Τι δηλώνει στον ΟΤ ο γεν. γραμματέας Δασών για τις αντιρρήσεις επί των δασικών χαρτών
Τις διαδικασίες για τη σύσταση επιπλέον 100 Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕπΕΑ) εκκινεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προκειμένου να ξεμπλοκάρουν χιλιάδες ακίνητα που βρίσκονται εδώ και χρόνια σε “ομηρία”. Όπως αναφέρει στον ΟΤ ο Γενικός Γραμματέας Δασών κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, χθες Σάββατο 1 Απριλίου συγκλήθηκε σύσκεψη με τους επικεφαλής των επτά Διευθύνσεων Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, προκειμένου να ενεργοποιηθούν ώστε να επιταχυνθεί η εξέταση των περίπου 340.000 αντιρρήσεων επί των Δασικών Χαρτών που έχουν υποβάλλει οι πολίτες και βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων
«Πρέπει να υπάρχει ενιαίος προγραμματισμός σε όλες τις Διευθύνσεις. Εντός του επόμενου μήνα θα έχουν συσταθεί άλλες περίπου 100 ΕπΕΑ και στόχος είναι να επιταχύνουμε την πορεία εξέτασης των αντιρρήσεων. Έως τον Μάρτιο του 2024 θέλουμε να έχουν κλείσει όλες οι υποθέσεις, με αίσθημα ασφάλειας δικαίου τόσο για την προστασία των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών όσο και του φυσικού περιβάλλοντος », επισημαίνει ο κ. Αραβώσης.
Έως σήμερα έχουν ιδρυθεί 116 ΕπΕΑ, οι οποίες στην πλειονότητά τους είναι ανενεργές καθώς τα μέλη τους αρχικά δεν αποζημιώνονταν, ενώ στη συνέχεια οι αμοιβές ήταν πολύ χαμηλές και δεν υπήρχε ενδιαφέρον, γι΄ αυτό τα ποσά διπλασιάστηκαν. Για τη λειτουργία των τουλάχιστον 200 Επιτροπών (μαζί με εκείνες που σχεδιάζεται να ιδρυθούν σε έναν μήνα) έχει εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.
Εκατό υποθέσεις το μήνα
Η αποζημίωση των μελών τους πλέον θα καταβάλλεται εφόσον τηρείται κάθε μήνα ο ελάχιστος υποχρεωτικός αριθμός συμμετοχής σε τέσσερις συνεδριάσεις ανά μέλος, συνδυαστικά με την ολοκλήρωση εξέτασης 25 υποθέσεων ανά συνεδρίαση, ήτοι 100 υποθέσεις ανά μήνα. Δηλαδή οι περίπου 200 Επιτροπές θα εξετάζουν 20.000 υποθέσεις ανά μήνα. «Κάθε εβδομάδα, θα παρακολουθούμε πώς προχωρούν οι ΕπΕΑ και εάν τηρείται το όριο των 100 υποθέσεων. Παράλληλα, έχουμε ξεκινήσει να στέλνουμε εγκυκλίους ώστε να ερμηνεύονται με τον ίδιο τρόπο οι δασικές διατάξεις από όλες τις υπηρεσίες», σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας Δασών.
Οι αντιρρήσεις υπολογίζονται περίπου στις 340.000 και αφορούν περί τα 2.600.000 στρέμματα, έκταση που αντιστοιχεί στο 1,9% της χώρας. Ωστόσο, ποσοστό περίπου 30% των αντιρρήσεων εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν ως πρόδηλα σφάλματα. Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες των εν λόγω εκτάσεων δεν μπορούν να τις διαχειριστούν ή να τις μεταβιβάσουν έως ότου περατωθεί η εξέταση των αντιρρήσεων.
Διαβάστε την συνέχεια στο in.gr