“Μπορεί να είναι ο παππούς και η γιαγιά εμβολιασμένοι, αλλά δεν θα είναι τα παιδιά και πιθανότατα οι γονείς”, τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου, πετώντας ωστόσο την μπάλα στους ειδικούς και αφήνοντας ένα παράθυρο ανοιχτό για εξαιρέσεις.
«Φρένο» στις όποιες σκέψεις και… επιθυμίες για Πάσχα στο χωριό βάζει η πορεία των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στη χώρα μας.
Όπως κατέστησε σαφές η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της σημερινής (29/03) ενημέρωσης, το ελληνικό παραδοσιακό Πάσχα δεν συνάδει με το ποσοστό των εμβολιασμών μέχρι σήμερα.
Συγκεκριμένα, τόνισε πως μπορεί να είναι εμβολιασμένοι ο παππούς και η γιαγιά, ωστόσο τα παιδιά και πιθανότατα οι γονείς δεν θα είναι. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά του ιού, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο για ευνόητους λόγους.
Ερωτηθείσα λοιπόν αν η πορεία των εμβολιασμών, σε συνδυασμό με τη φυσική ανοσία, μάς επιτρέψει να κάνουμε Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας, η κυρία Θεοδωρίδου, απάντησε χαρακτηριστικά:
Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, άφησε ωστόσο ένα παράθυρο ανοιχτό, σημειώνοντας πως «αν τώρα θέλουν δύο εμβολιασμένα άτομα να πάνε μόνοι στο εξοχικό τους τα πράγματα είναι πιο εύκολα».
Τι συμβαίνει με τα περιστατικά θρομβώσεων
Από εκεί και πέρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημείωσε ότι περίπου εδώ 20 ημέρες η επιστημονική κοινότητα ασχολείται με τη διερεύνηση μίας σπάνιας περίπτωσης θρομβώσεων και θρομβοπενίας που ενδεχομένως να σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Ο ΕΜΑ, αν και έχει τοποθετηθεί υπέρ της συνέχισης του εμβολιασμού, τονίζοντας πως τα πλεονεκτήματα υπερτερούν από τις τυχόν παρενέργειες, συνεχίζει παράλληλα την έρευνα για να διαπιστωθεί αν υπάρχει αιτιώδης συσχέτιση στο σπάνιο πάντως αυτό φαινόμενο, με 28 περιπτώσεις σε σύνολο 17.000.000 δόσεων εμβολίων.
Τα θρομβωτικά επεισόδια μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca, όπως τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, δεν διαφέρουν από αυτά στο γενικό πληθυσμό, ούτε αποτελούν αντένδειξη.
Αυτό που πρέπει πλέον να διευκρινιστεί είναι οι παράγοντες αυξημένου κινδύνου, όπως επίσης και η αντίδραση του εμβολιαζόμενου.
«Ελπίζουμε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμού σύντομα θα δώσουν τις σωστές απαντήσεις για να επανέλθει και η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της AstraZeneca που αποτελεί ισχυρό όπλο στην αντιμετώπιση της COVID-19», είπε.
Η μόνη, δε, περίπτωση που αντενδείκνυται ο εμβολιασμός, είναι η εκδήλωση σοβαρής αναφυλαξίας, σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
«Ελπίζουμε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμού σύντομα θα δώσουν τις σωστές απαντήσεις για να επανέλθει και η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της AstraZeneca που αποτελεί ισχυρό όπλο στην αντιμετώπιση της COVID-19. Μια κοινή παρατήρηση είναι πως ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας έχει μεγάλο φόβο για τις αλλεργικές αντιδράσεις, όπως και οι γιατροί. Αυτός ο συνδυασμός οδηγεί πολλά άτομα στο να μην εμβολιάζονται. Ας θυμίσω ότι η μόνη περίπτωση που αντενδείκνυται ο εμβολιασμός, είναι αν ένα άτομο έχει εκδηλώσει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση κι έχει χρειαστεί νοσηλεία. Οι κοινές αλλεργίες, ειδικά τώρα με την άνοιξη, είτε σε φάρμακα, είτε στο καουτσούκ και το λάτεξ, δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό», υπογράμμισε.
Πηγή: sputniknews.gr