Απίθανη η συμφωνία στο αποψινό Eurogroup

eurogroup1Δεδομένης της σκληρής στάσης Γερμανίας και Κομισιόν, αλλά και των χθεσινών λεγομένων Τσίπρα από του βήματος της Βουλής, το Eurogroup της Τετάρτης αναμένεται να είναι μια οριοθέτηση γραμμών, με το σενάριο για συμφωνία στο επόμενο της 16ης να κερδίζει περισσότερο έδαφος

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος. Οι Βρυξέλλες, από την πλευρά τους, τονίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της. Μια φωτογραφία της Βουλής την ώρα που χιονίζει και τη φράση «η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα» ανέβασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Facebook λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup. Αμετακίνητη την ίδια ώρα η Γερμανία, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξει σήμερα διαπραγμάτευση νέου προγράμματος και να δηλώνει: «εάν η Ελλάδα δεν θέλει το πρόγραμμα βοήθειας, τελειώνουν όλα». Εν τω μεταξύ στις 10.00 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία κι ενώ η κυβέρνηση προωθεί στο πακέτο των ελληνικών προτάσεων μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο διεθνής οργανισμός.

Διερεύνηση προθέσεων

Να καλλιεργήσει το έδαφος προκειμένου στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου να υπάρξει συμφωνία επί ενός προγράμματος – γέφυρα θα επιχειρήσει σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης της ευρώ που ξεκινά στις 6.30 ώρα Ελλάδος στις Βρυξέλλες.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε προκάλεσε ψυχρολουσία σε όσους προσδοκούσαν ένα θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα από τη σύσκεψη, λέγοντας χθες ότι δεν υπάρχει πλάνο να συζητηθεί μια νέα συμφωνία ή να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος., σημειώνει το Bloomberg Στην ομιλία του στη Βουλή λίγες ώρες μετά, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε ότι η χώρα θέλει να ξεφύγει από το «καταστροφικό μνημόνιο» και πως γνωρίζει ότι αυτό φέρνει τη χώρα σε σύγκρουση με τους εταίρους της. «Εάν έχεις εκ προοιμίου αποκλείσει μια ρήξη, τότε δεν διαπραγματεύεσαι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βαρουφάκης. Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει την παράταση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης προκειμένου να δώσει χρόνο στον εαυτό της και στην Ευρωζώνη για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την Αθήνα, δήλωσε την Τρίτη, όπως μετέδωσε το Reuters, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, μετά το τέλος της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Κωνσταντινούπολη. Διπλή ελληνική πρόταση

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας χθες το βράδυ στη Βουλή περιέγραψε τα τουλάχιστον τέσσερα σημεία που πρέπει να περιλαμβάνει η μεταβατική συμφωνία. Όπως είπε θα πρέπει να προβλέπει:

Επέκταση της δανειακής σύμβασης και εξασφάλιση ρευστότητας για όσο διάστημα η συμφωνία θα διαρκεί.

Ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων και άλλων μέτρων πολιτικής που θα συμφωνηθούν από κοινού.

Μια συμφωνία για τη διαδικασία και τον τρόπο διαπραγμάτευσης του χρέους, είτε σε πολυμερή είτε και σε διμερή βάση.

Μια συναντίληψη για τους όρους μετάβασης από το παλιό στο καινούργιο, από το μνημονιακό καθεστώς στη μεταμνημονιακή εποχή.

 

Η Ελλάδα θα θέσει προς συζήτηση δύο βασικές προτάσεις. Η πρώτη προβλέπει ένα πρόγραμμα – γέφυρα έως τον Ιούνιο ύψους 10 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την επιστροφή των κερδών του ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων που ανέρχονται στα 1,9 δισ. ευρώ, αλλά και από επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων ύψους έως 8 δισ. ευρώ.

Η δεύτερη πρόταση – την οποία η Ελλάδα υποστηρίζει με μεγαλύτερη θέρμη λόγω των λήξεων ομολόγων του Ιουλίου και Αυγούστου- προβλέπει ένα πρόγραμμα – γέφυρα έως τον Αύγουστο 2015. Το σενάριο αυτό προβλέπει την καταβολή της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στην πέμπτη – εκκρεμούσα – αξιολόγηση της τρόικας, με την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόζει το 70% των μη τοξικών μεταρρυθμίσεων του μνημονίου, αλλά και μια νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

thepressproject.gr