Ένεση ρευστότητας 20 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις.
«Ανάσα» ρευστότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς η ΕΚΤ θα δώσει μέσω των τραπεζών φθηνά δάνεια έως και 20 δισ. ευρώ με πολύ χαμηλά επιτόκια. Συγκεκριμένα, το θέμα της ανεπάρκειας εγγυήσεων (collaterals) των ελληνικών τραπεζών, το οποίο δημιουργεί σημαντικές δυσκολίες συμμετοχής τους στο πρόγραμμα TLTRO για παροχή ρευστότητας μέσω της ΕΚΤ, τέθηκε χθες επί τάπητος στη συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπ. Κερέ.
Σύμφωνα με πληροφορίες για το ζήτημα καταρχήν φαίνεται πως υπάρχει πρόοδος, που κυρίως συνίσταται στην εξασφάλιση χρόνου για κατάθεση των σχετικών εγγυήσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Χθες έληξε η προθεσμία που είχε θέσει η ΕΚΤ, προκειμένου οι τράπεζες να παραδώσουν στις κεντρικές τράπεζες των χωρών τους τις εγγυήσεις μέσω των οποίων θα μπορούν να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Πρόγραμμα που ενεργοποιεί άμεσα η ΕΚΤ και προβλέπει την παροχή σημαντικής ρευστότητας, περίπου 850 δισ. ευρώ, στο σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών, με κεντρικό στόχο τον δανεισμό των επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με εκτιμήσεις για την Ελλάδα θα μπορούσαν να υπολογίζονται ως διαθέσιμα μέσω του προγράμματος κεφάλαια ύψους έως και 20 δισ. ευρώ.
Στην ελληνική περίπτωση η χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών κρατικών ομολόγων δημιουργεί πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες, όσον αφορά στην ικανοποίηση των κριτηρίων για συμμετοχή τους στο γιγαντιαίο πρόγραμμα που ενεργοποιεί η ΕΚΤ σε δύο φάσεις, μία τον Σεπτέμβριο και μια ακόμη τον Δεκέμβριο. Οι τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται από την ΕΚΤ με επιτόκιο 0,25% για περίοδο τεσσάρων ετών, ενώ το πιθανότερο είναι να υπάρξουν και συγκεκριμένοι ποσοτικοί στόχοι για το ύψος των δανείων που θα πρέπει να χορηγούν σε συγκεκριμένο διάστημα, αφού έχουν κάνει χρήση του προγράμματος.
Ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για σημάδια σύγκλισης και πιθανή κατάληξη σε κάποια λύση, που καταρχήν δεν μπορεί να προβλέπει παρά την παροχή πίστωσης χρόνου για την εξασφάλιση εγγυήσεων, συμβατών με τα κριτήρια που θέτει η ΕΚΤ. Δηλαδή, η ΕΚΤ θα δώσει χρόνο στις ελληνικές τράπεζες για να αντικαταστήσουν τις υφιστάμενες μη αξιόχρεες κατά τα κριτήρια του προγράμματος εγγυήσεις, με νέες υψηλότερης διαβάθμισης.
Ας σημειωθεί πάντως πως οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν, ούτως ή άλλως, μέχρι τον Μάρτιο του 2015 να ανταλλάξουν και τις εγγυήσεις που έχουν ήδη δώσει στην ΕΚΤ για ρευστότητα που έλαβαν ύψους 30 δισ. ευρώ κατά την περίοδο της κρίσης στο πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα στήριξης. Ωστόσο, όπως παρατηρούν καλά πληροφορημένα στελέχη, το τελευταίο αυτό θέμα θα επιλυθεί καθώς ήδη οι τράπεζες έχουν μειώσει το παραπάνω ποσό, περίπου στο μισό. Όμως με δεδομένο ότι ο Μάρτιος αποτελεί ήδη ημερομηνία – ορόσημο είναι πιθανόν η λύση μεταξύ ΤτΕ και ΕΚΤ να προβλέπει παράταση μέχρι τον Μάρτιο για τις ελληνικές τράπεζες ώστε αυτές να βρουν, μέχρι τότε, αξιόχρεες εγγυήσεις και για το πρόγραμμα TLTRO. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εξελίσσεται σε δύο φάσεις τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο και σε κάθε περίπτωση προβλέπει πολύ αυστηρούς κανόνες συμμετοχής των τραπεζών σε αυτό. Η ρευστότητα που παρέχεται από την ΕΚΤ πρέπει να διοχετεύεται οπωσδήποτε σε επιχειρήσεις, αφού κεντρικός στόχος είναι η τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι δε τράπεζες ανά χώρα θα υποβάλουν διαρκώς στοιχεία στις κεντρικές τους τράπεζες, οι οποίες στη συνέχεια θα ενημερώνουν την ΕΚΤ για την πορεία του προγράμματος ανά δανειοδοτούμενη επιχείρηση.
Stress tests
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι κ. Στουρνάρας και Κερέ συζήτησαν χθες και για τα stress tests των τραπεζών που ανακοινώνονται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Αλλωστε προχθές παρουσιάστηκε στις 128 ευρωπαϊκές τράπεζες που θα συμμετέχουν στα tests αυτά, από την ΕΚΤ και την EBA (Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή), στη Φραγκφούρτη, ο τρόπος με τον οποίον οι εκθέσεις για την ποιότητα ενεργητικού των πιστωτικών ιδρυμάτων θα ενταχθούν και θα επηρεάσουν τις ασκήσεις προσομοίωσης της καθεμιάς τράπεζας.
Ο Μπ. Κερέ σε δηλώσεις του επισήμανε ότι η Ελλάδα «έχει γυρίσει σελίδα» και αναφερόμενος στις τράπεζες υπογράμμισε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι άντλησαν κεφάλαια από τις αγορές. Πρέπει να σημειωθεί πως ο κ. Κερέ συναντήθηκε χθες και με τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, όπου εξετάστηκαν ζητήματα σχετικά με την παροχή ρευστότητας προς τράπεζες και επιχειρήσεις αλλά και με τα stress tests των τραπεζών.
Η Alpha Bank θα απορροφήσει 1,8 δισ. ευρώ
Κεφάλαια 1,8 δισ. ευρώ θα απορροφήσει η Alpha Bank από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Αυτό έγινε γνωστό χθες κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησε η τράπεζα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Το θέμα ετέθη από τους αναλυτές, καθώς είναι γνωστό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες όσον αφορά στο αξιόχρεο των εγγυήσεών τους για συμμετοχή στο πρόγραμμα TLTRO της ΕΚΤ.
Άλλωστε χθες έληγε η προθεσμία για να υποβάλουν οι ελληνικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος τις εγγυήσεις τους προς αξιολόγηση.
Στόχος
Η ρευστότητα που παρέχεται από την ΕΚΤ πρέπει να διοχετεύε- ται οπωσδήποτε σε επιχειρήσεις, αφού κεντρικός στόχος είναι η τόνωση της ευρω- παϊκής οικονομίας.
Οι τράπεζες ανά χώρα θα υποβάλλουν διαρκώς στοιχεία στις κεντρικές τους τράπεζες, οι οποίες στη συνέχεια θα ενημερώνουν την ΕΚΤ για την πορεία του προγράμματος ανά δανειοδοτούμενη επιχείρηση.
Οι τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται από την ΕΚΤ με επιτόκιο 0,25% για περίοδο τεσσάρων ετών.
imerisia.gr