Απάντηση έδωσαν οι Χάρης Βγενής και Νίκος Κουρής στα όσα τους καταλόγισαν ομάδα εθελοντών για «καπέλωμά» τους.
Συγκεκριμένα, σε μια μακροσκελή επιστολή τους μεταξύ άλλων επισημαίνουν:
“Αγαπητοί φίλοι εθελοντές ο κιτρινισμός και η λάσπη είναι τακτικές του παρελθόντος. Οι εκθέσεις ιδεών σε ένα χαρτί Α3 ( και μάλιστα βασισμένες σε προτάσεις άλλων) παραμένουν θεωρητικές μελέτες για αναγνώστες περιοδικών. Τα έργα χρειάζονται ανθρώπους για να πραγματοποιηθούν. Κι εμείς ενεργούμε, δημιουργούμε και παράγουμε. Εμείς φίλοι εθελοντές είμαστε εδώ, δουλεύοντας καθημερινά, σκληρά και συστηματικά. Εμείς φίλοι εθελοντές είμαστε πάντα ανοιχτοί σε δημόσιο επικοδομητικό διάλογο με εκείνους που έχουν υλοποιήσιμες, ρεαλιστικές προτάσεις οι οποίες μπορούνε να πάνε την Καλαμάτα, τη Μεσσηνία ένα βήμα μπροστά στον τουρισμό. Η απάντησή μας είναι ξεκάθαρη: Χρειαζόμαστε έργα, από λόγια χορτάσαμε.”
Αναλυτικά η απάντηση των Χάρη Βγενή και Νίκου Κουρή:
“Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των εργασιών της Alterna messinia 2016 για την οποία θα κάνουμε πλήρη απολογισμό σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα θέλαμε να αναφερθούμε στους εθελοντές συμπολίτες μας και να απαντήσουμε στην επιστολή τους σχετικά με το εν λόγω εγχείρημα.
Από την πρώτη στιγμή που το γραφείο υποψηφιότητας για την Καλαμάτα ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 (Κ21) ανακοίνωσε τη δημιουργία ομάδων, εμείς συμμετείχαμε σε αρκετές από αυτές, δηλώνοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον μας για τα κοινά της πόλης άσχετα με τους συντονιστές, την διαμορφούμενη ατζέντα, την παρουσία ειδικών και επαγγελματιών και βέβαια το τελικό αποτέλεσμα. Στην ομάδα ‘’εναλλακτικού τουρισμού’’ στην οποία πήραμε μέρος από τις αρχές Νοεμβρίου , συμμετείχαν: κάποια μέλη του τμήματος πεζοπορίας του συλλόγου Ευκλής, ένας τουριστικός πράκτορας εξειδικευμένος σε θέματα εναλλακτικού τουρισμού, ένας εκπρόσωπος εταιρείας που δραστηριοποιείται σε αυτό το χώρο, απλοί πολίτες και οι υπογράφοντες ως επαγγελματίες στον τουρισμό ειδικών ενδιαφερόντων και στο χώρο της διαφήμισης.
