Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού  

“Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού δεν είναι μόνο γιορτή. Είναι  και  μια ευκαιρία για την υπενθύμιση του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει ο τομέας στην ενίσχυση των εθνικών οικονομιών, στη συνάντηση των Πολιτισμών και στην εδραίωση της ειρήνης μέσω της γνωριμίας  των λαών.

Στην Ελλάδα, ο τομέας του τουρισμού αποτελεί, διαχρονικά, βασικό πυλώνα στήριξης της οικονομίας της χώρας και των τοπικών κοινωνιών, με πολλαπλασιαστικά οφέλη σε όλους τους κλάδους της επαγγελματικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, αφού θεωρείται η μόνη εξαγωγική δραστηριότητα κατά την οποία ο καταναλωτής καλείται να αγοράσει κάθε υπηρεσία και κάθε προϊόν στον τόπο προσφοράς και παραγωγής του.

Εμείς οι ξενοδόχοι είμαστε περήφανοι για την ουσιαστική συμβολή μας στο ελληνικό τουριστικό θαύμα. Με τη συντριπτική πλειονότητα των οικογενειακών μας επιχειρήσεων εδραιώσαμε σχέσεις φιλίας με τους επισκέπτες μας, προτάσσοντας την ανθρώπινη γνωριμία από την απλή πελατειακή και απρόσωπη σχέση.

Είναι γνωστό και διεθνώς αναγνωρισμένο, ακόμα και βάσει στατιστικών, ότι κάθε θετική εντύπωση στις διακοπές μεταδίδεται 4 έως 5 φορές, ενώ κάθε αρνητική 9 με 10. Με αυτή τη θεώρηση, υπηρετήσαμε και υπηρετούμε επάξια την έννοια της φιλοξενίας, δημιουργώντας κήρυκες της φήμης του τόπου μας και διασφαλίζοντας την επαναληψιμότητα της επίσκεψης, σημαντικό παράγοντα για την τουριστική επιτυχία κάθε περιοχής και κάθε επιχείρησης.

Είναι, βέβαια, λυπηρό που, την ώρα που κρατάμε ψηλά τη σημαία του ελληνικού τουρισμού,ειδικά οι μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που αποτελούν τον κορμό του κλάδου, αντιμετωπίζουμε, από ορισμένους κύκλους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, συμπεριφορές που δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται το μέγεθος της προσφοράς μας. Και το χειρότερο, γινόμαστε μάρτυρες απόψεων αλλά και αποφάσεων που, αντί για αναγνώριση, δίνουν την εντύπωση μιας τιμωρητικής διάθεσης, όπως με τη χλιαρή αντιμετώπιση του προβλήματος της βραχυχρόνιας μίσθωσης και τις   φορολογικού και ασφαλιστικού χαρακτήρα επιβαρύνσεις που πλήττουν ευθέως τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας.

Η σημερινή λοιπόν Παγκόσμια Ημέρα ας  είναι μια ευκαιρία αναθεώρησης αρνητικών απόψεων και θέσεων και ένα εφαλτήριο που θα μπορέσει να μας οδηγήσει στη συνεννόηση με όσους αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Αυτή είναι και η ευχή που σήμερα διατυπώνουμε.”