Ομόφωνο ψήφισμα από το Περιφερειακό Συμβούλιο
Ομόφωνα έγινε αποδεκτό από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας το ψήφισμα για την ανάληψη πρωτοβουλιών και την άμεση παρέμβαση προς τα αρμόδια Υπουργεία και τον ΕΛΓΑ προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες που επλήγησαν από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Π.Ε. Ηλείας.
Το θέμα συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης, στη σημερινή συνεδρίαση του Σώματος, με την παρουσία εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, οι οποίοι και ζήτησαν τη συμπαράσταση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε πως «είμαστε στο πλευρό των αγροτών όπως πάντα, σε όσα διεκδικούν, ζητώντας από την κυβέρνηση δύο σημαντικά θέματα: την αλλαγή του ισχύοντος Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ και την άμεση κήρυξη της περιοχής ως θεομηνιόπληκτη», υπενθυμίζοντας παράλληλα και την παρέμβαση που έγινε πριν τρεις ημέρες με επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου, στον Αναπληρωτή Υπουργό Μάρκο Μπόλαρη και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ, ζητώντας την ασφαλιστική κάλυψη των ζημιών από την υπερβολική βροχόπτωση στις καλλιέργειες σταφίδας και λοιπών φυτικών ειδών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την άμεση τροποποίηση του ισχύοντος Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ και την προσθήκη της σταφίδας και των λοιπών φυτικών ειδών όπως τα σύκα, των οποίων ο τρόπος συγκομιδής επιβάλλει την παραμονή της παραγωγής στο έδαφος και στα αλώνια για ορισμένο χρονικό διάστημα.
«Όσον αφορά το θέμα της τροποποίησης του ισχύοντος πλαισίου στον ΕΛΓΑ, για αυτό θα πρέπει να συνεργαστούμε με όλες τις Περιφέρειες, ώστε να αλλάξει και είναι κάτι που θα θέσω άμεσα στην ΕΝΠΕ» συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Αναλυτικά το ψήφισμα της συνέλευσης των αγροτών που έγινε αποδεκτό και ψηφίστηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει ως εξής:
«Οι πρόσφατες καταστροφές από τις πλημμύρες και τους ανεμοστρόβιλους που σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές του νομού Ηλείας στις αρχές Σεπτεμβρίου, έπληξαν για μία ακόμη φορά την αγροτική παραγωγή και τσάκισαν οικονομικά τους αγρότες.
Επλήγησαν ιδιαίτερα οι σταφιδικές περιοχές των πρώην Δήμων Ωλένης και Ιάρδανου και η περιοχή του κάμπου (πατάτες, καλαμπόκι, κηπευτικά, θερμοκήπια). Μεγάλο είναι το πλήγμα που δέχθηκαν οι μικρομεσαίοι σταφιδοπαραγωγοί που είδαν μέσα σε λίγα λεπτά τον κόπο τους να τον καταπίνει το νερό και η λάσπη.
Η καταστροφή είναι τέτοια που υπάρχει πλέον ζήτημα για την ίδια την επιβίωση των αγροτών και των οικογενειών τους, γιατί ήταν το μοναδικό εισόδημά τους μέχρι τη νέα περίοδο αφού η ακαρπία στα ελαιόδεντρα δε θα δώσει το χειμώνα άλλη οικονομική ανάσα. Τα καλλιεργητικά όμως έξοδα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και οι καλλιεργητές χρωστάνε.
Έρχεται και ο απαράδεκτος κανονισμός του ΕΛΓΑ σύμφωνα με τον οποίο οι σταφιδοπαραγωγοί δεν δικαιούνται αποζημίωση επειδή η σταφίδα ήταν στο αλώνι και όχι στο κλήμα. Δηλαδή με βάση το σκεπτικό του κανονισμού το προϊόν ήταν στο στάδιο της μεταποίησης.
Είναι ένας εμπαιγμός των αγροτών αφού μετά την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων, τους φόρους, τα χαράτσια κ.λπ. έρχεται ο ΕΛΓΑ να συμπληρώσει και να ολοκληρώσει την καταστροφή. Εμείς οι αγρότες σταφιδοπαραγωγοί απαιτούμε από όλους που αποφασίζουν για εμάς:
– Να καταγραφούν τώρα οι ζημιές και να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες για το σύνολο των ζημιών (100%) που υπέστησαν, από τον ΕΛΓΑ.
– Να αλλάξει ο απαράδεκτος και αντιαγροτικός κανονισμός του ΕΛΓΑ και να αποζημιώνει άμεσα τους πληγέντες στο 100% για όλα τα προιόντα (φυτικού και ζωικού κεφαλαίου) σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και για όλα τα ζημιογόνα αίτια.
– Επαρκής στελέχωση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ ώστε έγκαιρα και αντικειμενικά να γίνονται έλεγχοι των ζημιών στους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους.
– Να αποζημιωθούν οι πάγιες εγκαταστάσεις και υποδομές των αγροτικών νοικοκυριών με παράλληλη κατασκευή και συχνή συντήρηση των αποστραγγιστικών και αντιπλημμυρικών έργων.
– Να απαλλαχθούν οι πληγέντες από τα διάφορα χαράτσια (ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη και φόρους, καμία διακοπή ρεύματος και ύδρευσης) τουλάχιστον για ένα χρόνο».