Με… «αναδρομή» στα γεγονότα των τελευταίων ημερών ξεκίνησε την ομιλία της η Ζωή Κωνσταντοπούλου, λίγο πριν τις 10 το βράδυ τελικά, όταν συνήλθε η Διάσκεψη των προέδρων.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου, ενημερώνοντας όπως είπε την Διάσκεψη, έκανε αναφορά σε όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες, εξηγώντας πως ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει να κλείσει η Βουλή έως τις 16 Αυγούστου, ενώ τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε χθες, αλλά μετά τις 12 βράδυ και άρα δεν υπήρχε αρκετός χρόνος να μελετηθεί, όπως η ίδια είχε ζητήσει. Στο σημείο εκείνο, εξερράγη ο Νικήτας Κακλαμάνης για το γεγονός ότι η Διάσκεψη, που εξελισσόταν τουλάχιστον ως εκείνο το σημείο σε μονόλογο της προέδρου, μεταδιδόταν απευθείας από το Κανάλι της Βουλής, χωρίς να αποφασίσει σχετικά με αυτό το Σώμα.
Ακολούθως, η κυρία Κωνσταντοπούλου, τονίζοντας επανειλημμένως πως οι υπάλληλοι της Βουλής εργάζονται άυπνοι από χθες προκειμένου να προλάβουν, αναφέρθηκε στο έγγραφο των μελών της διάσκεψης, το οποίο όπως είπε ήταν ανυπόγραφο όταν έφτασε στο γραφείο της, προκαλώντας εκ νέου εκρήξεις από τους παριστάμενους. Πολλά από τα μέλη της Διάσκεψης σημείωσαν με έμφαση ότι είχαν εξουσιοδοτήσει τον κ. Μπαλάφα να προχωρήσει την κατάθεση του εγγράφου στην αρμόδια γραμματεία της Βουλής. Η κ. Κωνσταντοπούλου προσπάθησε να υπεραμυνθεί της άποψής της, ωστόσο τα μέλη της Διάσκεψης την αμφισβήτησαν, καθώς ανέφεραν πως είχαν δώσει την έγκρισή τους στο έγγραφο.
Η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι στις 31/7 ο πρωθυπουργός της ζήτησε να κλείσει η Βουλή από τις 3 ως τις 16 Αυγούστου, του ζήτησε, δε, όπως είπε, τη διευκρίνηση αν πρόκειται να κατατεθεί το νομοσχέδιο, και η απάντηση του ήταν ότι είναι πιθανόν να κατατεθεί κάτι, αλλά δεν θα ήταν ανάγκη να συνεδριάσει η Βουλή. Επίσης η κα Κωνσταντοπούλου είπε πως οδηγηθήκαμε σε αιφνιδιασμό, είπε πως εχθές το μεσημέρι ενημερώθηκε ότι και θα υπάρξει κατάθεση νομοσχεδίου και ότι ζητεί η κυβέρνηση να υπάρξει έκτακτη διαδικασία του κατεπείγοντος. Πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους θεσμούς αμοιβαία εμπιστοσύνη, τόνισε η κυρία Κωνσταντοπούλου, κατηγορώντας για ακόμα μια φορά την κυβέρνηση για την απόφασή της.
Υπέρ της δημόσιας μετάδοσης της Διάσκεψης των Προέδρων τάχθηκε ακολούθως ο Ανδρέας Λοβέρδος. Σε ότι αφορά τη συνεδρία, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι ενημερώθηκε από τον κ. Γρηγοράκο για να συγκληθεί την Τετάρτη η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για να συζητηθεί το νομοσχέδιο. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του να συγκληθεί νωρίς την Τετάρτη η διάσκεψη και συμπλήρωσε ότι θεωρεί πολύ κακό και αρνητικό αυτό που έγινε τελικά. Ο κ. Λοβέρδος διέψευσε την κα Κωνσταντοπούλου ότι δέχτηκε τηλεφώνημα για να προσδιορίσει την ώρα της σύγκλησης της Διάσκεψης των Προέδρων.
