Η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις αυτής ανήκουν στο δημόσιο, αναφέρεται σχετικά
Με την αθώωση όλων των κατηγορουμένων για το Βατοπέδι, έπεσε η αυλαία της δίκης που διεξαγόταν επί δύο περίπου χρόνια στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για το αποκαλούμενο σκάνδαλο των «ιερών ανταλλαγών». Με απόφασή του, η οποία ανακοινώθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης, το δικαστήριο αφού έκρινε αθώους όλους τους κατηγορουμένους αναγνώρισε ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις αυτής ανήκουν στο δημόσιο.
Τα μέλη του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων υιοθέτησαν στο σύνολό της, την πρόταση της εισαγγελέως Βασιλικής Κρίνα και αποφάνθηκαν πως δεν στοιχειοθετήθηκαν τα αδικήματα της φυσικής ή ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία και ψευδείς βεβαιώσεις που κατά περίπτωση αποδόθηκαν στους 14 εμπλεκόμενους για την ανταλλαγή της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της με ακίνητα του Δημοσίου.
Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των κατηγορουμένων για την υπόθεση του Βατοπεδίου ήταν ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, ο πατέρας και ο αδελφός της Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης (δικηγόροι και οι δύο), ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτζιος, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας διαχείρισης ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος και ο πρώην αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Γρηγόρης Κρόμπας.
Μετά την ανακοίνωση της αθωωτικής απόφασης του δικαστηρίου ο κ. Σάκης Κεχαγιόγλου συνήγορος υπεράσπισης του Κωνσταντίνου Γκράτζιου δήλωσε: «Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την ομόφωνη και πανηγυρική αθώωση του Κωνσταντίνου Γκράτζιου (πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της ΚΕΔ), τον οποίο υπερασπιστήκαμε από κοινού με τον καθηγητή Στέφανο Παύλου.
»Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στα δικαστικά χρονικά της χώρας και αποδεικνύει ότι όταν οι Δικαστές αγνοούν επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες και δικάζουν με μοναδικό κριτήριο το υλικό της δικογραφίας, τότε το αποτέλεσμα είναι το μόνο σύμφωνο με το Δίκαιο και την Αλήθεια.
»Τέλος επιθυμώ ως πολίτης να εκφράσω τη χαρά μου γιατί λαμβάνει τέλος η περιπέτεια και ο διωγμός της ιστορικής Μονής Βατοπαιδίου, που απετέλεσε πλήγμα για το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία».
Τι είχε προτείνει η εισαγγελέας
Της σημερινής απόφασης του δικαστηρίου είχε προηγηθεί η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας περί απαλλαγής των κατηγορουμένων, με το σκεπτικό ότι δεν υπήρχε δόλος.Ειδικότερα, η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είχε προτείνει την αθώωση όλων των κατηγορουμένων, αναφέροντας ότι για κανέναν δεν στοχειοθετούνται οι αξιόποινες πράξεις της απιστίας, της απάτης, της ψευδορκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, που κατά περίπτωση τους αποδόθηκαν. Η εισαγγελέας είχε αναφέρει ότι δεν υπήρχε δόλος και ότι οι κατηγορούμενοι εκτελούσαν κυβερνητικές εντολές.
Ενδεικτικά για τους Εφραίμ και Αρσένιο, η εισαγγελέας είχε τονίσει στην αγόρευσή της: «Οι επαφές που είχαν με κατηγορούμενους δεν αποδεικνύουν ότι οι μοναχοί τους εξώθησαν στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων. Πίστευαν και πιστεύουν ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις και η Βιστωνίδα τους ανήκει. Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι οι μοναχοί επηρέασαν τους υπαλλήλους της ΚΕΔ ούτε αποδείχθηκε ότι είχαν δυνατότητα επιλογής ακινήτων που θα περιέρχονταν στην κατοχή τους με τις ανταλλαγές. Ορισμένα από αυτά μάλιστα με τα ελαττώματα που είχαν όχι μόνο δεν ωφέλησαν, αλλά ζημίωσαν τη Μονή. Πώς μπορείτε να δεχθείτε ότι έγκριτοι επιστήμονες, για κανέναν από τον οποίους δεν διαπιστώθηκε θρησκοληψία, ότι πείστηκαν να συμβάλλουν στην μείωση της περιουσίας του δημοσίου χωρίς οικονομικό όφελος ή άλλο κίνητρο από δύο μοναχούς που είχαν απαρνηθεί τα εγκόσμια»;
Απευθυνόμενη μάλιστα στους δικαστές που θα κληθούν εκδώσουν την τελική ετυμηγορία τους για την υπόθεση, η εισαγγελέας είχε πει: «Από την πρώτη στιγμή που έμαθα ότι κληρώθηκα εισαγγελέας δεν με ενδιέφερε αν στην υπόθεση τοποθετήθηκε ταμπέλα.Αν αποτέλεσε σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου. Με ενδιέφερε μόνο αν η συμπεριφορά των κατηγορουμένων όπως αποτυπώνεται στο βούλευμα στοιχειοθετεί τις αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται και αν αυτές αποδεικνύονται.Κατά τη γνώμη μου δεν αποδεικνύονται οι αξιόποινες πράξεις».
Πηγή: protothema.gr