Φ. Γεννηματά: Να πούμε το μεγάλο ναι στο πρώτο βήμα που είναι επιτέλους διάλογος μεταξύ μας

Απάντηση στα όσα είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού έδωσε η Φώφη Γεννηματά στο χαιρετισμό που απηύθυνε στο 2ο συνέδριο του Κινήματος. «Ήρθε η ώρα το Ποτάμι να πει το μεγάλο ‘ναι’ σε αυτή την πρόσκληση που έχει απευθύνει το ΠΑΣΟΚ εδώ και καιρό για τη δημιουργία ενός νέου σχήματος χωρίς ηγεμονισμούς.»

gennimata potami«Θέλω να σας καλέσω να πείτε το μεγάλο ναι στο πρώτο βήμα που είναι επιτέλους διάλογος μεταξύ μας. Συμμετοχή στη συζήτηση επί πολύ συγκεκριμένων αναγκών της ελληνικής κοινωνίας. Αναμένουμε τις αποφάσεις σας, αλλά δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, τώρα πρέπει να τολμήσουμε, τώρα πρέπει να προχωρήσουμε μαζί» ανέφερε η κα Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -αφήνοντας αιχμές για δηλώσεις του επικεφαλής του Ποταμιού, είπε ότι η ίδια δεν πιστεύει στους διαχωρισμούς του νέου και του παλιού, του καθαρού και του βρώμικου, ούτε πιστεύει στις παρθενογεννέσεις.

Αναλυτικά η ομιλία της κα. Γεννηματά:

“Φίλες και φίλοι θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την πρόσκλησή σας να χαιρετίσω το Συνέδριό σας. Βλέπω πίσω μου το κεντρικό σύνθημα, που είναι «Συνθήματα τέλος» και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σας και να προσθέσω «Προσχήματα τέλος, αδράνεια τέλος».
Τώρα, είναι η ώρα των αποφάσεων. Δεν χρειάζονται επιχειρήματα για να μιλήσουμε για την κατάσταση που περνάει η χώρα. Δεν βιώνει απλώς μια κρίση, βρίσκεται πραγματικά σε οριακή κατάσταση. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βυθίζει την οικονομία, την αξιοπιστία της χώρας, απειλεί την καθημερινότητα της απλής ελληνικής οικογένειας και υπονομεύει τη λειτουργία των θεσμών και της δημοκρατίας. Ταπεινώνει με λίγα λόγια τη χώρα μας καθημερινά.
Και τώρα προστίθεται και η κρίση του προσφυγικού, η οποία βεβαίως αναδεικνύει και τις μεγάλες αδυναμίες και τα προβλήματα της Ευρώπης, που πρέπει επιτέλους να πάρει αποφάσεις για τα επόμενα βήματα, για την πολιτική ενοποίηση, για την ολοκλήρωση εάν δεν θέλει να δει άμεσα τη διάλυσή της.
Όμως προκύπτουν καθημερινά και οι αδυναμίες και τα προβλήματα και η ανικανότητα διαχείρισης από την πλευρά της Κυβέρνησης.
Πριν από λίγες μέρες ζήτησα να υπάρξει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να χαράξουμε μια εθνική γραμμή για το προσφυγικό ζήτημα. Μια γραμμή, που θα αποτρέψει την εθνική κρίση και την ανθρωπιστική κρίση. Παρ’ όλο που αυτό έγινε αποδεκτό από τον Πρωθυπουργό, οι μέρες περνούν και τίποτε δεν γίνεται. Οι εξελίξεις τρέχουν, η Κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις, προχωρά σε μονομερείς ενέργειες με αποτέλεσμα να αδυνατίζει όλο και περισσότερο η σημασία αυτής της συνάντησης των πολιτικών Αρχηγών.
Εμείς σε κάθε περίπτωση συνεχίζουμε την προσπάθειά μας και η προσπάθειά μας είναι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, να βρούμε και να διατηρήσουμε ισχυρούς συμμάχους στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και όπως το κάναμε το καλοκαίρι έτσι και σήμερα οι περισσότεροι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές είναι στο πλευρό του ελληνικού λαού.