Καυγάς Κακλαμάνη – Κωνσταντοπούλου
Καυγάς με το “καλησπέρα” ξέσπασε στη Διάσκεψη των Προέδρων, με το κλίμα να είναι ιδιαίτερα τεταμένο, με τον μονόλογο της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου γ-ια τα διαδικαστικά χθες -να προκαλεί αντιδράσεις των μελών. Η ένταση οξύνθηκε όταν ο Νικήτας Κακλαμάνης διαμαρτυρήθηκε για την επιλογή μετάδοσης της συζήτησης δημοσίως, με πολλά μέλη να κάνουν κάνουν λόγο για νέο σόου της Προέδρου. κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης ακούστηκαν πολλές… εκφράσεις και ειρωνείες.
Ο βουλευτής της ΝΔ ζήτησε το λόγο κατά τη διάρκεια της ομιλία της Προέδρου κατά την έναρξη της Διάσκεψης. Ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε το λόγο που το δείχνει η δημόσια τηλεόραση για πρώτη φορά στα χρονικά και κατέθεσε αίτημα να μπει το θέμα προς ψηφοφορία πριν συνεχίσει η Πρόεδρος το “διάγγελμα” όπως είπε.
Αυτό προκάλεσε τον εκνευρισμό στη κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία έλεγε ότι εμποδίζει τη συζήτηση της Διάσκεψης ο κ. Κακλαμάνης. “Θα με αναγκάσετε να σας ανακαλέσω στην τάξη και να σας πάρω το λόγο. Παραπληροφορείτε τα μέσα ενημέρωσης για το τι πραγματικά γίνεται και έχει σημασία για το κόσμο”, έλεγε. Ο κ. Κακλαμάνης επέμενε και η πρόεδρος απάντησε ότι “θα το βάλω σε ψηφοφορία όταν έρθει η ώρα. ‘Εχετε διακόψει την ενημέρωση της διάσκεψης.
“Από την τηλεόραση δεν θα λέτε ότι θέλετε”, είπε ο κ. Κακλαμάνης εκνευρισμένος και ζήτησε εκ νέου “πρώτα αυτό το θέμα να λύσουμε, για το τι θα μεταδίδεται και τι όχι”. “Εμποδίζεται τη συζήτηση της διάσκεψης”, είπε η κ. Κωνσταντοπούλου για να λάβει την απάντηση του βουλευτή: Τελείωσε η αυτοκράτωρ. Εσείς δεν πιστεύετε στη Δημοκρατία”.
“Δεν έχετε το λόγο”, συνέχισε ο κ. Κακλαμάνης, αλλά ο βουλευτής της ΝΔ συνέχισε να γίνει ψηφοφορία για πότε θα είναι ανοιχτό το κανάλι, αν θα είναι αλά κάρτ. Δεν γίνεται με τσαμπουκά.
Και συνέχισε ο κ Κακλαμάνης: Ποια είστε η κ. Περιστέρη στην Αμφίπολη, είστε;
Η Πρόεδρος , αφού κόπασε ο καυγάς ξεκίνησε ένα μονόλογο για το τι έγινε χθες με την κατάθεση του νομοσχεδίου, λέγοντας με μπηχτές ότι “δεν θα καταργηθεί το κοινοβούλιο κάθε φορά που το επιθυμεί η τρόικα”. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του κ. Κακλαμάνη, την οποία με ειρωνικό τρόπο ρώτησε: ποιος το κατέθεσε η κ. πρόεδρε το νομοσχέδιο η κυβέρνηση ή η τρόικα;
Το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων κυβέρνησης – Ζωής
Την ίδια ώρα, τα χρονοδιαγράμματα για την ελληνική συμφωνία είναι ασφυκτικά και η συνεδρίαση της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έχει ήδη οριστεί για το απόγευμα της Παρασκευής. Το ότι η Διάσκεψη ξεκίνησε τελικά το βράδυ της Τετάρτης, σημαίνει πως η συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής θα οριστεί για το πρωί της Πέμπτης, ενώ αμέσως μετά θα πρέπει να ακολουθήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια, που θα λήξει με την ψήφιση του νομοσχεδίου, πιθανότατα τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, καθώς η κυβέρνηση προτείνει ψήφιση με τη μορφή του κατεπείγοντος.
Αν και ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την συμφωνία και έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση νωρίτερα, από το υπουργείο Υποδομών, τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη διαδικασία από την Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι… συνεχή. «Είμαι αισιόδοξος ότι παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που είχαμε, παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές που ορισμένοι επιχειρούν ακόμη και στο και πέντε να βάλουν στο δρόμο μας», θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία, στη δανειακή στήριξη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα δώσει ένα οριστικό τέλος στην οικονομική αβεβαιότητα» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του πρωθυπουργού με αποδέκτη την Πρόεδρο της Βουλής.
