Εκδήλωση, που προσέλκυσε πλήθος πολιτών και εκπροσώπους φορέων, με θέμα την «κρίση στα Ασφαλιστικά Ταμεία και το μέλλον των συντάξεων» διοργάνωσε το βράδυ της Τετάρτης, στο Σινέ – Κεραμεικός στην Αθήνα, η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ).
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος (πρόεδρος ΕΝΥΠΕΚΚ) και Δημήτρης Στρατούλης, ο εργατολόγος και γενικός γραμματέας της ΕΝΥΠΕΚΚ Διονύσης Τεμπονέρας, καθώς και ο πρόεδρος των εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, Θανάσης Καποτάς, ανέλυσαν τη δραματική κατάσταση του ασφαλιστικού, όπως αυτή διαμορφώθηκε στα χρόνια των αιματηρών μνημονίων. Οι ομιλητές σημείωσαν, επίσης, όλες εκείνες τις απαραίτητες δράσεις που πρέπει να ληφθούν ώστε να σταθεί και πάλι στα πόδια του το σύστημα και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων για εκατομμύρια Ελλήνων.
Αλ. Μητρόπουλος: «Το ασφαλιστικό καταρρέει, οι συντάξεις κινδυνεύουν»
Ο Αλέξης Μητρόπουλος, αφού σημείωσε πως «το ασφαλιστικό πριν το μνημόνιο ήταν σε κρίσιμη αλλά διαχειρίσιμη κατάσταση» και ότι «οι απώλειες του συστήματος τα τελευταία έτη ανήλθαν σε 65 ως 70 δις ευρώ (!)», έκρινε τη σημερινή κατάσταση ως «δύσκολα ανατάξιμη». Ως κυριότερους λόγους κατάρρευσης, ο βουλευτής Αττικής σημείωσε -μεταξύ άλλων- το κούρεμα των αποθεματικών των Ταμείων, την υψηλή ανεργία που στερεί πόρους από το σύστημα, τους νέους μισθούς των νέων, τις προσωρινές μορφές απασχόλησης και τη μαύρη εργασία, καθώς και την κατάργηση των κοινωνικών πόρων προς τα ταμεία.
Ο κ. Μητρόπουλος μίλησε για «νέο τοπίο στο ασφαλιστικό από την 1η/1/2015», εξηγώντας πως «πλέον το κράτος θα εγγυάται μόνο τα 360 ευρώ, αν και όπως φαίνεται από την επικοινωνία κυβέρνησης – τρόικας το ποσό αυτό μπορεί να πέσει και στα 320 ευρώ ή και παρακάτω». Συμπλήρωσε, δε, πως οι επικουρικές «είναι ένας θεσμός χωρίς μέλλον, αφού αρχικά μειώνονται δραστικά και μελλοντικά θα καταργηθούν εντελώς». Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας πως «το ασφαλιστικό σύστημα καταρρέει, οι συντάξεις κινδυνεύουν», καθώς «σε λίγο δεν θα μπορεί να στηριχθεί στις δικές του δυνάμεις».
Ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αφού μίλησε για «προμελετημένο έγκλημα όπου μετείχαν επικυρίαρχοι δανειστές, μνημονιακές κυβερνήσεις, πανεπιστημιακοί και ελληνικό κοινοβούλιο» και για ανάγκη «σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το πως φτάσαμε στο PSI και τις επιπτώσεις των μνημονίων», επεσήμανε πως τα Ταμεία θα μπορέσουν να σταθούν μέσα από συγκεκριμένες δράσεις μιας επερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες ανέλυσε διεξοδικά (άμεση επιστροφή 26 δις από PSI, ανακεφαλαιοποίηση Ταμείων κ.λπ).
Δ. Στρατούλης: «Το κράτος δεν θα εγγυάται 360 ευρώ, αλλά 280 ευρώ»!
