Τα χρονοδιαγράμματα για κατάθεση αιτήσεων, αξιολόγηση και διάρκεια των ερευνών. Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής των αναδόχων για τα 20 θαλάσσια μπλοκ. Τι υποχρεώσεις αναλαμβάνουν. Σημαντικές εξουσίες στον υπουργό ΠΕΚΑ. Οι «επίμαχες» περιοχές.
Το τελευταίο τρίμηνο του 2015 θα καταστεί δυνατό, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, να υπογραφούν οι συμβάσεις με εταιρείες που θα προκριθούν για έρευνες πετρελαίου, στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει το υπουργείο, αιτήσεις για τα 20 θαλάσσια μπλοκ θα γίνονται δεκτές έξι μήνες μετά τη δημοσίευση της Ανακοίνωσης της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. Στη συνέχεια, υπολογίζει σε τρεις μήνες τον απαιτούμενο χρόνο για την αξιολόγηση των προσφορών και σε τρεις ακόμη μήνες υπολογίζεται ο χρόνος για τη σύναψη της σύμβασης μίσθωσης της κάθε περιοχής.
Όσο για τη διάρκεια των ερευνών, αυτή καθορίζεται μάξιμουμ σε οκτώ χρόνια. Στο διάστημα αυτό οι ανάδοχοι θα αναλάβουν να υλοποιήσουν συγκεκριμένες εργασίες, όπως σεισμικά δύο και τριών διαστάσεων (πρώτο και δεύτερο στάδιο από 3 χρόνια το καθένα) και γεωτρήσεις στο τρίτο στάδιο.
Από τους όρους της προκήρυξης προκύπτει ότι στη βαθμολόγηση των προτάσεων θα ληφθεί υπ’ όψιν η αποδεδειγμένη εμπειρία του υποψήφιου αναδόχου σε περιοχές μεγάλου και εξαιρετικά μεγάλου βάθους θάλασσας (άνω των 1.000 μέτρων) και περιβαλλοντικά ευαίσθητες. Αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι η προκήρυξη αποκλείει μικρές ερευνητικές εταιρείες και απευθύνεται σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς αυτές έχουν τις τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες να ανταποκριθούν στο τεράστιο κόστος των γεωτρήσεων σε βαθιά νερά.
Επιπλέον η προκήρυξη θέτοντας ως όρο για τις περιπτώσεις των κοινοπραξιών ότι «κάθε μέλος της κοινοπραξίας αποδέχεται ευθύνη αλληλεγγύως και εις ολόκληρον για τις υποχρεώσεις του αιτούντος» στην ουσία παρεμβαίνει και στη μορφή των κοινοπραξιών, αποκλείοντας τη συμμετοχή μικρότερων εταιρειών σε κοινοπρακτικό σχήμα με μεγαλύτερες. Όπως γίνεται φανερό, οι πρώτες δύσκολα μπορούν να αναλάβουν τη συνολική ευθύνη για τις υποχρεώσεις που απορρέουν. Ας σημειωθεί ότι ο όρος αυτός ετέθη και στις συμβάσεις με τις κοινοπραξίες για τις περιοχές του open door (Ιωάννινα, Πατραϊκός, Κατάκολο) και τελικά αποσύρθηκε, προξενώντας όμως μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Σε ό,τι δε αφορά την επικύρωση των συμβάσεων, στην προκήρυξη δεν υπάρχει καμία αναφορά για παραπομπή τους στη Βουλή με τη μορφή νομοσχεδίου, όπως έγινε με τις συμβάσεις open door, οι οποίες παρότι υπεγράφησαν ακόμη δεν έχουν εγκριθεί από τη Βουλή, οπότε δεν έχουν τεθεί σε ισχύ. Αντιθέτως, με την προκήρυξη δίνονται σημαντικές εξουσίες στον αρμόδιο υπουργό.
Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι:
*Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, η Επιτροπή Αξιολόγησης θα υποβάλει εγγράφως στον Υπουργό για έγκριση τον πίνακα κατάταξης συνοδευόμενο από πρόταση για τον ορισμό του Επιλεγέντος Αιτούντος για κάθε Περιοχή προς Παραχώρηση.
*Ο Υπουργός έχει πλήρη διακριτική ευχέρεια ως προς τη σύναψη Συμφωνίας Μίσθωσης με έναν Αιτούντα, και μπορεί να λαμβάνει υπ’ όψιν τις συστάσεις της Επιτροπής Αξιολόγησης στο βαθμό που κρίνει αναγκαίο ή να λαμβάνει υπ’ όψιν οποιουσδήποτε άλλους παράγοντες ή να επιβάλλει άλλους όρους ή προϋποθέσεις επιθυμητούς από το Υπουργείο.
Επιπλέον, το Υπουργείο διατηρεί το δικαίωμα, κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια, προ της υποβολής αιτήσεων και άνευ εξηγήσεων, να:
*αποσύρει, προσθέτει, αντικαθιστά όλες ή μερικές από τις προσφερόμενες Περιοχές προς Παραχώρηση,
*ανακαλεί οποιονδήποτε όρο ως προς την αξιολόγηση των Αιτούντων,
*αναθεωρεί τα χρονοδιαγράμματα, τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις της πρόσκλησης.
Οι περιοχές
Από τις προς εξερεύνηση θαλάσσιες περιοχές, από αυτές οι 11 βρίσκονται στο Ιόνιο και οι υπόλοιπες δυτικά (μία) και νότια της Κρήτης. Η έκταση των πρώτων και ιδίως όσων βρίσκονται στις βορειότερες και ήδη εξερευνημένες κατά το παρελθόν περιοχές είναι κατά πολύ μικρότερη από τις δεύτερες. Έτσι, στο Ιόνιο ξεκινά από τα 1.801 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο μπλοκ 1 που βρίσκεται ΒΔ. της Κέρκυρας και είναι από τις πλέον ελπιδοφόρες, και φτάνει στα 9.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο μπλοκ 18 της άγνωστης γεωλογικά περιοχής της νότιας Κρήτης.
Η Δυτική Ελλάδα
Τέλος, μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους της ιταλικής Enel να πραγματοποιήσει έρευνες σε τρεις χερσαίες περιοχές (Πρέβεζα, Βορειοδυτική Πελοπόννησος, Αιτωλοακαρνανία) το ΥΠΕΚΑ ξεκίνησε διαδικασία πρόσκλησης υποβολής προσφορών για τα σημεία αυτά.
Με τη διαδικασία αυτή, όπως προβλέπεται από τον νόμο με 2289/1995, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και να υποβάλουν προσφορές για τις περιοχές αυτές. Η απόφαση αποστέλλεται επίσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών είναι 90 ημέρες από τη δημοσίευσή της στην επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.
Να σημειωθεί ότι σε ΒΔ. Πελοπόννησο και Αιτωλοακαρνανία είχαν γίνει στο παρελθόν εκτεταμένες έρευνες, στο πλαίσιο του πρώτου γύρου παραχωρήσεων το 1997-99 (Enterprise και Triton αντίστοιχα) , ενώ στην Πρέβεζα οι έρευνες είχαν γίνει από την τότε ΔΕΠ-ΕΚΥ. Συνολικά στην Πρέβεζα και στην Αιτωλοακαρνανία έχουν γίνει από οκτώ γεωτρήσεις, και 10 στη ΒΔ. Πελοπόννησο. Τα στοιχεία των ερευνών αυτών θα είναι διαθέσιμα σε όσους θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.
euro2day.gr