Ένας βουλευτής που έχει την ευθύνη να ψηφίσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο κατά συνείδηση, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να το μελετήσει και αυτή είναι η δική μου υποχρέωση, τόνισε η κυρία Κωνσταντοπούλου, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει πριν από αύριο, ενώ στο σημείο εκείνο τόνισε ότι ούτε η ίδια έχει προλάβει να το διαβάσει.
Αν και ο αρχικός σχεδιασμός εκ μέρους της κυβέρνησης ήθελε την διάσκεψη των προέδρων να «ανοίγει» τη Βουλή νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ώστε να συνεδριάσουν την ίδια μέρα οι επιτροπές και την Πέμπτη το πρωί η Ολομέλεια, η πρόεδρος της Βουλής είχε… άλλη γνώμη. Αρχικά όρισε την συνεδρίαση για τις 21:30 το βράδυ, κατόπιν προκάλεσε μπέρδεμα με τις ημερομηνίες κατάθεσης του νομοσχεδίου και τέλος, αποφάσισε να… «τρολάρει» συναδέλφους της βουλευτές που ζήτησαν να ορισθεί νωρίτερα μέσα στην ημέρα η διάσκεψη.
Πιο αναλυτικά, η απόφαση της κυρίας Κωνσταντοπούλου να ορίσει την διάσκεψη των προέδρων στις 21:30 το βράδυ, θεωρήθηκε ενδεικτική των προθέσεών της. Ακολούθως, όταν παρέλαβαν οι υπηρεσίες της Βουλής το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, συνέβη το εξής: Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς, κατέθεσε το έγγραφο στη Βουλή με ημερομηνία 11 Αυγούστου. Η σφραγίδα του πρωτοκόλλου των αρμοδίων υπηρεσιών όμως, έχει ημερομηνία 12 Αυγούστου, δηλαδή μια μέρα μετά, καθώς θεωρήθηκε ότι το μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα που το συνοδεύουν κατατέθηκε μετά τα μεσάνυχτα, άρα την επομένη.
Ακολούθησε το «τρολάρισμα» από την Ζωή Κωνσταντοπούλου προς τα 12 μέλη της Διάσκεψης των προέδρων που με πρωτοβουλίου του Νίκου Φίλη, συνέταξαν επιστολή και ζητούσαν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης την σύγκληση της συνεδρίασης κατά το δυνατόν νωρίτερα, προκειμένου να δοθεί χρόνος στις αρμόδιες επιτροπές να συνεδριάσουν επίσης την Τετάρτη. Η κυρία Κωνσταντοπούλου, μετά από έξι ώρες σιωπής, αποφάσισε να απαντήσει στο αίτημα επίσης με επιστολή, ρωτώντας τους συναδέλφους της… τι ώρα θέλουν εκείνοι να ορισθεί η συνεδρίαση!
Την ίδια ώρα, πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να επικοινωνήσει την Τρίτη με την κ. Ζωή Κωνσταντόπουλου τηλεφωνικά – πέρα από την επιστολή – χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το απόγευμα της Τρίτης ο κ. Τσίπρας με επιστολή του στην πρόεδρο της Βουλής ζήτησε την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής – που βρίσκεται σε καλοκαιρινή αργία- ώστε να ψηφιστεί η νέα συμφωνία την Πέμπτη. Στη επιστολή μάλιστα σημείωσε ότι προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις περί «πιεστικού χρονοδιαγράμματος» θα κατατεθεί την ίδια ημέρα (Τρίτη) το σχετικό νομοσχέδιο για να διανεμηθεί εγκαίρως στους Βουλευτές με στόχο οι αρμόδιες επιτροπές να το συζητήσουν στις 12 Αυγούστου και η ψήφιση να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 13 Αυγούστου. Ωστόσο, η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου επικαλούμενη το τυπικό του Κανονισμού της Βουλής αποφάσισε να μη συνεδριάσουν οι Επιτροπές την Τετάρτη, διότι θα πρέπει να προηγηθεί απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για να ανοίξει η Βουλή. Να σημειωθεί ότι έμπειρες κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν ότι θα μπορούσε η Βουλή να ανοίξει με απόφαση της ίδιας της προέδρου, χωρίς να πραγματοποιηθεί Διάσκεψη.
