Του Νίκου Νικολόπουλου
Η ελληνική κυβέρνηση δίνει την τελευταία της μάχη απέναντι στους δανειστές, που έχουν σκληρύνει τις απαιτήσεις τους, παίζοντας το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. «Αυτό όμως που δεν αντιλαμβάνονται είναι πως στο συγκεκριμένο παιχνίδι υπήρξαν φορές που το ποντίκι μετεβλήθη σε γάτα». Έτσι όπως είναι διαμορφωμένο για την ώρα το ευρύτερο ευρωπαϊκό πεδίο, η πολιτική μοιάζει να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο και στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό. H νέα ελληνική κυβέρνηση, προσπαθώντας να προσαρμόσει το πρόγραμμά της στον ρεαλισμό και στις ανάγκες της διαπραγμάτευσης, έκανε βήματα πίσω εκεί που χρειαζόταν. Σε αυτό το πλαίσιο προχώρησε στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, που, αν και συνεπαγόταν σημαντικές παραχωρήσεις, ανταποκρινόταν, ωστόσο, στην απαίτηση της μεγαλύτερης μερίδας των Ελλήνων πολιτών για παραμονή στη Ζώνη του Ευρώ και συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.
Ωστόσο, η ψυχρή και αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά με την οποία έρχεται αντιμέτωπη καθημερινά η ελληνική κυβέρνηση θα καταγραφεί ως μνημείο «αλληλέγγυων εκβιασμών». Ο Έλληνας πρωθυπουργός απειλείται διαρκώς με διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας και ασφυξία της αγοράς. Και είναι σίγουρο ότι προσπαθεί για το καλύτερο αλλά το τοπίο παραμένει νεφελώδες. Οι αντιπολιτευόμενοι τον κατηγορούν ότι δεν είχε σχέδιο για τη διαπραγμάτευση κι ότι αυτοσχεδίαζε». Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ακόμα δέχτηκε πυρά από εκείνους που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση, μαζί και κάποιοι νεόκοποι, αλλά παλαιάς κοπής αρχηγοί που υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια. Η χώρα πρέπει να βγει από το αδιέξοδο. Πρέπει να τελειώσει την διαπραγμάτευση.
Ο Αλέξης Τσίπρας, δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει σε μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους, με απώτερο σκοπό να διασωθεί η χώρα. Είναι γνωστό ότι τα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Εξάλλου, το τέλος του Ιουνίου ισοδυναμεί με εξάντληση της ρευστότητας. Αυτό το γνωρίζουν και οι δανειστές, που παίζουν το δικό τους παιχνίδι. Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, φέρεται αισιόδοξος. Άλλωστε, σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες, οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις μετά τη συμφωνία θα λειάνουν σημαντικά το αρνητικό κλίμα ειδικά σε ό,τι αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών. Το μόνο βέβαιο είναι ότι «τις επόμενες μέρες παίζεται όλη η χρονιά». «Ο χρόνος πλέον δεν λιγοστεύει για μας, αλλά για όλους», τόνισε, έχοντας απόλυτο δίκιο πρωθυπουργός, αν όντως προτίθεται να μην υποταγεί κατά κανέναν τρόπο στους όρους και τις απαιτήσεις των Γερμανών και να συνεχίσει σε όλα τα επίπεδα την αντίστασή του.
Αναφερόμενος στους δανειστές, ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να τους βάλει ηθικά διλήμματα: «Είναι καιρός να αποδείξουν αν δουλεύουν για τη λύση ή για να υποτάξουν τη χώρα και τον λαό της. Γιατί αν δουλεύουν για να μας υποτάξουν, να ξέρουν ότι θα έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα!» διακήρυξε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. Δεν τρομάζουν όμως με παρόμοια λεκτικά σχήματα οι Γερμανοί. Υποταγή της Ελλάδας θέλει το Βερολίνο ως πρώτου κράτους-θύματος για την οικοδόμηση του Δ’ Ράιχ της Γερμανίας. Αν ο πρωθυπουργός αντισταθεί αποφασιστικά στους Γερμανούς, τότε θα περάσει στο πάνθεον των μεγάλων ηγετών. Αν υποκύψει θα πάει εκεί που συνωστίζονται αμέτρητοι Έλληνες πολιτικοί, ανάξιοι αναφοράς, πλήρεις.. «ρεαλισμού». Δυστυχώς, δεν καταλαβαίνουν άλλη γλώσσα. Θα «λογικευτούν» μόνο όταν συνειδητοποιήσουν σε πρακτικό επίπεδο τις ζημιές που υφίστανται πολιτικά αλλά και οικονομικά από μια κρίση που θα προσλάβει ενδεχομένως μη χειραγωγούμενες διαστάσεις. Ήδη τα επιτόκια των ομολόγων ανέβηκαν κατά 164% στην Πορτογαλία, 142% στην Ιρλανδία, 14% στην Ιταλία, ενώ ταυτόχρονα υποτιμήθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου.
Την ευθύνη της ρήξης την έχουν πλέον στο ακέραιο. Οι «τρομοκράτες» για να εκβιάσουν και να επιβληθούν θέλουν απέναντί τους «τρομοκρατημένους». Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας εξέπεμψε ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες,. Στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας, σημειώνοντας πως αυτή η ελληνική κυβέρνηση θα πει το «ναι» ή το «όχι» στους δανειστές. Πιο συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι εάν έχουμε μία βιώσιμη συμφωνία, όσο και αν είναι δύσκολος ο συμβιβασμός, θα σηκώσουμε το βάρος γιατί μόνο μας κριτήριο είναι η έξοδος από την κρίση και από τα μνημόνια της υποτέλειας. Αν είναι όμως η Ευρώπη να επιθυμεί τον διχασμό και την συνέχεια της υποτέλειας, πάλι η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει τη μεγάλη απόφαση να αρνηθεί , θα πει το μεγάλο «όχι» και θα δώσει τη μάχη για την αξιοπρέπεια του λαού και την εθνική μας κυριαρχία.