Ωρα πολιτικών αποφάσεων για τον Τσίπρα

Οριστικό το διαζύγιο με την Αριστερή Πλατφόρμα που μιλά για «ταπεινωτική συμφωνία» και «επαχθέστερο μνημόνιο». Σίγουρος ο ανασχηματισμός, ερωτηματικό η διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αντιμέτωπη με πρόταση μομφής η Ζωή μετά την άρνησή της να παραιτηθεί.

tsipras005Η υποδοχή της συμφωνίας από την Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τη συνοχή του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Μέσω της ιστοσελίδας «Iskra.gr» η συμφωνία χαρακτηρίζεται ευθέως «ταπεινωτική για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό» που φέρνει ένα «νέο επαχθέστερο μνημόνιο, επανεγκαθιδρύει την τροϊκανή κηδεμονία και διατηρεί τη χώρα σε καθεστώς αποικίας χρέους της υπό γερμανική κηδεμονία Ε.Ε.».

Αυτό σημαίνει ότι τόσο οι 17 βουλευτές (όλων των «αριστερών τάσεων») που καταψήφισαν την πρόταση τη νύχτα της Παρασκευής όσο και οι 15 (της Πλατφόρμας) που εξέδωσαν ανακοίνωση ότι την υπερψήφισαν με βαριά καρδιά για να μην «πέσει» η κυβέρνηση, πρέπει να θεωρούνται παρελθόν για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Άπαντες περιμένουν τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βρίσκεται εν πτήσει προς την Αθήνα. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στις αμέσως επόμενες ώρες καθώς, βάσει της απόφασης της Συνόδου Κορυφής, η Βουλή πρέπει να μπει σε ένα ράλι νομοθετήσεων προκειμένου να ψηφιστούν τα πρώτα προαπαιτούμενα… μέχρι την Τετάρτη.

Ανασχηματισμός σίγουρα, νέα κυβέρνηση «ίσως»

Λόγω «της μάχης των Βρυξελλών» ο πρωθυπουργός δεν προχώρησε, φυσικά, ούτε στη διαγραφή των περίπου 30 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στον ανασχηματισμό, ούτε στην «αντιμετώπιση» της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Επ’ αυτών πρέπει να αποφασίσει σήμερα. Η έξοδος από το κυβερνητικό σχήμα των Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη και Κώστα Ήσυχου θεωρείται δεδομένη – όπως και του Νίκου Χουντή, ο οποίος όμως διεμήνυσε ήδη ότι, ως πρώτος επιλαχών, θα παραλάβει την έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο που παρέδωσε προ ημερών ο Μανώλης Γλέζος.

Η «εγγύηση» Τσίπρα

Ο ανασχηματισμός ωστόσο θα εξαρτηθεί από το εάν ο κ. Τσίπρας επιλέξει να διευρύνει την κυβερνητική πλειοψηφία με τη συμμετοχή π.χ. του Ποταμιού ή να συνεχίσει ως κυβέρνηση μειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την ψήφο ανοχής από ΝΔ – Ποτάμι – ΠΑΣΟΚ.

Οι πρώτες πληροφορίες δεν τον φέρουν πρόθυμο να ζητήσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Η φράση του από τις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, «η κυβέρνησή μας αποτελεί εγγύηση ότι θα πληρώσουν όσοι το απέφυγαν τα προηγούμενα χρόνια εις βάρος των πολλών», παραπέμπει στην πρόθεσή του να μην παραιτηθεί – ο ίδιος και η κυβέρνηση.

Από πλευράς ΑΝΕΛ πάντως δεν διαφαίνεται πρόθεση αποχώρησής τους από την συγκυβέρνηση, παρά το «ως εδώ» που ανήρτησε στο twitter ο Πάνος Καμμένος αργά τη νύχτα.

«Αποπομπή» της Ζωής;

Η κ. Κωνσταντοπούλου, έχοντας ήδη αρνηθεί να παραιτηθεί από Πρόεδρος της Βουλής, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την «αποπομπή» της.

Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κατατεθεί πρόταση μομφής από κόμμα (ή κόμματα) της αντιπολίτευσης, χωρίς να θεωρείται πλέον βέβαιο ότι θα την στηρίξει το σύνολο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην ονομαστική ψηφοφορία.

Σκληρή η στάση της κίνησης Ενεργοί Πολίτες

Ιδιαίτερα σκληρή είναι και η στάση της κίνησης Ενεργοί Πολίτες του Μανώλη Γλέζου, αν και αποφεύγει, σ’ αυτήν τη φάση τουλάχιστον, να αναφερθεί στον κ. Τσίπρα.

Στην ανακοίνωσή της η κίνηση τονίζει:

«Για μια συμφωνία που δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. Για μια συμφωνία ντροπή. Για ένα πραξικόπημα. Η εμπιστοσύνη χάθηκε. Χάθηκε κάθε εμπιστοσύνη στην “Ευρώπη”. Στην “Ευρώπη” της Γερμανίας, των “αγορών”, των πραξικοπημάτων, του σκληρού ευρώ, των αντιδημοκρατικών θεσμών. Η ιστορία ξεκίνησε. Και χαμογελάει ειρωνικά στους σημερινούς νικητές…».

euro2day.gr