Έντονες αντιρρήσεις για την εγκατάσταση υδροηλεκτρικού σταθμού στην Νέδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η παράταξη “Πρώτα η Πελοπόννησος” και ο επικεφαλής της Μανώλης Μάκαρης εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για μια σειρά αποφάσεων με έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα που σπεύδει να επικυρώσει η νέα περιφερειακή αρχή. Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, και οι μεθοδεύσεις δείχνουν την προσπάθεια της περιφέρειας να πιάσει τους πολίτες της στον ύπνο.
Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής να περάσει στις 29 Ιανουαρίου την έγκριση της περιβαλλοντολογικής μελέτης για υδροηλεκτρικό σταθμό στο ποτάμι Νέδα (το θηλυκό θρυλικό ποτάμι), με τις ενστάσεις που κατατέθηκαν στη διαβούλευση να παραβλέπονται.
Εκπρόσωποι της παράταξης μας έσπευσαν  στη περιοχή για να δουν στο πεδίο που ακριβώς σχεδιάζουν να τοποθετηθούν οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί και που θα ανοιχτούν τα σημεία πρόσβασης των μηχανημάτων. Τους Μανώλη Μάκαρη, Γιώργο Θεοδωρακόπουλο, Ηλία Ηλιόπουλο και Τάσο Δρούλια υποδέχτηκαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλογών Ορεινών Χωριών Μεσσηνίας Κώστας Καράμπελας και ο πρόεδρος συλλόγου Ψαρραίων Τριφυλίας Διονύσης Αθανασόπουλος και μας μετέφεραν την αντίθεση του τοπικού πληθυσμού για το έργο, την αγωνία για το μέλλον του εμβληματικού ποταμιού και την πρόθεση τους να σταθούν απέναντι σε αυτό. Με την σειρά μας εκφράζουμε και εμείς την κάθετη αντίθεσή μας και την πρόθεση να στηρίξουμε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που παλεύουν για τον τόπο τους.
Μια σειρά από δημοσιεύματα τα τελευταία εικοσιτετράωρα δείχνουν ξεκάθαρα που στέκεται η κοινωνία των πολιτών σε σχέση με ένα τέτοιο έργο. Η Εφημερίδα των Συντακτών μιλάει σήμερα για “μυστικά και ψέματα” επισημαίνοντας ότι ο φορέας του έργου στην υποβληθείσα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει αποκρύψει ότι “ολόκληρη η Νέδα από τις πηγές της και σε μήκος 20,3 χιλιομέτρων είναι χαρακτηρισμένη Ύδατα Αναψυχής”. Τα έργα δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στη περιοχή πέρα από προβλήματα. Η απόφαση του Περιφερειάρχη έρχεται σε σύγκρουση με τη νέα στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 που προβλέπει την άρση εμποδίων και φραγμών σε ποτάμια, ώστε να αποκατασταθεί η ελεύθερη ροή τους.
Το συνολικό σχέδιο συνδέεται με μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις για την περιοχή. Η μείωση της ροής του νερού, απειλεί ολόκληρο το οικοσύστημα αλλά και το τοπίο που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες και έχει δυνατότητες για πολύ περισσότερους. Οι αναγκαίοι δρόμοι για τα έργα και η διαχείριση των μπάζων μας κάνει καχύποπτους για περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η περιοχή είναι γεμάτη προστατευόμενα πλατάνια που όχι μόνο θα κοπούν αναγκαστικά για το έργο αλλά θα επιταχυνθεί και η διασπορά του μύκητα που τα απειλεί. Μαζί με το νερό και τη βλάστηση κινδυνεύουν άμεσα τα ψάρια και τα ζώα της περιοχής. Κινδυνεύει το μέλλον μας που είναι συνυφασμένο με τη προστασία του φυσικού μας πλούτου. Τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής μας θυμίζουν διαρκώς πόσο λάθος είναι να βάζουμε τα κέρδη πάνω από τις ζωές των ανθρώπων. Δεν είμαστε κατά της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας, αντίθετα πιστεύουμε ότι μια ήπια τουριστική ανάπτυξη με επίκεντρο τις τοπικές κοινότητες και σε διαβούλευση μαζί τους μπορεί να υπηρετήσει πολύ καλύτερα τις οικονομικές ανάγκες του τόπου. Καταγγέλουμε την υποκρισία, αυτή η καταστροφή του περιβάλλοντος να συντελείται στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης.
Οφείλουμε να προσθέσουμε το αρχαιολογικό ενδιαφέρον, το ότι ο επισκέπτης της Νέδας βρίσκεται σε ένα παρθένο δάσος κοντά σε δύο από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μνημεία της ανθρωπότητας, την αρχαία Ολυμπία και τον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα. Αλλά και το ίδιο το ποτάμι είναι γεμάτο με σημεία αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, όπως ο μοναδικός ναός του Πάνα δίπλα στις όχθες του ποταμού. Η δική μας πρόταση είναι να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες ήπιας τουριστικής ανάπτυξης με την ανάδειξη της Νέδας ως ένα κεντρικό σημείο ενός ευρύτερου τουριστικού χάρτη. Ένα σημείο που προσφέρεται για μια σειρά από δραστηριότητες σε ολόκληρο το μήκος του ποταμού. Τα σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής πρέπει να ενωθούν σε ένα συνολικό πρόγραμμα προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης τους.