Χτες μαζί με τον Gianni Pittella αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μια Διάσκεψη των Σοσιαλιστικών Κομμάτων των Βαλκανίων μαζί με τη Μάλτα, την Κύπρο και την Ιταλία, να ενώσουμε όλοι μαζί τη φωνή μας απέναντι στις ακραίες φωνές της Ευρώπης, που επιθυμούν τη διάλυση. Δεν θέλουμε ρήγματα ανάμεσα στις χώρες κράτη – μέλη. Θέλουμε ακόμη βαθύτερη σχέση και συνεργασία μαζί τους.
Και πρέπει να αναδείξουμε ότι το πρόβλημα, η λύση του προβλήματος δεν βρίσκεται στο Αιγαίο, αλλά στις ακτές της Τουρκίας. Θα πρέπει η Ευρώπη να πιέσει την Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της και τις δεσμεύσεις της που έχει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλοι μαζί θα πρέπει να διεκδικήσουμε την αλλαγή του Δουβλίνο, αλλά και μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό μετεγκατάστασης των προσφύγων. Αυτή είναι η βιώσιμη και όχι η τελική λύση, όπως κάποιοι τόλμησαν να πουν.
Στη φάση της μεγαλύτερης κρίσης που πέρασε η Ελλάδα, είναι ένα ακυβέρνητο καράβι. Η Κυβέρνηση της αριστεροακροδεξιάς δεν θέλει, δεν ξέρει και δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.
Δεν αρκεί όμως σήμερα να μένουμε στις διαπιστώσεις. Εμείς λέμε καθαρά και ξάστερα: τη λύση πρέπει να τη δώσει αυτή η Βουλή. Η χώρα χρειάζεται σήμερα μια ισχυρή Κυβέρνηση των δημοκρατικών, φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του τόπου. Δεν χρειάζεται να συγκροτήσουμε μια Κυβέρνηση μετά από μια εθνική καταστροφή, απλά και μόνο για να τη διαχειριστεί.
Φίλες και φίλοι πρέπει να δράσουμε τώρα. Και Κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν νοείται χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία μέσα. Κανείς δεν μπορεί να αποφύγει τις ευθύνες του και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.
Δεν υπάρχει άλλη λύση και δεν σηκώνει αναβολή. Το ζήτημα, δεν είναι αν θα είναι Πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας ή αν θα καταλάβει αυτή τη θέση ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος άραγε από μόνος του τι μπορεί να κάνει; Το μεγάλο ζήτημα είναι να μην φτάσει η χώρα στον γκρεμό. Αυτό είναι που πρέπει να μας απασχολεί όλους, σήμερα, χωρίς άλλη καθυστέρηση.
Σε αυτή την οριακή κατάσταση ο χώρος μας δεν μπορεί να παραμένει ένας απλός θεατής, που απλά προσπαθεί να κατοχυρώσει θέσεις, οφίτσια και μικροκομματικά συμφέροντα.
Το αίτημα για ενότητα των δυνάμεών μας είναι αλήθεια ότι αρθρώνεται εδώ και πολύ καιρό και έχουμε όλοι μας ευθύνες για το ότι έχουμε καθυστερήσει. Όμως εάν δεν τα καταφέρουμε και τώρα, σημαίνει ότι είναι επιλογή μας να μείνουμε κομπάρσοι σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ήδη έχουμε αργήσει πολύ.
Γι’ αυτό τον λόγο ανέλαβα την πρωτοβουλία να απευθύνω πρόσκληση για τη συγκρότηση μιας πολιτικής συμμαχίας όλων των δυνάμεων του ριζοσπαστικού Κέντρου, του δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς, της πολιτικής Οικολογίας, δηλαδή όλων των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, που μπορούμε από κοινού να σχεδιάσουμε μια πρόταση ελπίδας για την ελληνική κοινωνία.
Εμείς είμαστε έτοιμοι. Είμαστε έτοιμοι, ώριμοι και αποφασισμένοι να συναντηθούμε και να συνεννοηθούμε. Κατ’ αρχήν και πριν απ’ όλα προγραμματικά. Ναι, η χώρα χρειάζεται μια σειρά από τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν πρόσημο, έχουν χρώμα. Δεν είναι καραμέλα, δεν συνδέονται με το αίμα του ελληνικού λαού.
