Αλ. Τσίπρας: Ο ελληνικός λαός κατήργησε τα μνημόνια

tsipras07Όλες οι εξαγγελίες Τσίπρα στη Βουλή

Έχουμε σχέδιο ρεαλιστικό έχουμε στρατηγική διαπραγματευτική και το κυριότερο δεν έχουμε καμία άλλη δέσμευση πέραν του να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον.

Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής και ανοίγοντας την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης είναι να τιμήσει και εφαρμόσει στο σύνολό τους τις προεκλογικές δεσμεύσεις. «Η δέσμευση αυτή» είπε «είναι αδιαπραγμάτευτος πυρήνας της πολιτικής μας. Είναι θέμα τιμής, αξιοπιστίας και σεβασμού της δημοκρατίας».

Η κυβέρνηση Σαμαρά ζήτησε δίμηνη παράταση του μνημονίου, ενώ οι εταίροι της προσέφεραν εξάμηνη, κατήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Η απελθούσα κυβέρνηση φρόντισε φεύγοντας να κάψει τα σπαρτά και να γκρεμίσει τις γέφυρες», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Σας το λέω μετά λόγους γνώσεως πια. Ενημερώθηκα στις επαφές μου με τους εταίρους ότι η αρχική επιλογή των εταίρων ήταν η εξάμηνη παράταση του προγράμματος και κατόπιν ελληνικής επιμονής επιβλήθηκε η παράταση έως τις 28 Φεβρουαρίου».

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στόχος των μνημονιακών δυνάμεων ήταν «τα ασφυκτικά χρονικά όρια, ο εκβιασμός της Ελλάδας και εν τέλει η αποτυχία της κυβέρνησης – δηλαδή της Ελλάδας». «Ξέχασαν όμως ότι σ’ αυτή την διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν μόνο οι τεχνοκράτες, υπάρχει και ο λαϊκός παράγοντας, ο ελληνικός λαός, οι ευρωπαϊκοί λαοί, που δεν θα επιτρέψουν μία τέτοια εξέλιξη», πρόσθεσε.

Αναπτύσσοντας τους άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Η ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας της χώρας, η αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου της μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του λαού, η κοινωνική δικαιοσύνη και η πολιτισμική αναγέννηση της Ελλάδας, είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας που συγκροτήσαμε αμέσως μετά τις εκλογές».

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας ανήγγειλε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που δημιούργησαν τα μνημόνια, η εφαρμογή των οποίων θα ξεκινήσουν από την Τετάρτη το πρωί, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:

– Παροχή δωρεάν σίτισης, ρεύματος, στέγης στις άπορες οικογένειες και στην αποκατάσταση μεγάλων αδικιών

– Επαναπρόσληψη καθαριστριών, σχολικών φυλάκων και διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ

– Ριζική αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης εντός 6μήνου

– Κατάργηση μνημονιακών ρυθμίσεων του πειθαρχικού κώδικα για τους ΔΥ, αντικατάστασή του από νέο κώδικα, ρύθμιση για αξιολόγηση των ΔΥ με αντικειμενικά κριτήρια

– Αξιοποίηση τεχνολογιών για περιορισμό επαφής υπαλλήλων-πολιτών, ώστε καμία δημόσια υπηρεσία να μη ζητά πιστοποιητικά που διαθέτει άλλη υπηρεσία

– Περιορισμό προνομίων βουλευτών και υπουργών. Το προνόμιο του βουλευτικού αυτοκινήτου θα επανεξεταστεί ή θα καταργηθεί, διευκρίνισε, ενώ έκανε γνωστό ότι “κόβεται” το 30% του προσωπικού του Μεγάρου Μαξίμου και το 40% του προσωπικού ασφαλείας του.

Ο στόλος των 750 βουλευτικών αυτοκινήτων θα μειωθεί κατά το ήμισυ, όπως είπε, ενώ θα πωληθεί, αρχικά, το ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης, μεταξύ άλλων, την επανασύσταση της ΕΡΤ με χρήση πόρων από το ανταποδοτικό τέλος, τον έλεγχο των ραδιοτηλεοπτικών αδειών, αλλά και:

– την κατάργηση των “αντισυνταγματικών διατάξεων” που προβλέπουν ασυλία για τα διοικητικά συμβούλια των ΤΑΙΠΕΔ, ΤΧΣ και ΤτΕ, καθώς και

– τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πως οδηγήθηκε η χώρα στο μνημόνιο.

Φορολογικό πλαίσιο

Στο φορολογικό πεδίο, ο Α. Τσίπρας ανακοίνωσε:

– Σταθερό και απλό φορολογικό πλαίσιο που να προσελκύει επενδύσεις

– Ενιαία προοδευτική φορολογική κλίμακα

– Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ

– Περιουσιολόγιο με καταγραφή περιουσιακών στοιχείων σε Ελλάδα και εξωτερικό

– Κατάργηση ΕΝΦΙΑ από φέτος και αντικατάσταση με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ενώ κάλεσε τους πολίτες να ανταποκριθούν στις μέχρι στιγμής υποχρεώσεις τους)

– Ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών

Εργασιακά

Κάνοντας λόγο για συνθήκες εργασιακού μεσάιωνα που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα 5 χρόνια, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αποκατάσταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τερματισμό σε πολιτικές που επιτρέπουν τον εξευτελισμό των εργαζομένων, απορρίπτοντας την αντίληψη, όπως είπε, ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας εξαρτάται από το μισθολογικό κόστος και την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Προανήγγειλε συνεργασία με τον ILO για την άμεση αποκατάσταση των ελευθέρων συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και:

– επαναφορά επεκτασιμότητας συλλογικών συμβάσεων και τριετιών

– αυστηροποίηση θεσμικού πλαισίου για ομαδικές απολύσεις

– επαναφορά του θεσμού της διαιτησίας

– τερματισμό διακρίσεων και διαχωρισμών των εργαζομένων με βάση την ηλικία

– αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, σταδιακά ως το 2016

– πρόγραμμα ανάκτησης της εργασίας με εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις σε ορίζοντα 4ετίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οικονομίας

Ασφαλιστικά

Για θέματα που άπτονται του ασφαλιστικού, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι:

– Η υπόθεση των συνεπειών του PSI πάνω στα ασφαλιστικά ταμεία θα διερευνηθεί

– Δεν θα υπάρξει καμία αύξηση ορίων ηλικίας και καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων

– Θα διατηρηθεί το δημόσιο και αναδιανεμητικό σύστημα ασφάλισης με σεβασμό στα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα

– Επαναχορηγείται 13η σύνταξη ως δώρο Χριστουγέννων σε όσους λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ.

– Ιδρύεται Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης με μεταφορά εσόδων από αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και ορυκτού πλούτου για ενίσχυση αποθεματικών ταμείων

– Θα εξαληφθεί η γραφειοκρατία κατά τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών προς τα Ταμεία

Επενδύσεις

– Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε στήριξη στις ιδιωτικές επενδύσεις που μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης.

– Όχι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που τροφοδοτεί ένα μη βιώσιμο δημόσιο χρέος.

– Δεν παραχωρούνται, δεν ξεπουλιούνται τα δίκτυα , οι υποδομές, ο φυσικός και ορυκτός πλούτος.

– Άλλο η αξιοποίηση και άλλο το ξεπούλημα. Σε αυτή την προοπτική, κάθε πρόταση για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας θα αξιολογείται συγκεκριμένα.

toxwni.gr