Το Εικαστικό Εργαστήρι της ΚΕ «Φάρις» πραγματοποιεί σεμινάριο επιζωγράφισης υφάσματος με την τεχνική του μπατίκ. Στο σεμινάριο διδάσκει η Αθηνά Γιαννοπούλου και αυτό έχει σκοπό να γνωρίσουν οι σπουδαστές και το φιλότεχνο κοινό τη συγκεκριμένη τεχνική, ώστε την προσεχή σχολική χρονιά να δημιουργηθεί τμήμα μπατίκ στο Εικαστικό Εργαστήριο.
Το μπατίκ είναι μια εφαρμοσμένη τέχνη, με την οποία μπορούμε να ζωγραφίσουμε τα υφάσματα. Η ρίζα της λέξης βρίσκεται στη γλώσσα του νησιού Ιάβα της Ινδονησίας, που θεωρείται η πατρίδα του μπατίκ και σημαίνει «σχεδιάζω με κερί». Ο τεχνίτης δημιουργεί το μπατίκ χρησιμοποιώντας ένα μικρό χάλκινο εργαλείο γεμάτο υγρό κερί (το τζάντιγκ). Ως βάση του μπατίκ χρησιμοποιείται κατά κανόνα βαμβακερό ή μεταξωτό ύφασμα. Οι βαφές φτιάχνονται από φύλλα, ξύλο, φλοιούς δέντρων και μπαχαρικά. Υπάρχουν όμως και συνθετικές βαφές.
Το 2009, σε αναγνώριση της μακράς ιστορίας του μπατίκ στην Ινδονησία και της επίδρασής του στον τοπικό πολιτισμό, η UNESCO το συμπεριέλαβε στον κατάλογο της «Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας».
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν σήμερα Παρασκευή 18 Μαΐου και ώρα 20.30 στο Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας, εντός Εικαστικού Εργαστηρίου, Ναυαρίνου 8.
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Παρασκευή 14.00 – 21.00, Σάββατο 10.30 -17.00
Διάρκεια: 18/5 έως 8/6