Από τις πρώτες συζητήσεις διαπιστώσαμε την άγνοια πολλών μελών της ομάδας για τις επαγγελματικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στη Μεσσηνία σε σχέση με το είδος αυτό του εναλλακτικού τουρισμού, το οποίο αναπτύσσεται ραγδαία τόσο στην εξωτερική αγορά αλλά ακόμη και στην πατρίδα μας. Μέχρι και τις 24/11 (ύστερα από τρεις συναντήσεις) δεν είχε δημιουργηθεί κανένα πλαίσιο και δεν είχε τεθεί κανένας στόχος (σύμφωνα και με τα πρακτικά και τα news letters της συμβούλου του Κ21 κυρίας Μ. Καλλικούνη ). Έτσι κρίναμε απαραίτητο να καταθέσουμε τις προτάσεις μας αναλυτικά και συγκεκριμένα και οι οποίες (όπως παραδέχονται και οι εθελοντές συμπολίτες μας στην επιστολή τους ) ήταν οι εξής: O Χάρης Βγενής πρότεινε 1) να γίνει χαρτογράφηση όλων των δραστηριοτήτων ώστε να γνωρίζουν όλα τα μέλη, που πως και σε ποιους μπορούμε να απευθυνθούμε και κυρίως σε επαγγελματικό επίπεδο αφού όπως όλοι αντιλαμβάνονται οι επαγγελματίες στηρίζουν και την οικονομία της αγοράς (θέσεις εργασίας, φόροι κλπ) 2) να διοργανωθεί μια έκθεση 3) να δημιουργηθεί ένα video. Ο Νίκος Κουρής πρότεινε τη δημιουργία ενός ημερολογίου για το 2016 έτσι ώστε να καταγράφονται επίσημα οι διάφορες διοργανώσεις, αγώνες κλπ για να μην γίνεται αφ΄ ενός μεν κακή αλληλοκάλυψη των γεγονότων άλλα και να προβάλλονται κατάλληλα και σωστά. Οι προτάσεις εισακούσθηκαν με ενδιαφέρον είναι αλήθεια, αλλά χωρίς να ειπωθεί τίποτα επί του πρακτέου. Στη συνέχεια θέσαμε μερικά εύλογα ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι. Συγκεκριμένα: 1) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των δράσεων και ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία (dead line).2) Ποια είναι η τεχνογνωσία και εξειδίκευση των μελών στη δημιουργία, παραγωγή και διοργάνωση μεγάλων εκθέσεων και συναφών διοργανώσεων. 3) Ποιος αναλαμβάνει την οικονομοτεχνική μελέτη και το κόστος για τα έξοδα των διοργανώσεων. Όπως φαίνεται και από τα πρακτικά που μας έστελνε η κα Μ.Καλλικούνη σε κανένα θέμα δεν υπάρχει καμία ουσιαστική απάντηση, απλά θεωρητικές αναφορές και η καλή διάθεση, δεδομένου ότι η μοναδική προτεραιότητα και αγωνία του συντονιστή της ομάδας από την πρώτη στιγμή και σε όλες τις συζητήσεις ήταν μία και μοναδική: ένα πεζοπορικό μονοπάτι. Λογικό αφού είναι μέλος τέτοιου συλλόγου, αλλά είναι μόνον αυτό το ζητούμενο για τον εναλλακτικό τουρισμό; Γιατί αποκλειστικά το ενδιαφέρον να εστιάζεται μόνον σε αυτό; Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Alterna messinia 2016 κάλεσε και φιλοξένησε έναν πρωτοπόρο πεζοπόρο στην Ελλάδα, τον κο Γιάννη Λαγό συντονιστή και εμπνευστή του μεγαλύτερου πιστοποιημένου μονοπατιού στην χώρα μας (Μenalon trail), ο οποίος μάλιστα στην ομιλία του ανέδειξε και τις προοπτικές επέκτασης του στη Μεσσηνία. Έτσι δηλώσαμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας και για αυτό το θέμα.