Προηγούμενη ενημέρωση:
Με τα χρονοδιαγράμματα για την ελληνική συμφωνία να είναι ασφυκτικά και την συνεδρίαση της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να έχει ήδη οριστεί για το απόγευμα της Παρασκευής, το βράδυ της Τετάρτης, όπως όλα δείχνουν, θα συνεδριάσει τελικά η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, προκειμένου να αποφασίσει την επανέναρξη των εργασιών και να δώσει το «πράσινο φως» για την ψήφιση του μνημονίου.
Αυτό πάντως σημαίνει, πως η συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής θα οριστεί για το πρωί της Πέμπτης, ενώ αμέσως μετά θα πρέπει να ακολουθήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια, που θα λήξει με την ψήφιση του νομοσχεδίου, πιθανότατα τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, καθώς η κυβέρνηση προτείνει ψήφιση με τη μορφή του κατεπείγοντος.
Αν και ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την συμφωνία και έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση νωρίτερα, από το υπουργείο Υποδομών, τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη διαδικασία από την Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι… συνεχή. «Είμαι αισιόδοξος ότι παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που είχαμε, παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές που ορισμένοι επιχειρούν ακόμη και στο και πέντε να βάλουν στο δρόμο μας», θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία, στη δανειακή στήριξη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα δώσει ένα οριστικό τέλος στην οικονομική αβεβαιότητα» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του πρωθυπουργού με αποδέκτη την Πρόεδρο της Βουλής.
Αν και ο αρχικός σχεδιασμός εκ μέρους της κυβέρνησης ήθελε την διάσκεψη των προέδρων να «ανοίγει» τη Βουλή νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ώστε να συνεδριάσουν την ίδια μέρα οι επιτροπές και την Πέμπτη το πρωί η Ολομέλεια, η πρόεδρος της Βουλής είχε… άλλη γνώμη. Αρχικά όρισε την συνεδρίαση για τις 21:30 το βράδυ, κατόπιν προκάλεσε μπέρδεμα με τις ημερομηνίες κατάθεσης του νομοσχεδίου και τέλος, αποφάσισε να… «τρολάρει» συναδέλφους της βουλευτές που ζήτησαν να ορισθεί νωρίτερα μέσα στην ημέρα η διάσκεψη.
Πιο αναλυτικά, η απόφαση της κυρίας Κωνσταντοπούλου να ορίσει την διάσκεψη των προέδρων στις 21:30 το βράδυ, θεωρήθηκε ενδεικτική των προθέσεών της. Ακολούθως, όταν παρέλαβαν οι υπηρεσίες της Βουλής το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, συνέβη το εξής: Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς, κατέθεσε το έγγραφο στη Βουλή με ημερομηνία 11 Αυγούστου. Η σφραγίδα του πρωτοκόλλου των αρμοδίων υπηρεσιών όμως, έχει ημερομηνία 12 Αυγούστου, δηλαδή μια μέρα μετά, καθώς θεωρήθηκε ότι το μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα που το συνοδεύουν κατατέθηκε μετά τα μεσάνυχτα, άρα την επομένη.
Ακολούθησε το «τρολάρισμα» από την Ζωή Κωνσταντοπούλου προς τα 12 μέλη της Διάσκεψης των προέδρων που με πρωτοβουλία του Νίκου Φίλη, συνέταξαν επιστολή και ζητούσαν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης την σύγκληση της συνεδρίασης κατά το δυνατόν νωρίτερα, προκειμένου να δοθεί χρόνος στις αρμόδιες επιτροπές να συνεδριάσουν επίσης την Τετάρτη. Η κυρία Κωνσταντοπούλου, μετά από έξι ώρες σιωπής, αποφάσισε να απαντήσει στο αίτημα επίσης με επιστολή, ρωτώντας τους συναδέλφους της… τι ώρα θέλουν εκείνοι να ορισθεί η συνεδρίαση!
