Αδ. Τζανετέα «Δεν υπάρχει καμία νόμιμη μελέτη για το Μουσείο της Σπάρτης. Ποιός την έχει και κυρίως ποιός την έχει πληρώσει;»

mousio spartis «Δεν πα­ρέ­λα­βα και δεν υ­πάρ­χει στις τε­χνι­κές υ­πη­ρε­σί­ες της Πε­ρι­φε­ρεια­κής Ε­νό­τη­τας Λα­κω­νί­ας κα­μί­α με­λέ­τη ή προ­με­λέ­τη για το νέ­ο μου­σεί­ο της Σπάρ­της» τό­νι­σε σε συ­νέν­τευ­ξή της στο ρα­δι­ο­φω­νι­κό σταθ­μό Notos 94,9 fm η Αν­τι­πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Λα­κω­νί­ας κα Α­δα­μαν­τί­α Τζα­νε­τέ­α, ση­μει­ώ­νον­τας με νό­η­μα ό­τι “δεν θα κά­νω την χά­ρη ο­ρι­σμέ­νων να μην τη­ρή­σω τον νό­μο για να ε­ξυ­πη­ρε­τη­θούν τα ι­δι­ο­τε­λή συμ­φέ­ρον­τα ο­ρι­σμέ­νων”.

«Ού­τε χά­θη­κε, ού­τε την κρύ­ψα­με σε κά­ποι­ο συρ­τά­ρι, συ­νέ­χι­σε η κα Τζα­νε­τέ­α, για­τί για να εκ­πο­νη­θεί κά­ποι­α με­λέ­τη στο δη­μό­σιο το­μέ­α υ­πάρ­χουν συγ­κε­κρι­μέ­νες δι­α­δι­κα­σί­ες και συγ­κε­κρι­μέ­να υ­πάρ­χει νό­μος που ο­ρί­ζει τη δι­α­δι­κα­σί­α προ­κή­ρυ­ξης μιας με­λέ­της. Συ­νε­πώς η Νο­μαρ­χια­κή Αυ­το­δι­οί­κη­ση θα έ­πρε­πε να εί­χε κά­νει τη δι­α­δι­κα­σί­α προ­κή­ρυ­ξης της προ­με­λέ­της και να υ­πήρ­χαν α­πο­φά­σεις. Για να ο­νο­μά­σου­με κά­ποι­ο πό­νη­μα που πα­ρου­σι­ά­ζε­ται ως προ­με­λέ­τη, εί­ναι α­πα­ραί­τη­το να τη­ρη­θούν κά­ποι­ες δι­α­δι­κα­σί­ες, ο­τι­δή­πο­τε άλ­λο εί­ναι πα­ρά­νο­μο, πα­ρά­τυ­πο και ύ­πο­πτο».

Κά­νον­τας λό­γο για «πε­ρί­ερ­γα φαι­νό­με­να που στό­χο έ­χουν να ε­ξα­πα­τή­σουν το ε­κλο­γι­κό σώ­μα, α­πό αν­θρώ­πους που δεν ευ­ο­δώ­θη­καν τα ε­κλο­γι­κά τους σχέ­δια και έ­χουν ρε­βαν­σι­στι­κές τά­σεις» η Αν­τι­πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Λα­κω­νί­ας α­να­ρω­τή­θη­κε «Α­π’ τη στιγ­μή που δεν έ­χει τη­ρη­θεί η δι­α­δι­κα­σί­α, δεν μπο­ρώ να κα­τα­λά­βω τι άλ­λο συμ­βαί­νει. Αν υ­πάρ­χει λοι­πόν αυ­τή η προ­με­λέ­τη ό­πως ι­σχυ­ρί­ζον­ται να τη φέ­ρουν. Αν υ­πήρ­χε για­τί δεν εί­χε πρω­το­κολ­λη­θεί; Αν υ­πήρ­χε για­τί δεν εί­χε θε­ω­ρη­θεί α­πό τις τε­χνι­κές υ­πη­ρε­σί­ες; Και δεν αν­τι­λαμ­βά­νο­μαι τα ό­σα λέ­ει ο κ. Που­λο­κέ­φα­λος, ο ο­ποί­ος εί­ναι και μη­χα­νι­κός. Ό­φει­λε να το γνω­ρί­ζει, με εκ­πλήσ­σει που δε γνω­ρί­ζει, με εκ­πλήσ­σει που έ­χει ά­γνοι­α των νό­μων και γί­νε­ται κο­μι­στής κά­ποι­ων cd. Αυ­τό εί­ναι γε­λοί­ο. Τι εί­ναι δη­λα­δή το μου­σεί­ο της Σπάρ­της, κα­νέ­να κο­τέ­τσι; Συ­νε­πώς δε γνω­ρί­ζω με ποι­ο τί­μη­μα έ­γι­νε, α­πό ποι­όν πλη­ρώ­θη­κε, ποι­ος την έ­χει εκ­πο­νή­σει αυ­τή τη με­λέ­τη, δεν την έ­χω δει, α­πό ποι­όν πα­ρε­λή­φθη και που φυ­λάσ­σε­ται. Ας τη φέ­ρουν να τη δού­με.»