Καταγγέλλουμε το θράσος όσων σχεδιάζουν εργοστάσια μέσα στα δάση μας. Καλούμε τις περιφερειακές αρχές να σεβαστούν, πέρα από τον τόπο, την ίδια τη δημοκρατία που προάγει το διάλογο και να μη πολιτεύονται με αυθαιρεσίες πίσω από τη πλάτη των πολιτών που τους εξέλεξαν. Χαιρετίζουμε τις ενστάσεις των τοπικών φορέων και στεκόμαστε δίπλα στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής σε αυτή τη μάχη για τη διαφύλαξη της κληρονομιάς των προγόνων μας, που οφείλουμε να παραδώσουμε ακέραιη στις μελλοντικές γενιές.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΤΗΣ ΝΕΔΑΣ!

Έντονο προβληματισμό, τεκμηριωμένες αντιρρήσεις και μεγάλη ανησυχία εγείρει η σχεδιαζόμενη κατασκευή επτά υδροηλεκτρικών έργων στην περιοχή της Νέδας, εκ των οποίων το ένα ήδη είναι στο Περιφερειακό Συμβούλιο για γνωμοδότηση.
Όπως είναι γνωστό (αλλά και όπως ενημερώνουν οι Φορείς της Περιοχής):
α) Το ποτάμι πρόσφατα χαρακτηρίστηκε Προστατευόμενο Τοπίο και Προστατευόμενος Φυσικός Σχηματισμός, έχει πλούσια βλάστηση και πολλά είδη ζώων, από αυτά που ζουν εκεί, είναι προστευόμενα.
β) Οι δραστηριότητες ήπιου εναλλακτικού τουρισμού, που αναπτύσσονται εναρμονισμένες με την περιοχή και συμβάλλουν στην τοπική οικονομία, είναι και ο λόγος που εντάσσεται στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών ως Περιοχή Αναψυχής Εσωτερικών Υδάτων. Η διάσχιση της Νέδας, από τις πηγές της έως τους καταρράχτες στο Στόμιο, είναι από τις διασημότερες ποταμοδιασχίσεις της Ελλάδας, παγκοσμίως γνωστή, και συνδυάζεται εύκολα με επισκέψεις στα σπουδαία αρχαιολογικά αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής. Το συγκεκριμένο έργο χωροθετείται στη θέση GR0132R001500022N η οποία προστατεύεται ως Περιοχή Αναψυχής Εσωτερικών Υδάτων (Ύδατα Αναψυχής).
γ) Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Βιώσιμη Χρηματοδότηση συστήνει να αποφεύγεται εντελώς η κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών έργων ισχύος κάτω των 10 MW (σαν αυτά που σχεδιάζονται), καθώς αυτή οδηγεί σε αύξηση του κατακερματισμού των ποταμών. Κάτι που επιβεβαιώνεται από τη σχεδιαζόμενη κατασκευή 7 υδροηλεκτρικών σταθμών στη Νέδα, που σωρευτικά θα έχουν καταστροφικές συνέπειες στο οικοσύστημα της περιοχής.
δ) Η λειτουργία του συγκεκριμένου υδροηλεκτρικού σταθμού, αλλά και των άλλων για τους οποίους έχουν κατατεθεί αιτήσεις, θα καταστρέψει την ιχθυοπανίδα της Νέδας, από τις επεμβάσεις και τη μείωση του νερού.
ε) Σε περίπτωση λειτουργίας όλων των υδροηλεκτρικών σταθμών, η καταστροφή του μεγάλου πλατανοδάσους στις όχθες της Νέδας θα είναι τεράστια λόγω των έργων, της μείωσης των υδάτων στην κοίτη του ποταμού και της ανθρωπογενούς εν γένει παρέμβασης που ευνοεί την σύγχρονη ασθένεια των πλατανιών.
στ) Σημαντικές εξάλλου θα είναι οι επιπτώσεις στην 7η Επαρχιακή Οδό κλπ.
Γίνεται λοιπόν φανερό ότι στη μελέτη υπάρχουν ουσιώδεις ελλείψεις και δεν έχουν αξιολογηθεί επαρκώς οι σημαντικές αρνητικές συνέπειες του έργου, αλλά και συνολικά των υπόλοιπων αντίστοιχων έργων στο περιβάλλον.
Σίγουρα, η μετάβαση σε ένα μοντέλο που θα βασίζεται κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι η απάντηση στην κλιματική αλλαγή που προκαλεί την καταστροφή που βιώνουμε στις μέρες μας. Ωστόσο αυτή η μετάβαση οφείλει ταυτόχρονα να προστατεύσει και να ενισχύσει τη φύση, διασφαλίζοντας τη βιοποικιλότητα και ελαχιστοποιώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Η Νέα Αριστερά Μεσσηνίας, ενώνει τη φωνή της με όσους εκφράζουν τις ανησυχίες, ενστάσεις και τις αντιρρήσεις τους γι’ αυτού του είδους τις επεμβάσεις και αγωνίζονται για την προστασία και την παραπέρα ανάδειξη της Νέδας, το μοναδικό τοπίο της οποίας δεν πρέπει να καταστραφεί. Είμαστε προφανώς υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά όχι σε βάρος των φυσικών οικοσυστημάτων. Οι ΑΠΕ πρέπει να συνδυάζονται με τοπικά αναπτυξιακά σχέδια που «κοιτάνε στο μέλλον», ενισχύοντας τη βιωσιμότητα με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