Τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στη Δικαιοσύνη έκρουσαν ομιλητές κατά τις εργασίες της 34ης τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Ο πρόεδρος της Ένωσης, Ελευθέριος Μιχαηλίδης τόνισε ότι χρειάζονται δικαστικές αίθουσες για να δικάσουν υποθέσεις που επί σειρά ετών βρίσκονται σε αναμονή κάνοντας τον κόσμο να ανησυχεί.
Χαρακτηριστικό είναι, όπως είπε, ότι για τα πλημμελήματα απαιτούνται 5 χρόνια και για τα κακουργήματα 15 χρόνια και κάλεσε όλους τους παράγοντες να λάβουν πρωτοβουλίες γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα καταρρεύσει το σύστημα.
«Να πάρετε αίθουσες από το Ναυτοδικείο, το Στρατοδικείο, πρέπει να μια βρεθεί λύση, μεγάλες δίκες δεν πρόκειται να τελειώσουν ποτέ και η Ευρώπη μας καταδικάζει συνεχώς για καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων και έχει δίκιο» είπε ο κ. Μιχαηλίδης, απευθυνόμενος στον γενικό γραμματέα Αντεγκλητικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ευτύχη Φυτράκη.
Κατά την ομιλία του ο κ. Μιχαηλίδης μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους στη Γενική Συνέλευση προσωπικές του σκέψεις, όπως τις χαρακτήρισε, για ενδεχόμενη μείωση του ανώτατου ορίου προφυλάκισης καθώς και για αλλαγές στο οικονομικό έγκλημα ώστε σε κάποια αδικήματα να προβλέπονται μόνο διοικητικές κυρώσεις και όχι ποινικές, έτσι ώστε να επέλθει αποσυμφόρηση των φυλακών.
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, από το βήμα του ομιλητή επισήμανε ότι υπήρχαν από το 2014 υποθέσεις οι οποίες δεν είχαν χρεωθεί και μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών ήταν σε … αναμονή 80.000. Σήμερα, σύμφωνα με την ανώτατη εισαγγελική λειτουργό, εκκρεμούν προς χρέωση 14.500 υποθέσεις.
Ο Ευτύχης Φυτράκης αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες της κυβέρνησης να καλύψει τα κενά, καθώς και στο νομοθετικό έργο του υπουργείου. Υπογράμμισε, επίσης, ότι μετά από κάποια χρόνια σημαντικών υστερήσεων επήλθε μισθολογική αποκατάσταση για τους δικαστές και εισαγγελείς.
Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, επικεντρώθηκε στο ζήτημα της αξιοπιστίας στο χώρο της Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι οι ίδιοι οι δικαστές πρέπει να περιφρουρήσουν τόσο τη Δικαιοσύνη όσο και την προσωπική αξιοπιστία τους, ανεξάρτητα από τους εξωγενείς παράγοντες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις εργασίες της γενικής συνέλευσης παραβρέθηκαν εκτός από την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημηγτρίου, ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Βασίλης Πέππας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γεώργιος Σταμαδιάνος, η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, εκπρόσωποι των κομμάτων και των άλλων δικαστικών Ενώσεων, κ.λπ