Η κα Τζα­νε­τέ­α α­νέ­φε­ρε ε­πί­σης ό­τι η δι­α­δι­κα­σί­α θα γί­νει ό­πως α­κρι­βώς έ­χει γί­νει με το μου­σεί­ο της Α­κρό­πο­λης και ό­τι ο Πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Πε­λο­πον­νή­σου Πέ­τρος Τα­τού­λης, έ­χει αρ­χί­σει πά­λι αλ­λη­λο­γρα­φί­α με το Ί­δρυ­μα Νιά­ρχου, με το ο­ποί­ο έ­χουν α­να­θερ­μαν­θεί οι σχέ­σεις,  και το ο­ποί­ο λό­γω των με­θο­δεύ­σε­ων εί­χε κρα­τή­σει α­πο­στά­σεις.

«Ε­μείς σαν Πε­ρι­φε­ρεια­κή Ε­νό­τη­τα βγά­λα­με α­πό τα συρ­τά­ρια μας και ω­ρι­μά­σα­με με­λέ­τες, πρό­σθε­σε η Αν­τι­πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Λα­κω­νί­ας, ε­πα­νεν­τά­ξα­με έρ­γα ό­πως το γνω­στό με τα πολ­λά προ­βλή­μα­τα Σκού­ρα – Πυ­ρί, εν­τά­ξα­με νέ­α έρ­γα, δη­μο­πρα­τή­σα­με ό­λες τις με­λέ­τες που βρή­κα­με έ­τοι­μες, ω­ρι­μά­σα­με δι­κές μας με­λέ­τες. Εί­ναι δυ­να­τόν να εί­χα­με μια νό­μι­μη και ε­παρ­κή με­λέ­τη για το νέ­ο μου­σεί­ο της Σπάρ­της και να μην την εί­χα­με κά­νει ση­μαί­α μας, να μην την εί­χα­με α­ξι­ο­ποι­ή­σει;»

«Ό­σοι δεν αν­τέ­χουν την υ­παρ­ξια­κή τους κό­λα­ση και προ­σπα­θούν να α­πο­δρά­σουν α­πό αυ­τή α­να­λαμ­βά­νουν εκ­στρα­τεί­ες δι­α­βο­λής δή­λω­σε τέ­λος η κα Τζα­νε­τέ­α και ση­μεί­ω­σε «Αυ­τό που κά­νουν ό­μως εί­ναι ό­τι υ­πο­τι­μούν τους πο­λί­τες, για­τί πι­στεύ­ουν ό­τι ο λα­ός δεν αν­τι­λαμ­βά­νε­ται τι γί­νε­ται. Ό­τι δεν αν­τι­λαμ­βά­νε­ται τις δια­ρκείς με­τα­μορ­φώ­σεις, ό­τι δεν θυ­μά­ται τι κά­να­με και τι λέ­γα­με χτες. Το έρ­γο που έ­χει γί­νει στη Λα­κω­νί­α εί­ναι πο­λύ με­γά­λο. Η δι­οί­κη­ση έ­χει συ­νέ­χεια, ό,τι πα­ρα­λά­βα­με το α­ξι­ο­ποι­ή­σα­με, ό­τι βρή­κα­με ελ­λι­πές το ο­λο­κλη­ρώ­σα­με, έ­χου­με εν­τά­ξει και­νούρ­γι­ες με­λέ­τες. Προ­χω­ρά­με. Και το έρ­γο εί­ναι τε­ρά­στιο. Και αυ­τό το έρ­γο το βλέ­πουν οι πο­λί­τες.»