Ναι, χρειάζονται μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα, για να κατοχυρώσουμε τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα, την πολιτική σταθερότητα, την κυβερνησιμότητα. Χρειάζονται μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στο παραγωγικό μοντέλο του κράτους, για να πετύχουμε παραγωγικότητα, ανταγωνιστικότητα, δυνατότητες και ευκαιρίες για επιχειρηματικότητα, για καινοτομία. Να στηριχθούν οι νέοι άνθρωποι, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας.
Χρειάζεται ρήτρα κοινωνική αναδιανομής, για να μην είναι κανένας στο περιθώριο στην Ελλάδα μετά την κρίση.
Όμως όλα αυτά απαιτούν συζήτηση, διάλογο, συνεννόηση. Ενωμένοι μπορούμε να αποτελέσουμε το κέντρο ισορροπίας του πολιτικού συστήματος. Μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα προοδευτικό πόλο εξουσίας, με αυτόνομο λόγο, αυτοδύναμη στρατηγική και αποφασιστικό ρόλο στις εξελίξεις.
Έχουμε υποχρέωση να δημιουργήσουμε όρους απεγκλωβισμού των προοδευτικών ανθρώπων, τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Δεξιά. Να αναδείξουμε μια ισχυρή πολιτική συμπαράταξη με προγραμματικό λόγο που θα απορρίπτει στείρες παραδοσιακές αριστερές εμμονές, που θα πολεμά το λαϊκισμό, αλλά όχι και ό,τι είναι φιλολαϊκό, με προγραμματικό λόγο που θα απορρίπτει τον νεοφιλελευθερισμό και τους αλόγιστους νόμους της αγοράς, χωρίς όρους και χωρίς κανόνες, αλλά όχι την ιδιωτική πρωτοβουλία και την ελευθερία του ατόμου.
Σε ό,τι μας αφορά η πρότασή μας είναι ειλικρινής και ξεκάθαρη. Δεν προσπαθούμε να ηγεμονεύσουμε πουθενά, δεν προσπαθούμε να σημαδέψουμε καμία τράπουλα, απαιτούμε όμως καθαρές κουβέντες και αποφάσεις ρεαλιστικές.
Όλες οι απόψεις είναι δεκτές, όλες οι απόψεις και οι προτάσεις πρέπει να είναι στο τραπέζι του διαλόγου και δεν εξαιρώ ούτε τις δικές μας προτάσεις από αυτόν τον κανόνα. Δεν θέτουμε, αλλά δεν αποδεχόμαστε περιορισμό στο εύρος του διαλόγου. Δεν πιστεύω στις παρθενογενέσεις, ούτε στους από μηχανής Θεούς και δεν πιστεύω σε κάτι δήθεν νέο, που είναι σήμερα τόσο απροσδιόριστο, που κανείς δεν μπορεί να το περιγράψει ή να το υποδείξει.
Και ακούω από πολλούς να λένε ότι «το ΠΑΣΟΚ συμβολίζει, ή είναι το παλιό». Ακούστε, βλέποντας που οδηγεί το υποτιθέμενο νέο, πραγματικά γελάω πικρά. Ας συμφωνήσουμε σε ένα απλό πράγμα: να κρατήσουμε ό,τι καλό έχει κάνει η μεγάλη Δημοκρατική προοδευτική Παράταξη σε αυτό τον τόπο.
Η Παράταξη που έχω την τιμή και την ευθύνη να εκπροσωπώ με δύσκολες πράξεις και όχι με εύκολα λόγια, ταυτίστηκε με πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Από πού να ξεκινήσω και πόσα να πω; Από το ΑΣΕΠ; Το ΕΣΥ; Τα ΚΕΠ; Τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις του ’80 και του ’90 ή αυτές που κάναμε μέσα στην κρίση, τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, τον «Καλλικράτη», τη δημόσια διαβούλευση των νομοσχεδίων, τους οικονομικούς Εισαγγελείς, την άρση του απορρήτου, τη μεγάλη μεταρρύθμιση στην ανώτατη Παιδεία, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την αναδιάρθρωση της αμυντικής βιομηχανίας και τόσα άλλα.