Το λόγο πήρε, στη συνέχεια, ο Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος ανέφερε πως «το ποσοστό των δραματικών μειώσεων των συντάξεων ανήλθε σε 35% – 50% τα τελευταία χρόνια», ενώ «από τις τσέπες των συνταξιούχων χάθηκαν 6 δις ευρώ. Το 2009 δίνονταν για συντάξεις 29 δις, ενώ σήμερα μόλις 23 δις». Σημαντική ήταν η ανάλυση του ιδίου, που προήλθε από πρότερη αποκάλυψη του ιδίου και του Αλ. Μητρόπουλου, σύμφωνα με την οποία «το ποσό που θα εγγυάται το κράτος δεν θα είναι τα 360 ευρώ, αλλά 280 ευρώ! Κι αυτό προκύπτει αν διαιρέσουμε τα 10 δις ευρώ που θα δοθούν στα Ταμεία με τον αριθμό των συνταξιούχων»! Ο κ. Στρατούλης μετέφερε στους ακροατές μέρος του προγράμματος 4ετίας, που αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες εβδομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως στον τομέα του Ασφαλιστικού αναμένεται «να επιχειρηθεί η αποκατάσταση των αποθεματικών των Ταμείων, η ίδρυση Ταμείου φυσικών πόρων και κοινωνικής ασφάλισης που θα στηρίξει τις συντάξεις με έσοδα από νέες πηγές, η αντιμετώπιση των αιτιών της οικονομικής κατάρρευσης, όπως η ανεργία, η εισφοροδιαφυγή κ.λπ». Ο βουλευτής έκλεισε την τοποθέτησή του, αναφέροντας πως για να επιτευχθούν τα παραπάνω απαιτείται «η ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα» και πως «θέλουμε να ανοίξουμε νέους ελπιδοφόρους δρόμους για το λαό και την πατρίδα».
Δ. Τεμπονέρας: «Τα αποθεματικά των Ταμείων έγιναν βορά στα μεγάλα συμφέροντα»
Ο Διονύσης Τεμπονέρας εστίασε στις στρεβλές πολιτικές που έριξαν το ασφαλιστικό στον γκρεμό, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «τα αποθεματικά των Ταμείων, ο ιδρώτας των εργαζομένων, έγιναν βορά στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα για αυτό σήμερα βρισκόμαστε σε κρίσιμη κατάσταση». Ο δυναμικός εργατολόγος εξήγησε ότι «αν και οι κυβερνήσεις αποδίδουν τα ελλείμματα των Φορέων στις μαϊμού συντάξεις, τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ή τις υψηλές συντάξεις, η αλήθεια είναι πως οι ίδιες έδιναν -αμέσως μετά από κάθε εκλογική επικράτησή τους- τα χρήματα σε ημετέρους για “διαχείριση”». Μάλιστα, αφού εκτίμησε ότι η «τρύπα» στον ΟΑΕΕ αναμένεται να φτάσει για το 2014 στα 462 εκατ. ευρώ και στο ΙΚΑ στα 807 εκατ. ευρώ, τονίζοντας επίσης ότι «τα χρέη του κράτους προς τα Ταμεία αυξάνεται αντί να μειώνεται, ανέλυσε τα νέα μέτρα που εμπεριέχονται στα email κυβέρνησης και τρόικας.
Θ. Καποτάς: Οι απώλειες των Ταμείων αγγίζουν τα 21 δις ευρώ!
Τέλος, ο Θανάσης Καποτάς περιέγραψε την τραγική κατάσταση των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως τη βιώνουν οι εργαζόμενοί τους, εξηγώντας τα προβλήματα που έχουν προκύψει για την ελληνική κοινωνία από την εφαρμογή μνημονίων και εφαρμοστικών νόμων. Τόνισε ότι «το έλλειμμα των Ταμείων για το 2015 προϋπολογίζεται σε 2 δις ευρώ», εξηγώντας αμέσως μετά ότι οι απώλειες των ίδιων φορέων από τις ακολουθούμενες πολιτικές αγγίζουν τα 21 δις ευρώ! Ο πρόεδρος των εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία έκανε λόγο για «καταιγίδα απαιτήσεων από την τρόικα» τις τελευταίες ημέρες, ενώ διαβεβαίωσε τους παρευρισκομένους πως υπάρχουν τρόποι αναδιάρθρωσης των Ταμείων των Ελλήνων, χωρίς οι τελευταίοι να βάλουν -και πάλι- το χέρι στην τσέπη.
toxwni.gr