Το 2016 θα χρειαστούν 600 εκατ. ευρώ, τα οποία εν πολλοίς θα προκύψουν απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό
Το ένα τρίτο των εξοικονομήσεων που έχουν ως στόχο να φέρουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και τη φορολογία θα πρέπει να δαπανηθούν φέτος στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Αυτό ουσιαστικά προκύπτει απ’ την εμπιστευτική έκθεση που υπέβαλε η ΤτΕ στην ΕΚΤ τον περασμένο Δεκέμβριο σε μία πρώτη αποτίμηση για τις δημοσιονομικές απαιτήσεις και κινδύνους που υπάρχουν για τη χώρα μας. Σύμφωνα με αυτή το 2016 θα χρειαστούν 600 εκατ. ευρώ, τα οποία εν πολλοίς θα προκύψουν απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό με δεδομένο ότι τα κονδύλια από την ΕΕ παραμένουν ασαφή καθώς τα 474 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί αφορούν την επταετία 2014-2020!
Τα βασικά σημεία στα οποία εστιάζει η έκθεση είναι: το κόστος για τις χώρες διέλευσης που εκτιμάται πως έχει υποτιμηθεί, οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό σε επίπεδο ευρωζώνης, τα πιθανά μακροπρόθεσμα οφέλη με «κλειδιά» την αγορά εργασίας και την κοινωνική ενσωμάτωση και η πιθανότατα μη αναγκαστικά θετική επίδραση στους «μηχανισμούς προσαρμογής».
Σύμφωνα με την ΤτΕ το δημοσιονομικό κόστος για τις χώρες διέλευσης μπορεί να καταλήξει να είναι υψηλότερο του αρχικά αναμενόμενου τη στιγμή μάλιστα που η αυξανόμενες μεταναστευτικέ ροές «έρχονται» σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις ενώ εξαιτίας αυτών υπάρχουν και σημαντικοί περιορισμοί σε διοικητικό επίπεδο.
Το υψηλότερο κόστος προκύπτει από τις αυξημένες ανάγκες ανταπόκρισης σε επιμέρους ζητήματα ενώ ένας αριθμός προσφύγων αναμένεται να παραμείνει στην Ελλάδα, αυξάνοντας το δημοσιονομικό κόστος για τη στέγαση και διατροφή τους, τη λήψη ιατρικών προμηθειών κλπ.
protothema.gr