Βλέποντας από την άλλη μεριά την ουσιαστική αδράνεια και γνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι εργασίες των ομάδων τελειώνουν στα μέσα Δεκεμβρίου (σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Κ21), θελήσαμε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες πράξεις γιατί θεωρούσαμε ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο σε ατέρμονες συζητήσεις που γίνονται μια φορά την εβδομάδα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο χρόνος για τη δημιουργία ενός τουριστικού project ήταν ιδιαίτερα πιεστικός αφού οι μεγαλύτερες εκθέσεις γίνονται το αργότερο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου και η τουριστική περίοδος του 2016 είναι προ των πυλών. Οι σκέψεις μας για την υλοποίηση διαφόρων εκδηλώσεων και οι στόχοι μας όσον αφορά τη θέση της Μεσσηνίας (positioning) στο νέο τουριστικό χάρτη ειδικών ενδιαφερόντων έχουν αναφερθεί πυκνά συχνά σε αντίστοιχες συζητήσεις, όπου πολλές φορές έλειπε το ‘’δια ταύτα’’, δηλαδή συγκεκριμένες δράσεις στον κατάλληλο χρόνο (timing). Ως εκ τούτου κρίναμε αναγκαίο να κινηθούμε με γοργά βήματα ώστε να πραγματοποιήσουμε τις ούτως ή άλλως δικές μας σκέψεις-προτάσεις, βάζοντας ως πρώτη προτεραιότητα (αλλά όχι μοναδική) τη διοργάνωση της 1ης έκθεσης τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων με τρεις κυρίως στόχους: 1) Την ανάδειξη, παρουσίαση, ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος, 2)Τις συνέργιες και συνεργασίες μεταξύ όλων των επαγγελματιών του τουρισμού, 3) Τη μεγαλύτερη δυνατή εξωστρέφεια της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας ευρύτερα. Θεωρήσαμε ότι έπρεπε να κινηθούμε άμεσα (για τους λόγους που προαναφέραμε) και αυτό πράξαμε.
Είναι γεμάτα τα συρτάρια διαφόρων παραγόντων (τόσο του δημοσίου όσο και ιδιωτών) με εκθέσεις ιδεών και σενάρια που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Κάποιοι μάλιστα θέλουν να διεκδικούν την πατρότητα τους άσχετα με το αν πραγματοποιηθούν ποτέ και κυρίως αδιαφορώντας για το αποτέλεσμα. Είναι προφανές ποιοι καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν και εμείς το έχουμε αποδείξει αρκετές φορές. Η Καλαμάτα μας είναι μια μικρή πόλη και όλοι γνωρίζουν ποιοι μπορούν να πάνε αυτό που πιστεύουν και αναλαμβάνουν ένα βήμα πιο κάτω, χωρίς τυμπανοκρουσίες και φανφάρες αλλά με ουσιαστικό παραγόμενο έργο. Διότι μεταξύ των άλλων είμαστε και ένθερμοι υποστηρικτές της άποψης ότι: ‘’δεν έχει τόσο σημασία η απόφαση, αλλά η στιγμή της απόφασης’’. Γνωρίζουμε όλοι πόσες αποφάσεις έχουν ληφθεί και είτε χάνονται στην γραφειοκρατία του δημοσίου και άλλων διαφόρων μηχανισμών και συμφερόντων, είτε δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Εμείς φίλοι εθελοντές κάνουμε πράξη αυτά που προτείνουμε. Εμείς επίσης φίλοι εθελοντές σε πολλές άλλες περιπτώσεις έχουμε εργαστεί σκληρά ( και όχι με εβδομαδιαίες συναντήσεις των δυο ωρών) επίπονα και αφιλοκερδώς για το κοινό καλό.
