Σύγχυση στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης αλλά και έντονο προβληματισμό σε χιλιάδες γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία προκαλεί το μέτρο της επιβολής ΦΠΑ 23%, τη στιγμή που ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί ποια εκπαιδευτήρια θα εξαιρεθούν τελικά από τον “πέλεκυ” της φορολόγησης.
Το θέμα θεωρείται μείζον, αφού υπολογίζεται το πως 7% περίπου των μαθητών φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία.
Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, από την επιβολή του ΦΠΑ φαίνεται να εξαιρούνται τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδιωτικά σχολεία, όπου οι μετέχοντες στα Δ.Σ. δεν λαμβάνουν αμοιβή, ενώ οι πόροι από τα δίδακτρα δεν καταλήγουν σε φυσικά πρόσωπα αλλά διοχετεύονται για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού αγαθού. Ωστόσο το καθεστώς εξαίρεσης των μη κερδοσκοπικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από την υπαγωγή τους σε ΦΠΑ 23% κρίνεται ασαφές και διφορούμενο, αφού για να εξαιρεθούν θα πρέπει μεταξύ άλλων “οι τιμές τους να είναι κατώτερες από αυτές που καθορίζονται για ανάλογες πράξεις εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες υπόκεινται στο ΦΠΑ”.
Επίσης δεν είναι σαφές ποιες είναι οι “ανάλογες πράξεις” και συγκεκριμένα πώς θα συγκριθούν δίδακτρα ανόμοιων σχολείων. Ειδικότερα εάν μια εμπορική εκπαιδευτική εταιρεία χρεώνει 5.000 ευρώ ετησίως και είναι αυτό το ποσό τα χαμηλότερα δίδακτρα σε όλη την Ελλάδα, θα πρέπει όλες οι μη κερδοσκοπικές να χρεώνουν λιγότερα; Και πως θα επηρεάσει αυτό το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών;
Παράλληλα προβλέπεται πως “η απαλλαγή δεν πρέπει να δημιουργεί κίνδυνο στρέβλωσης των όρων του ανταγωνισμού”.
Σύμφωνα με το γεν. γραμματέα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας Γιώργο Χριστόπουλο με τον οποίο συνομίλησε το Capital.gr είναι ακόμη άγνωστο ποια ιδιωτικά σχολεία δεν θα επιβαρυνθούν με ΦΠΑ, εντούτοις φαίνεται αρχικά να εξαιρούνται τα σχολεία των πρεσβειών και τα ελληνογαλλικά σχολεία (όπως το Ελληνογαλλικό Κολέγιο, η Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλίνων, το Λεόντειο κ.ά).
Επιπλέον δεν θα επιβαρυνθεί η προσχολική αγωγή. Το τι θα γίνει όμως με άλλα ιδιωτικά σχολεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως το Κολέγιο Ψυχικού και το Κολέγιο Αθηνών που ανήκουν στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και τα Αρσάκεια που ανήκουν στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, παραμένει και για τον κ. Χριστόπουλο μετέωρο.
Φορείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης σημειώνουν πως η απόφαση πάρθηκε κυριολεκτικά “στο πόδι”. Όπως άλλωστε ισχυρίζονται πηγές σε γνώση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, η επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία ήρθε ως ισοδύναμο στην εξαίρεση του βόειου κρέατος από το 23%, κάτι για το οποίο πίεσε η Ολλανδία και η Γαλλία που είναι μεγάλοι εξαγωγείς τέτοιου κρέατος προς την Ελλάδα.
Ανυπολόγιστες οι απώλειες
Χιλιάδες γονείς βρίσκονται σε απόγνωση μετά την πλήρη ανατροπή του οικογενειακού προγραμματισμού λίγες μόλις ημέρες πριν από τη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Από την άλλη τα ιδιωτικά σχολεία να κάνουν ήδη λόγο για δραματική μείωση των μαθητών την νέα σχολικά χρονιά, αλλά και για λουκέτα σε πολλά από αυτά. Η επιπλέον επιβάρυνση σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπολογίζεται σε 1.000- 1.500 ευρώ ετησίως για κάθε μαθητή που φοιτά σε ιδιωτικό σχολείο (ανάλογα βέβαια και με το κόστος των διδάκτρων). Οι εκπαιδευτικοί χαρακτηρίζουν ‘Αρμαγεδώνα’ την επιβολή του μέτρου και επισημαίνουν πως οι οικογένειες που αποφασίζουν να στείλουν το παιδί τους σε κάποιο ιδιωτικό σχολείο δεν ανήκουν στην πλειονότητά τους στη μεγαλοαστική τάξη, αλλά είναι κυρίως μικρομεσαίοι που απευθύνονται σε μικρά ιδιωτικά σχολεία της γειτονιάς. Οι βασικοί λόγοι της φοίτησης σε κάποιο ιδιωτικό σχολείο είναι πως αυτά είναι ολοήμερα, ενώ υπάρχει μεγαλύτερο αίσθημα σιγουριάς, τόσο για την ασφάλεια των μαθητών, όσο και για την ποιότητα των υπηρεσιών.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, τα σχολεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό της ιδιωτικής εκπαίδευσης και τονίζει πως η επιβολή του μέτρου θα έχει ως συνέπεια είτε την αύξηση των διδάκτρων – με αποτέλεσμα πολλά μικρά σχολεία να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο του κλεισίματος και εκατοντάδες εκπαιδευτικοί να βρεθούν άνεργοι – είτε τη μετακύλιση του κόστους στις απολαβές των εργαζόμενων, όπως συνέβη με την αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α. σε φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε κέντρα ξένων γλωσσών.
