Έλλειμμα 120 – 130 στρεμμάτων της πολεοδομικής μελέτης του Ασπροχώματος – Τι ισχυρίζεται η δημοτική αρχή Τι απαντά η αντιπολίτευση

Μ. Μάκαρης: “Γιατί η δημοτική αρχή απέκρυψε το συγκεκριμένο πρόβλημα και καλλιέργησε όλο αυτό το διάστημα ελπίδες ότι «όλα βαίνουν καλώς»;”

asproxomaΣχετικά με την πράξη εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης Ασπροχώματος, παρατηρείται έλλειμμα 120 – 130 στρεμμάτων. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, με τη συμμετοχή τεχνικών υπαλλήλων του Δήμου, αποφασίσθηκε να προταθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η πράξη εφαρμογής να γίνει σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα του ΄85 και τα προβλήματα που θα προκύψουν να αντιμετωπισθούν με μεμονωμένες πράξεις εφαρμογής ή με άλλους τρόπους.

Στο θέμα αναφέρθηκε στη σημερινή συνέντευξη τύπου και ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας λέγοντας ότι θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η πράξη εφαρμογής να γίνει σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα του ΄85.

Δείτε το σχετικό video:

Στον αντίποδα αυτής της απόφασης  ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας σε ανακοίνωσή του ασκεί έντονη κριτική στη δημοτική αρχή με τους μέχρι σήμερα χειρισμούς της, αναφέροντας ότι: «Πλέον όμως δεν υπάρχει πια χρόνος για άλλα ψηφοθηρικά  τεχνάσματα και κωλυσιεργίες.
Και βέβαια τα ερωτήματα είναι πολλά και αναπάντητα: Γιατί η δημοτική αρχή απέκρυψε το συγκεκριμένο πρόβλημα και καλλιέργησε όλο αυτό το διάστημα ελπίδες ότι «όλα βαίνουν καλώς»; Γιατί άφησε όλο αυτό το διάστημα να δημιουργηθούν πολεοδομικά τετελεσμένα που γιγάντωσαν το έλλειμμα γης και  κατέστησαν την αρχική πολεοδομική μελέτη ανεφάρμοστη;»

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Οι διαχρονικές ευθύνες της δημοτικής αρχής Καλαμάτας για τo έλλειμμα γης στην πολεοδομική μελέτη του Ασπροχώματος

Η πολεοδομική μελέτη του Ασπροχώματος εγκρίθηκε το 2005 (σύμφωνα με τα ΦΕΚ 451Δ/28-4-2005 – ΦΕΚ 514Δ/16-5-2005). Όπως διευκρινίστηκε στην πρόσφατη ενημέρωση των κατοίκων,το πρόβλημα ελλείμματος σε γη ήταν γνωστό από τότε (2005)και  μάλιστα σύμφωνα με την εκτίμηση τουπολεοδόμου-μελετητή ανερχόταν σε 200 στρέμματα.Κατά το διάστημα που μεσολάβησε έως τώρα η δημοτική αρχή τήρησε «σιγή ιχθύος» για το συγκεκριμένο κρίσιμο ζήτημα.

Μάλιστα το Μάιο του 2014,ο ίδιος ο κος Νίκας κατά την προεκλογική επίσκεψη του στο Ασπρόχωμα  δημιούργησε λάθος εντυπώσεις και  υπερβολικές προσδοκίες  στους κατοίκους με τις ακόλουθες δηλώσεις του: «…για το σχέδιο πόλεως Ασπροχώματος εγκρίθηκε η πολεοδομική μελέτη και, στη συνέχεια, ο Δήμος διέθεσε τα αναγκαία κονδύλια, αναδείχθηκε εργολήπτης και οδεύει προς ολοκλήρωση η πράξη εφαρμογής. Μέσω του σχεδίου πόλεως, το Ασπρόχωμα θα αναβαθμιστεί καίρια…»
Σήμερα λοιπόν, και αφού πέρασαν 11(!!!) χρόνια από την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης η δημοτική αρχή  ξαφνικά και με περισσή υποκρισία ανακαλύπτει ότι υπάρχει σημαντικό έλλειμμα εισφοράς σε γη… Και πάλι όμως χωρίς να πάρειξεκάθαρη και σαφή θέση,  θέτει εκβιαστικά διλήμματα στο Τοπικό Συμβούλιο και  μεταθέτει τις ευθύνες στους κατοίκους του Ασπροχώματος.
Πλέον όμως δεν υπάρχει πια χρόνος για άλλα ψηφοθηρικά  τεχνάσματα και κωλυσιεργίες.
Και βέβαια τα ερωτήματα είναι πολλά και αναπάντητα: Γιατί η δημοτική αρχή απέκρυψε το συγκεκριμένο πρόβλημα και καλλιέργησε όλο αυτό το διάστημα ελπίδες ότι «όλα βαίνουν καλώς»; Γιατί άφησε όλο αυτό το διάστημα να δημιουργηθούν πολεοδομικά τετελεσμένα που γιγάντωσαν το έλλειμμα γης και  κατέστησαν την αρχική πολεοδομική μελέτη ανεφάρμοστη;
Η δημοτική αρχή πρέπει ξεκάθαρα να τοποθετηθεί πάνω στο σημαντικό θέμα της πολεοδόμησης του Ασπροχώματος.  Η ανάληψη των διαχρονικών ευθυνών της είναι το ελάχιστο βήμα για την έναρξη ενός ειλικρινούς διαλόγου με σκοπό την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης στο μείζον πρόβλημα της πολεοδόμησης του Ασπροχώματος που αποτελεί τη βάση για την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.”

Μανώλης Μάκαρης

Επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας Δήμου Καλαμάτας

Νίκος Χριστόπουλος

Τοπικός σύμβουλος Ασπροχώματος