Ειρήνη και σταθερότητα για την Κύπρο, την περιοχή και για ολόκληρο τον κόσμο προσδοκεί ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί από το 2016, όπως ο ίδιος δήλωσε κατά τη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε σε δημοσιογράφους με την ευκαιρία του ερχομού της νέας χρονιάς.
Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα κατά τη διάρκεια της δεξίωσης ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι ο ίδιος ως «πρόεδρος» έχει καθήκον να εργαστεί σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση.
«Χρειάζεται να πετύχουμε μια μεγάλη αλλαγή το 2016. Πρώτα πρέπει να αλλάξουμε την αντίληψη μας και αντί να βλέπουμε την άλλη κοινότητα ως εχθρό να την αντικρίζουμε ως το μέλλον μας. Εγώ απέχω από το παιχνίδι αλληλοεπίρριψης ευθυνών. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένας νέος συνεταιρισμός, κατανόηση και ν` αρχίσουμε μια νέα εποχή έτσι ώστε να σώσουμε την τ/κ νεολαία από ένα αβέβαιο μέλλον» δήλωσε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους που παρευρέθηκαν στη δεξίωση ο Τ/κ ηγέτης.
«Ας γίνουμε του χρόνου ένα από τα δύο ιδρυτικά κράτη. Ας γίνουμε μέρος του διεθνούς δικαίου. Πιστεύω ότι μαζί μπορούμε να πετύχουμε αυτή την αλλαγή» πρόσθεσε.
«Η έκκληση μου αφορά και την ε/κ κοινότητα με την οποία θα εγκαθιδρύσουμε το συνεταιρισμό» συμπλήρωσε και επανέλαβε την ευχή όπως το 2016 φέρει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.
«Χρονιά λύσης του Κυπριακού»
Την ευχή όπως το 2016 οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε μια λύση του Κυπριακού, εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, τονίζοντας ότι το περιουσιακό αποτελεί το κλειδί για την μετέπειτα πορεία του Κυπριακού. «Αν καταλήξουμε στο περιουσιακό θεωρώ ότι θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά και πλέον θα απομένουν τα ζητήματα στα οποία η Τουρκία έχει τον καθοριστικό λόγο,» ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο επίσκεψής του σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς.
Όπως είπε, η πρόοδος που καταγράφεται στο Κυπριακό «οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν αξιοποιηθεί οι συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ καθώς επίσης και στο γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης με τον κ. Ακκιντζί έχουν προχωρήσει ακόμη περισσότερο σε ό,τι αφορά τα ζητήματα τα οποία συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Καθοριστική πτυχή το περιουσιακό
Λέγοντας ότι υπάρχουν και σημαντικά θέματα που είναι σε εκκρεμότητα, ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε το περιουσιακό ως την καθοριστική πτυχή για την περαιτέρω πορεία της διαπραγμάτευσης.
«Αν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε στο περιουσιακό τότε ανοίγεται σοβαρή προοπτική να συμφωνήσουμε στα θέματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού και θα πρέπει να ασχοληθούμε με τα ζητήματα της εξωτερικής πτυχής, που είναι τα θέματα της ασφάλειας, δηλαδή των εγγυήσεων της αποστρατικοποίησης, το τεράστιο κεφάλαιο του εδαφικού καθώς και το ζήτημα των εποίκων. Θέματα μεγάλα, θέματα στα οποία η Τουρκία έχει, θα έλεγα, τον καθοριστικό λόγο και ρόλο και εκεί θα φανεί κατά πόσον η Τουρκία ενδιαφέρεται πραγματικά για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό», πρόσθεσε. Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε πως η δική μας η προσπάθεια πρέπει να είναι συγκεκριμένη και όλες οι ενέργειές μας πρέπει να οδηγούν σε ένα στόχο, πώς καταφέρνουμε να επιλύσουμε το Κυπριακό στη βάση των συμφωνημένων αρχών. Κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα «να συνειδητοποιήσουν ότι η συγκυρία που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν είναι εύκολο να επαναληφθεί ξανά και γι` αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατόν βαθμό».
Σημαντικός ο ρόλος της Τουρκίας
«Αν πράγματι η Τουρκία ενδιαφέρεται για λύση τότε θα πάρουμε τα πράγματα προς την κατεύθυνση της λύσης, αν όχι τότε εκείνο που θα συμβεί είναι να εκτεθεί η τουρκική πλευρά ότι είναι η αδιάλλακτη», είπε και συνέχισε: «Έτσι θα πρέπει να ενεργήσουμε και, επαναλαμβάνω, ανεξάρτητα με το εάν είμαστε στην αντιπολίτευση, ανεξάρτητα με το πώς μας έχουν συμπεριφερθεί ο ΔΗΣΥ και ο ίδιος κ. Αναστασιάσης στα πέντε χρόνια που στην εξουσία ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας, θεωρούμε ότι το πατριωτικό καθήκον επιβάλλει να εργαστούμε και να αγωνιστούμε στην επίτευξη λύσης».
Ερωτηθείς για τις κόκκινες γραμμές του κόμματος για τη λύση του Κυπριακού, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στην μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομόσπονδο κράτος και τις εγγυήσεις. «Εμείς θεωρούμε ότι μια χώρα – μέλος της ΕΕ δεν πρέπει να έχει εγγυήσεις», είπε, επισημαίνοντας ακόμη ότι το ΑΚΕΛ ξεχωρίζει επίσης το θέμα της αποστρατικοποίησης, το περιουσιακό, αλλά και την αποχώρηση όλων των εποίκων, με εξαίρεση τον αριθμό των ατόμων που θα παραμείνουν για ανθρωπιστικούς σκοπούς, όπως αυτούς που έχουν γεννηθεί και παντρευτεί στην Κύπρο.
efsyn.gr