ραν της Ρώ­μης – η μό­νη πε­ρι­ο­χή της Ι­τα­λί­ας την ο­ποί­α α­πο­φά­σι­σε να ε­πι­σκε­φθεί ο πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ για να στη­ρί­ξει το ι­τα­λι­κό ψη­φο­δέλ­τιο «η Άλ­λη Ευ­ρώ­πη με τον Τσί­πρα» το ο­ποί­ο ε­τοι­μά­ζε­ται να πά­ρει μέ­ρος στις Ευ­ρω­ε­κλο­γές του Μα­ϊ­ου. Το ψη­φο­δέλ­τιο αυ­τό εί­ναι μια πρω­το­βου­λί­α με­λών της κοι­νω­νί­ας των πο­λι­τών με την υ­πο­στή­ρι­ξη των κομ­μά­των «Κομ­μου­νι­στι­κή Ε­πα­νί­δρυ­ση» και «Α­ρι­στε­ρά Οι­κο­λο­γί­α και Ε­λευ­θε­ρί­α».

«Εί­μαι έ­νας υ­πο­ψή­φιος της Ευ­ρω­πα­ϊ­κής Α­ρι­στε­ράς, ό­χι μιας χώ­ρας, μιας γε­ω­γρα­φι­κής πε­ρι­φέ­ρειας ή κά­ποι­ας συμ­μα­χί­ας κρα­τών. Εκ­προ­σω­πώ έ­να πο­λι­τι­κό πρό­γραμ­μα για την ο­ρι­στι­κή έ­ξο­δο α­πό την ευ­ρω­πα­ϊ­κή κρί­ση με αλ­λη­λέγ­γυ­ο τρό­πο, μια σει­ρά προ­γραμ­μα­τι­κών προ­τε­ραι­ο­τή­των κα­τά της πα­ρά­λο­γης λι­τό­τη­τας», πρό­σθε­σε ο Α­λέ­ξης Τσί­πρας.

Σε «μή­νυ­μά του» προς την Γερ­μα­νί­δα καγ­κε­λά­ριο Α. Μέρ­κελ ο κ. Τσί­πρας μι­λών­τας στους συν­τά­κτες των ι­τα­λι­κών ε­φη­με­ρί­δων, πρό­σθε­σε: «ό­λα τα μέ­λη της Ευ­ρω­πα­ϊ­κής Έ­νω­σης εί­ναι ι­σό­τι­μα, στην Ευ­ρω­ζώ­νη εί­μα­στε ό­λοι ί­διοι και δεν δε­χό­μα­στε εκ­βια­σμούς. Αν η κυ­ρί­α Μέρ­κελ ε­πι­θυ­μεί μια γερ­μα­νι­κή Ευ­ρώ­πη, ε­μείς α­παν­τά­με ό­τι θέ­λου­με μια Ευ­ρώ­πη των λα­ών».

Σε ε­ρώ­τη­ση αν υ­πάρ­χουν κοι­νά ση­μεί­α με τον νέ­ο Ι­τα­λό πρω­θυ­πουρ­γό, Μα­τέ­ο Ρέν­τσι, ο ε­πι­κε­φα­λής του ΣΥΡΙΖΑ α­πάν­τη­σε με χι­ού­μορ: «ε­κτός α­πό το στοι­χεί­ο της η­λι­κί­ας, ο Ρέν­τσι εί­ναι ο­πα­δός της Φι­ο­ρεν­τί­να και ε­γώ του Πα­να­θη­να­ϊ­κού».

Σε ό­τι α­φο­ρά την πο­λι­τι­κή του Ι­τα­λού πρω­θυ­πουρ­γού, ο Α­λέ­ξης Τσί­πρας – ό­πως α­να­φέ­ρουν τα ι­τα­λι­κά μέ­σα ε­νη­μέ­ρω­σης – υ­πο­γράμ­μι­σε ό­τι «εί­ναι κρί­μα η πο­λι­τι­κή της σο­σι­αλ­δη­μο­κρα­τί­ας να μοιά­ζει τό­σο πο­λύ με ε­κεί­νη της δε­ξιάς. Εί­ναι κά­τι που ο Ρέν­τσι πρέ­πει να κα­τα­λά­βει πο­λύ κα­λά. Πρέ­πει να κα­τα­φέ­ρει να ξε­χω­ρί­σει α­νά­με­σα στις δι­ά­φο­ρες “A­ρι­στε­ρές”, αν θέ­λει να πε­τύ­χει».

 

ysterografa.gr