Η Αριστερά θα συγκλίνει προς το κέντρο και αυτό θα έχει ως άμεση συνέπεια η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, διατείνεται με άρθρο του στο Fortune o εκτελεστικός διευθυντής της Nomura Securities.
Εκκινεί το άρθρο του από ένα ρητορικό-φιλοσοφικό ερώτημα: «Πώς είναι δυνατόν μια μικρή χώρα στην άκρη της Ευρώπης να είναι ικανή να τραβάει, χρόνο με το χρόνο, τόσο πολύ το ενδιαφέρον;». Και συνεχίζει: «Η Ελλάδα βρίσκεται στους τίτλους των εφημερίδων από το 2010, οπότε και έλαβε ένα μεγάλο πακέτο διάσωσης από τους εταίρους για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η οικονομία της Ελλάδας αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες. Έτσι το 2012 έλαβε ένα δεύτερο πακέτο, ωστόσο ενώ αυτό βοήθησε να σταθεροποιηθεί η υπερχρεωμένη χώρα για λίγο, τώρα βρίσκεται ξανά χωρίς χρήματα και επέστρεψε -εκ νέου- στα πρωτοσέλιδα».
Τίποτα δεν είναι τυχαίο κατά τον Γενς Νόρντβιχ: μπορεί η οικονομία της Ελλάδας να είναι μικρού μεγέθους, όμως το γεγονός ότι είναι μέλος των 19 κρατών που συγκροτούν τη νομισματική ένωση, καθιστά το πρόβλημά της σημαντικό. «Η οδύνη που βιώνει η Ελλάδα είναι σύμπτωμα μιας γενικότερης παθογένειας στην Ευρωζώνη, η οποία συνεχίζει να ταλαιπωρείται από την απουσία ανάπτυξης και την υψηλή ανεργία, μετά από χρόνια οικονομικών διακυμάνσεων», σημειώνει χαρακτηριστικά. Ακόμη και αν η Ελλάδα, από οικονομικής άποψης, να μην είναι μεγαλύτερη από την Αίγυπτο, ωστόσο ως μέλος της Ευρωζώνης καθίσταται αυτομάτως σημαντική.
Ο Νόρντβιχ βλέπει αρκετές διαφορές-κλειδιά σε σχέση με την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί το 2012. Η Ευρώπη έχει μάθει από την Ευρωκρίση του 2011 και του 2012. Ακόμη και τα ισπανικά και τα ιταλικά ομόλογα που ήταν αρκετά «ευαίσθητα» στα ελληνικά νέα, τώρα έχουν σταθεροποιηθεί. Αυτό έχει να κάνει με την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι η ΕΚΤ, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα διασφαλίσει τη σταθερότητα. «Το ειρωνικό είναι ότι αυτή η σταθερότητα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας, από τη στιγμή που η ανάλυση κόστους-οφέλους για τη Γερμανία, τη Γαλλία και τους άλλους Ευρωπαίους έχει πλέον αλλάξει. Περί το τέλος του μήνα, το εξτρεμιστικό, αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές και να προκαλέσει μια αντιπαράθεση με τους δανειστές και την ΕΕ. Ήδη το χρηματιστήριο έχει πέσει περισσότερο από 40% τους τελευταίους μήνες».
Κατά την ανάλυση που κάνει ο Νόρντβιχ (την είχε εκθέσει και το 2013 στο βιβλίο του «The Fall of the Euro»), αν η ΕΚΤ δεν είναι διατεθειμένη πλέον να προσφέρει απεριόριστη ρευστότητα στην Ελλάδα, κάτι που της είναι αναγκαίο για να παραμείνει στο κοινό νόμισμα, τότε η διάλυση θα είναι μια πραγματικότητα. Η ΕΚΤ θα αναγκάσει την Ελλάδα να τεθεί σε μια κατάσταση μη βιώσιμης δημοσιονομικής θέσης και οι τοπικές τράπεζες, σε αυτή την περίπτωση, θα είναι αφερέγγυες, ενώ στον ορίζοντα δεν θα υπάρχει καμία νέα συμφωνία διάσωσης. Για όλους αυτούς τους λόγους οι επενδυτές ανησυχούν με μια πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Τι μένει να συμβεί; Ο Νόρντβιχ λέει: «Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής στην ευρωπαϊκή πολιτική. Μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης οι κεντρώες δυνάμεις ήταν σε θέση να κατέχουν την εξουσία. Οι κεντροαριστερές δυνάμεις έδιναν τη θέση τους στις αντίστοιχες κεντροδεξιές και αντιστρόφως. Το αποτέλεσμα ήταν ουσιαστικά περίπου το ίδιο – ειδικότερα στη στάση που κρατούσαν απέναντι στην ΕΕ και το ευρώ. Η Ελλάδα μπορεί να είναι διαφορετική. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ξεκάθαρα μια μη κεντρώα δύναμη που μπορεί να αντικρούσει τις επιταγές της Ευρώπης. Σίγουρα, το ευρωπαϊκό κατεστημένο ανησυχεί για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί ένα προηγούμενο αντιπαράθεσης με πολιτικές που εκτρέπονται από την τεχνοκρατική συναίνεση, τόσο στην Ελλάδα όσο και αλλού».
Ωστόσο, το σενάριο οδηγεί πάλι στο κέντρο. Γράφει ο Νόρντβιχ: «Ιστορικά το κέντρο στην ευρωπαϊκή πολιτική ήταν ιδιαιτέρως ισχυρό. Από την Ιταλία έως τη Γερμανία, ήταν σχεδόν αδύνατο να καταλάβουν την εξουσία μη κεντρώες δυνάμεις. Το συστημικά μίντια μπορούν ξανά να εξασφαλίσουν έναν κεντρώο συμβιβασμό στο τέλος. Ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει, το κόμμα μπορεί να ανασκουμπωθεί προς το κέντρο, σε συμβιβασμό με την ΕΕ, και να επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αρχίσει να μαλακώνει τόνος του. Ο φόβος του αγνώστου είναι τεράστιος».
iefimerida.gr