Στα 82 δισ. ευρώ έχουν ανέλθει οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, έναντι 30 δισ. € το έτος 2009, την ίδια εποχή.
Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ηλία Καματερού, για το θέμα των 100 δόσεων.
Ο κ. Καματερός υποστήριζε στην ερώτησή του ότι χρειάζονται παρεμβάσεις, καθώς όλο και περισσότεροι οφειλέτες βγαίνουν από τις σχετικές ρυθμίσεις, ενώ χαρακτήρισε “δυνάστες” τους δανειστές και υποστήριξε ότι «έχουν τιμωρητική διάθεση απέναντι στη χώρα».
«Ελπίζουμε σε αλλαγή συσχετισμού των δυνάμεων στην Ευρώπη και έτσι κερδίζουμε χρόνο ή ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε τους στόχους και έτσι κάποια στιγμή θα βγούμε στο μεταμνημονιακό ξέφωτο;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος πρότεινε να εκδοθεί εγκύκλιος, με την οποία οι οφειλέτες θα μπορούν να πληρώνουν ό,τι μπορούν και να μην βγαίνουν από τη ρύθμιση.
«Δεν συμφωνούμε με τους χαρακτηρισμούς αυτούς», απάντησε από τη δική του πλευρά ο υπουργός, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι ο νόμος που ψηφίστηκε χθες δίνει στους οφειλέτες τη δυνατότητα να ρυθμίσουν και τις νέες οφειλές πριν να γίνουν ληξιπρόθεσμες και έτσι να μην χάσουν τη ρύθμιση των παλαιότερων οφειλών.
«Πρέπει να δούμε το πρόβλημα με ρεαλισμό και ευαισθησία για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να είναι ταυτόχρονα συνεπείς με παλαιές και νέες οφειλές. Έως τώρα έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση 800.000 ΑΦΜ. Είναι μια “βόμβα” που δεν πρέπει να σκάσει», τόνισε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ.
Πρόσθεσε ότι «πρέπει να αποκτήσουμε μια άλλη κουλτούρα και συνείδηση», καθώς -όπως εξήγησε- «είναι άλλο να έχεις χρήματα στο στρώμα και να μην πληρώνεις και άλλο να μην έχεις».
enikonomia.gr