Αυτό που προτείνει είναι να τεθούν επιπλέον κοινωνικά κριτήρια που να περιλαμβάνουν τις μικρές και μεσαίες σχολικές μονάδες που κινδυνεύουν με άμεσο κλείσιμο και να εξαιρεθούν της φορολόγησης οι υπηρεσίες του βασικού προγράμματος που προβλέπει το υπουργείο Παιδείας, διότι οι υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να απευθύνονται σε κάθε πολίτη με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Τι λένε από τα ιδιωτικά σχολεία
Την ίδια στιγμή φορείς ιδιωτικών σχολείων αναφέρουν ότι η εκτίμηση του ΓΛΚ που συνοδεύει τον νόμο υπολογίζει το ετήσιο όφελος στα 240 εκατ.ευρώ τον χρόνο. Προφανώς, αναφέρουν, “αυτή η εκτίμηση περιλαμβάνει το σύνολο της ιδιωτικής εκπαίδευσης (κολέγια φροντιστήρια κλπ) αφού τα συνολικά έσοδα των ιδιωτικών σχολείων (εξαιρουμένων των μη κερδοσκοπικών) είναι περίπου 350 εκ ευρώ και από αυτά πρέπει να αφαιρεθεί και ο ΦΠΑ που θα συμψηφιστεί με ΦΠΑ εξόδων, αλλά θα πρέπει ακόμα να εκτιμηθεί και η νέα μείωση αριθμού μαθητών που θα προκαλέσει η επιβάρυνση των διδάκτρων με ΦΠΑ.
Επομένως η αισιόδοξη εκτίμηση για το έσοδο που θα έχει το κράτος από το ΦΠΑ στα δίδακτρα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είναι κάτω από 50 εκ ευρώ. Υπολογίζουμε ότι το σύνολο των μαθητών που φοιτά σε αμιγώς ιδιωτικά σχολεία (εξαιρούμε τα μη κερδοσκοπικά) είναι περίπου 60.000 και ο μέσος όρος των διδάκτρων 6.000. Με την αύξηση μπορεί γύρω στο 20% των μαθητών μας να μεταγραφούν σε δημόσια σχολεία επομένως θα απομείνουν λιγότεροι από 50.000 μαθητές και ο συνολικός κύκλος εργασιών θα φτάσει τα 300 εκ ευρώ. Από το 23% του ΦΠΑ περίπου το ένα τρίτο (8%) θα το συμψηφίσουμε με ΦΠΑ εξόδων, επομένως το όφελος για το δημόσιο θα είναι 43 εκατ.
Οι μαθητές όμως που θα μεταγραφούν στο δημόσιο θα το επιβαρύνουν οικονομικά με τουλάχιστον 6.000 ευρώ ο καθένας, επομένως η επιβάρυνση του κράτους υπερβαίνει τα 70 εκ ευρώ.
Υπολογίζουμε επομένως ότι με διαρροή 20% των μαθητών μας το καθαρό έσοδο του κράτους θα είναι 43 εκ και η επιβάρυνση από τους επιπλέον μαθητές στα 75 εκ ευρώ.
Με διαρροή στο 30% το έσοδο θα είναι 38 εκατ. και η επιβάρυνση του κράτους από τους πρόσθετους μαθητές στα δημόσια, 108 εκατ. ευρώ.
Στην επιβάρυνση του κράτους πρέπει να συνυπολογιστούν και οι επιπτώσεις από τις απολύσεις στις οποίες θα προχωρήσουμε και τις επιπτώσεις από το κλείσιμο σχολείων που δεν θα αντέξουν την αύξηση στις ζημιές τους.
Προτείνουμε επομένως στο νόμο να προστεθούν στην εξαίρεση της προσχολικής εκπαίδευσης και τα δίδακτρα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας που αφορούν το υποχρεωτικό πρόγραμμα του υπουργείου παιδείας, όπως αυτά ορίζονται στο εδάφιο α της παραγράφου 1 άρθρο 11 του νόμου 3279/2004 φεκ 205 Α.
Αυτό θα εμποδίσει διαγραφές και μετακίνηση προς το δημόσιο, αφού ο γονιός που είναι οικονομικά στα όρια του, δεν θα χρειαστεί να μεταγράψει το παιδί του και απλά θα περιορίσει ή και θα σταματήσει εντελώς την συμμετοχή στα πρόσθετα προγράμματα, όπως ορίζονται στο εδάφιο β της παραγράφου 1 άρθρο 11 του νόμου 3279/2004 φεκ 205 Α τα οποία πλέον θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ” .
capital.gr