“Μία από τις εκκρεμότητες είναι και η σχέση Πολιτείας-Εκκλησίας.Υπάρχουν πολλά πεδία διευκρινίσεων και χωρισμού, που δεν προϋποθέτουν συνταγματική αναθεώρηση. Ένα από αυτά είναι η διαχρονική επιδίωξη της εκκλησιαστικής διοίκησης να ασκεί έλεγχο φρονηματισμού των μαθητών και των εκπαιδευτικών” ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης κατά την τοποθέτησή του στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
“Επί του συμβολικού μάλιστα, αυτή επιχειρείται να δικαιολογηθεί με την συνύπαρξη στο ίδιο υπουργείο της παιδείας της έρευνας και των θρησκευμάτων. Το θέλουμε αυτό;
Η πρόσφατη αιφνίδια ανάφλεξη για το θέμα των θρησκευτικών (που για μας, όπως είδατε, δεν αποτέλεσε αφορμή για μια μετωπική σύγκρουση της Πολιτείας με την Εκκλησία), ελπίζουμε να μην επιβεβαιώσει τους φόβους ότι η ιεραρχία διεκδικεί να θέσει όρους, εισβάλλοντας και πάλι στην πολιτική” τόνισε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε:
“Ορισμένοι πολίτες καλόπιστα διερωτώνται: έχουμε τόσα προβλήματα, μήπως είναι εκ του περισσού όλη αυτή η αντιπαλότητα με την εκκλησία; Τονίζω δεν πρόκειται για αντιπαλότητα εκ μέρους μας αλλά για υπεράσπιση του κοσμικού χαρακτήρα του δημοκρατικού σχολείου. Και σημειώνουμε ότι από την κρίση δεν θα βγούμε επιστρέφοντας στους αναχρονισμούς και τις χρεωκοπημένες αξίες του παρελθόντος. Κανείς δεν είναι έξω από την κρίση. Κανείς δεν είναι αναμάρτητος. Για τη σημερινή κατάσταση του λαού μας ευθύνεται ο καθένας με το μερίδιό του, πολιτικά κόμματα, οικονομικοί παράγοντες, μιντιάρχες και άλλοι θεσμοί οι οποίοι όλοι, άλλωστε, είναι εκ του κόσμου τούτου.Η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει με επιστροφή σε νοοτροπίες, συμφέροντα, σχέσεις εξουσίας και ιδεολογικές εμμονές που αποτελούν αιτίες της κρίσης. Και αυτή ακριβώς η οπτική για την δημοκρατική αναγέννηση της χώρας είναι κατεξοχήν έργο της δικής μας κυβέρνησης”.
Πηγή: enikos.gr