Εργαλείο διεθνούς συνεννόησης είναι η μουσική, κάτι που αποδείχθηκε από την ταινία «IT’S ALL THAT Jazz to me», με την οποία ξεκίνησε τις προβολές του το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, το βράδυ της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου 2016, αλλά και με το jam session με πολλή και όμορφη μουσική jazz, που ακολούθησε. Σε αυτό έπαιξαν και συνέπραξαν το Ann Hjemli τρίο από τη Νορβηγία και οι νεαροί μουσικοί των Jazz Steps από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.
Το Φεστιβάλ αποτελεί σημαντικό πνευματικό περιουσιακό στοιχείο για την Καλαμάτα και για 12 ημέρες, έως τις 31 Ιανουαρίου 2016, θα παρουσιάσει πλήθος ταινιών, πολλές από τις οποίες είναι φετινές ή περσινές, εστιάζοντας στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ, ενώ θα ενεργοποιήσει και σημαντική εκπαιδευτική ζώνη. Επίσης, θα πλαισιωθεί από παράλληλες εκδηλώσεις, ορισμένες από τις οποίες θα είναι σεμιναριακές, με τη συμμετοχή ξένων πανεπιστημιακών. Σε όλες τις εκδηλώσεις, η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ
ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ
Ο Δήμαρχος, σε χαιρετισμό του στο πλαίσιο της εναρκτήριας προβολής, αναφέρθηκε στη στήριξη προς το Φεστιβάλ, οικονομική αλλά σε τεχνικό επίπεδο, καθώς παρέχει τη λαμπρή αίθουσα «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», που παρέμενε κλειστή επί 8 χρόνια και την οποία ο Δήμος ανέλαβε κατά χρήση και κατέστησε λειτουργική δαπανώντας σημαντικό χρηματικό ποσό.
ΝΕΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ, ΝΕΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Ο Π. Νίκας είπε ακόμη ότι είναι θέμα ημερών να αποκτήσει ο Δήμος την αποθήκη του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού Καλαμάτας, που θα αποδοθεί σε πολιτιστική χρήση. Γνωστοποίησε, ακόμη, πως την περίοδο Απριλίου – Μαΐου θα διοργανωθούν στην Καλαμάτα 3 μεγάλες εκθέσεις εικαστικών έργων, με τη φροντίδα του σημαντικού Καλαματιανού ζωγράφου Δημήτρη Τζαμουράνη.
«Μέσα στην οικονομική κρίση πρέπει να παλεύουμε με τον πολιτισμό», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, τονίζοντας ότι το Φεστιβάλ «είναι και ψυχαγωγία, είναι και εκπαίδευση για τα παιδιά μας, είναι και πολιτισμός», ενώ ευχαρίστησε άλλη μια φορά τις πρωτεργάτριες της διοργάνωσης Τζίνα Πετροπούλου και Κλεώνη Φλέσσα για τους κόπους που κατέβαλαν. Η κυρία Πετροπούλου ανταπέδωσε εκ μέρους των διοργανωτών τις ευχαριστίες.
ΕΝΤΟΝΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ
ΜΕ ΟΜΟΡΦΟ ΑΡΩΜΑ JAZZ ΚΑΙ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗΣ!
Θέμα της ταινίας «IT’S ALL THAT Jazz to me», των Νίκου Ξανθόπουλου και Κυριάκου Λιαράκου, σε σκηνοθεσία του δεύτερου, με διάρκεια 75 λεπτά, η οποία σηματοδότησε το ξεκίνημα του Φεστιβάλ, είναι η πρωτοβουλία Νορβηγών μουσικών, οι οποίοι δημιούργησαν το Φεστιβάλ Jazz Μάνης. Η ταινία περιγράφει τα κίνητρα των Νορβηγών μουσικών και την ώσμωση Νορβηγών και Ελλήνων στην Καρδαμύλη, έχοντας στο επίκεντρο την ανταλλαγή και όχι το χρηματικό αντάλλαγμα. Μια και η Νορβηγία ήταν στο επίκεντρο, ο Πρέσβης της χώρας αυτής στην Αθήνα απέστειλε χαιρετισμό, που αναγνώσθηκε στην αγγλική και στην ελληνική.
Για την ταινία μίλησαν οι δημιουργοί της, ενώ μετά το πέρας της προβολής ακολούθησε συναυλία jazz με τους Νορβηγούς μουσικούς που αποτέλεσαν κεντρικό θέμα του ντοκιμαντέρ: την Ann Helen Hjemli φωνή, τον πατέρα της Johnny Lauritzen σαξόφωνο και άλλα πνευστά και τον Rodrigo Villagra κοντραμπάσο. Έπαιξε, επίσης, το σύνολο Jazz Steps του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας: Μιχάλης Μπαστακός κιθάρα, Παναγιώτης Τζουμάκης κιθάρα, Γιάννης Δίσκος σαξόφωνο, Σωτήρης Παπαδέας τύμπανα. Υπεύθυνος από πλευράς Δημοτικού Ωδείου ήταν ο Σύλβιος Σύρρος. Στο τέλος, τα δύο συγκροτήματα συνέπραξαν, κλείνοντας με μουσική μια βραδιά αφιερωμένη στη μουσική και καταχειροκροτούμενα, από το κοινό που εν τέλει γέμισε την αίθουσα παρά την αποτρεπτική για εκδηλώσεις βροχόπτωση.
ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ
Η Καλαμάτα θα είναι το επίκεντρο κατά τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ, καθώς σ’ αυτήν θα προβληθεί το μεγαλύτερο μέρος των ταινιών, ενώ εκδηλώσεις θα γίνουν και στην Αμαλιάδα, στη Σκάλα Λακωνίας και στο Άργος.
Το Φεστιβάλ έχει εστιάσει φέτος στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ, ενώ θα βρεθούν στην Καλαμάτα οι πανεπιστημιακοί και σκηνοθέτες Frode Storaas από τη Νορβηγία και Martin Gruber από τη Γερμανία και ο δημιουργός Hugo Mata από την Ισπανία, που θα παρουσιάσουν έργα τους και θα κάνουν σεμινάρια.
Ορισμένα από τα σεμινάρια θα διεξαχθούν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών.
Το ελληνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 30 ταινίες, φετινές και περσινές παραγωγές, ενώ το 25% των ταινιών είναι βραβευμένες σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΛΟΖΗ
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα παρουσιασθεί αφιέρωμα στον αείμνηστο σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ Γιώργο Κολόζη, με την προβολή 5 ταινιών του, τις οποίες θα προλογίσει ο Γιάννης Κολόζης, γιος του, επίσης ντοκιμαντερίστας.
Πολύ σημαντική είναι, επίσης, η εκπαιδευτική ζώνη, με πολλές ταινίες και πολλές συμμετοχές από σχολεία της Καλαμάτας και της περιοχής της. Θα διοργανωθεί δε σεμινάριο παραγωγής εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ από τον σκηνοθέτη Νίκο Καλλαρά.
Ακόμη, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου της Πέπης Ρηγοπούλου με τίτλο «Θάλαμος ανανήψεως», με εισηγητή το δημοσιογράφο Ηλία Μπιτσάνη, στην οποία θα μετάσχει μουσικά ο Γιώργος Παυλάκος.
Τέλος, θα διοργανωθεί ημερίδα με θέμα «Τέχνη και ψυχολογία», που θα διεξαχθεί στη Μεσσήνη.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να το δείτε εδώ.