Θα μπορούσαμε να θέσουμε πολλά ερωτήματα σε σχέση με τα απτά αποτελέσματα διαφόρων ιδεών που ακούστηκαν στις ομάδες εργασίας, αλλά δεν είναι της παρούσης. Μόνο ένα θα ρωτήσουμε: ποιο είναι το συγκεκριμένο έργο της ομάδας εναλλακτικού τουρισμού μετά από τέσσερις ολόκληρους μήνες συζητήσεων ; Γινόμαστε κουραστικοί αν επαναλάβουμε ότι οι συναντήσεις γίνονταν μια φορά την εβδομάδα για δυο το πολύ ώρες. Πιστεύει κάποιος ότι αν αφιερώσει τόσο λίγο χρόνο μπορεί να έχει κάποια έστω θετικά αποτελέσματα μεσοπρόθεσμα, χωρίς ιδίως να έχει απαντήσει-λύσει τα ερωτήματα που θέσαμε πιο πάνω ;
Εμείς αγαπητοί φίλοι εθελοντές στη τραγική κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία μας και στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν πολλοί συμπολίτες μας, πιστεύουμε ότι οι ιδιώτες που δύνανται πρέπει να ενεργούν, αφήνοντας το κράτος την περιφέρεια και τους δήμους είτε να λύσουν μεγάλα και δυσεπίλυτα προβλήματα είτε να δημιουργούν συνθήκες και υποδομές όπου οι επιχειρηματίες να μπορούν να αναπτύξουν τις δραστηριότητες τους. Ως εκ τούτου δεν χτυπήσαμε την πόρτα κανενός δημόσιου φορέα για την παραμικρή στήριξη και βοήθεια. Το οικονομικό κόστος της διοργάνωσης της έκθεσης Alterna messinia βάρυνε εξ ολοκλήρου τους διοργανωτές. Όσο για τους εκθέτες επιβαρύνθηκαν οικονομικά μόνο για το κόστος της έκδοσης ενός τουριστικού οδηγού (free press) που κυκλοφορεί σε 15.000 τεύχη και διανέμεται σε όλη τη Μεσσηνία αλλά και σε άλλα μέρη, με παρουσία μάλιστα στη διεθνή έκθεση του Μιλάνου (χάρις στην πολύτιμη στήριξη της κας Αν.Μπούζα).Εμείς αγαπητοί εθελοντές ως διοργανωτές θέλουμε και μπορούμε να στηρίζουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία των συμπολιτών μας. Εμείς δεν ζητήσαμε και δεν χρειαστήκαμε καμία κρατική επιχορήγηση. Εμείς φίλοι εθελοντές, ως ιδιώτες επαγγελματίες μπορούμε να κινηθούμε άμεσα, γρήγορα, αποτελεσματικά και κυρίως ελεύθερα μακριά από τις όποιες αγκυλώσεις και σκοπιμότητες που εξυπηρετούν άλλους σκοπούς. Εμείς αγαπητοί εθελοντές ρισκάρουμε πληρώνοντας με τα δικά μας χρήματα.
Η τεράστια ανταπόκριση των εκθετών, των υποστηρικτών, των επαγγελματιών του τουρισμού, η στήριξη διαφόρων παραγόντων του δημοσίου (όχι οικονομικά αλλά σε τεχνογνωσία) η παρουσία του επιχειρηματικού κόσμου, το ενδιαφέρον εκατοντάδων σπουδαστών και απλών πολιτών στην Alterna messinia 2016, δείχνει τα θετικά αντανακλαστικά όσων πραγματικά ενδιαφέρονται και πιστεύουν ότι ο τουρισμός αποτελεί τον ισχυρότερο πυλώνα ανάπτυξης της Μεσσηνίας.
Αγαπητοί φίλοι εθελοντές ο κιτρινισμός και η λάσπη είναι τακτικές του παρελθόντος. Οι εκθέσεις ιδεών σε ένα χαρτί Α3 ( και μάλιστα βασισμένες σε προτάσεις άλλων) παραμένουν θεωρητικές μελέτες για αναγνώστες περιοδικών. Τα έργα χρειάζονται ανθρώπους για να πραγματοποιηθούν. Κι εμείς ενεργούμε, δημιουργούμε και παράγουμε. Εμείς φίλοι εθελοντές είμαστε εδώ, δουλεύοντας καθημερινά, σκληρά και συστηματικά.
Εμείς φίλοι εθελοντές είμαστε πάντα ανοιχτοί σε δημόσιο επικοδομητικό διάλογο με εκείνους που έχουν υλοποιήσιμες, ρεαλιστικές προτάσεις οι οποίες μπορούνε να πάνε την Καλαμάτα, τη Μεσσηνία ένα βήμα μπροστά στον τουρισμό.
Η απάντησή μας είναι ξεκάθαρη: Χρειαζόμαστε έργα, από λόγια χορτάσαμε.
Φιλικά
Χάρης Βγενής – Νίκος Κουρής