Αν θέλουμε, πρέπει, επιβάλλεται να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να γίνει κριτική στα λάθη και να παρθούν σκληρά μέτρα για να μην επαναληφθούν. Ας δώσουμε όμως πραγματικό νόημα στο αίτημα για πολιτική ανανέωση. Να σταματήσουμε αυτή την κενή περιεχομένου συζήτηση για το ποιος εκφράζει το νέο και το παλιό, ποιος είναι ο καθαρός και ποιος είναι ο βρώμικος. Εκτός από τοξική, αυτοί είναι μια συζήτηση διαλυτική και αν θέλετε την άποψή μου, πριν απ’ όλα κρύβει απουσία ιδεών και αδυναμία να παρθούν αποφάσεις. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.
Δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια στο ερώτημα «πως, ποιοι, πότε» να απαντάμε «θα δούμε, θα βρούμε τις απαντήσεις στην πορεία».
Σίγουρα σε καμία περίπτωση και εγώ προσωπικά δεν θέλω αυτή η προσπάθειά μας να γίνει ένα φρούριο περίκλειστο με τιμάρια δήθεν βαρόνων. Δεν υπάρχουν τέτοιοι στο χώρο μας. Ακόμη κι αν κάποιοι το επιθυμούν ή νομίζουν ότι μπορούν.
Πρέπει να γίνουμε συγκεκριμένοι και αποτελεσματικοί. Ο πολιτικός μας χώρος αποτελείται από πολύ συγκεκριμένα κοινοβουλευτικά και μη κόμματα, δεκάδες κινήσεις πολιτών, συλλογικούς φορείς και στελέχη του κοινωνικού παραγωγικού χώρου και της Αυτοδιοίκησης.
Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την επιρροή μας και να πολλαπλασιάσουμε τις δυνάμεις μας. Γι’ αυτό πρότεινα και προτείνω τη διατήρηση δομών και κομμάτων, γιατί ο στόχος μας δεν είναι η διάλυση. Γι’ αυτό πρότεινα και προτείνω προγραμματική συμφωνία και όχι Συνέδρια, γιατί πρέπει επιτέλους να απαντήσουμε σε όλους όσους νομίζουν ότι μπορούν να επιβιώνουν μέσω σκληρών κομματικών μηχανισμών. Αυτή η εποχή ανήκει οριστικά στο χτες.
Πρότεινα και προτείνω σύνθεση μέσω της Συνδιάσκεψης. Μια Συνδιάσκεψη, που δεν θα επιτρέπει κανέναν αποκλεισμό, αλλά δεν θα επιτρέπει και την πλειοψηφία κανενός φορέα. Άμεσα μπορεί να συγκροτηθεί μια κοινή Επιτροπή με πρόσωπα αυξημένου κύρους, ευρύτερου συμβολισμού και ισότιμη συμμετοχή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και όλων των άλλων κομμάτων, κινήσεων και προσωπικοτήτων, που επιθυμούν να συμβάλλουν και να συμμετέχουν σε όλη αυτή τη διαδικασία. Η οργάνωση και οι εισηγήσεις της Συνδιάσκεψης να προέλθουν από αυτή την Επιτροπή.
Αγαπητοί φίλοι, κλείνοντας θέλω να σας καλέσω να πείτε το μεγάλο Ναι. Το μεγάλο Ναι στο πρώτο βήμα, που είναι επιτέλους διάλογος μεταξύ μας, συμμετοχή στη συζήτηση επί πολύ συγκεκριμένων αναγκών της ελληνικής κοινωνίας.
Αναμένουμε τις αποφάσεις σας. Αλλά δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Τώρα πρέπει να τολμήσουμε, τώρα πρέπει να προχωρήσουμε μαζί, τώρα πρέπει να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις.
Καλή επιτυχία στο Συνέδριό σας και σας περιμένουμε σε μια ειδική συνεδρίαση των οργάνων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να συζητήσουμε για τις συγκεκριμένες προτάσεις και στη συνέχεια και στη διάρκεια του Συνεδρίου εσείς έχετε παρουσιάσει.”