Την ίδια ώρα, πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να επικοινωνήσει την Τρίτη με την κ. Ζωή Κωνσταντόπουλου τηλεφωνικά – πέρα από την επιστολή – χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το απόγευμα της Τρίτης ο κ. Τσίπρας με επιστολή του στην πρόεδρο της Βουλής ζήτησε την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής – που βρίσκεται σε καλοκαιρινή αργία- ώστε να ψηφιστεί η νέα συμφωνία την Πέμπτη. Στη επιστολή μάλιστα σημείωσε ότι προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις περί «πιεστικού χρονοδιαγράμματος» θα κατατεθεί την ίδια ημέρα (Τρίτη) το σχετικό νομοσχέδιο για να διανεμηθεί εγκαίρως στους Βουλευτές με στόχο οι αρμόδιες επιτροπές να το συζητήσουν στις 12 Αυγούστου και η ψήφιση να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 13 Αυγούστου. Ωστόσο, η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου επικαλούμενη το τυπικό του Κανονισμού της Βουλής αποφάσισε να μη συνεδριάσουν οι Επιτροπές την Τετάρτη, διότι θα πρέπει να προηγηθεί απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για να ανοίξει η Βουλή. Να σημειωθεί ότι έμπειρες κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν ότι θα μπορούσε η Βουλή να ανοίξει με απόφαση της ίδιας της προέδρου, χωρίς να πραγματοποιηθεί Διάσκεψη.
Το μήνυμα του Τσίπρα
Σαφές μήνυμα προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τις προσπάθειες της να καθυστερήσει τις διαδικασίες ψήφισης του τρίτου μνημονίου έστειλε σήμερα από το υπουργείο Υποδομών ο Αλέξης Τσίπρας.
«Είμαι αισιόδοξος ότι παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που είχαμε, παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές που ορισμένοι επιχειρούν ακόμη και στο και πέντε να βάλουν στο δρόμο μας», θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία, στη δανειακή στήριξη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα δώσει ένα οριστικό τέλος στην οικονομική αβεβαιότητα» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του πρωθυπουργού με αποδέκτη την Πρόεδρο της Βουλής.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια να παρακάμψει τα εμπόδια που βάζει η Ζωή Κωνσταντοπούλου στις διαδικασίες ψήφισης της νέας συμφωνίας με τη μορφή του κατεπείγοντος, ξεκινώντας όπως φαίνεται ανοιχτό πόλεμο με την πρόεδρο του Κοινοβουλίου, η οποία έχει μπλοκάρει τις συνεδριάσεις των Επιτροπών την Τετάρτη.
Η κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση και μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Φίλη πρχώρησε στη συλλογή υπογραφών από τα υπόλοιπα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων προκειμένου το όργανο να συνεδριάσει το μεσημέρι της Τετάρτης αντί για τις 9:30 το βράδυ όπως αποφάσισε η κυρία Κωνσταντοπούλου. Κατά πληροφορίες την πρωτοβουλία του κυρίου Φϊλη υποστηρίζουν 14 μέλη της Διάσκεψης (12 δια υπογραφής και τα 2 μέλη του ΚΚΕ προφορικά). Αντίθετα τη διαφωνία της με την κίνηση αυτή διατύπωσαν η αντιπρόεδρος της Βουλής και στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας Δέσποινα Χαραλαμπίδου και οι Ιωάννης Ζερδελής, Στέφανος Σαμοίλης, Μιχάλης Κριτσωτάκης και Λίτσα Αμανατίδου. Παρόλα αυτά το αίτημα πρέπει και πάλι να εγκριθεί από την Πρόεδρο της Βουλής μετά την πρωτοκόλλησή του το μεσημέρι της Τετάρτης.
Πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να επικοινωνήσει την Τρίτη με την κ. Ζωή Κωνσταντόπουλου τηλεφωνικά – πέρα από την επιστολή – χωρίς όμως αποτέλεσμα, με το νέο αντάρτικο να προκαλεί πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό. Η στάση της κ. Κωνσταντοπούλου έχει δημιουργήσει πάλι εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία απειλεί να πάει πίσω όλο τον προγραμματισμό της κυβέρνησης. Το απόγευμα της Τρίτης ο κ. Τσίπρας με επιστολή του στην πρόεδρο της Βουλής ζήτησε την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής – που βρίσκεται σε καλοκαιρινή αργία- ώστε να ψηφιστεί η νέα συμφωνία την Πέμπτη. Στη επιστολή μάλιστα σημείωσε ότι προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις περί «πιεστικού χρονοδιαγράμματος» θα κατατεθεί την ίδια ημέρα (Τρίτη) το σχετικό νομοσχέδιο για να διανεμηθεί εγκαίρως στους Βουλευτές με στόχο οι αρμόδιες επιτροπές να το συζητήσουν στις 12 Αυγούστου και η ψήφιση να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 13 Αυγούστου. Ωστόσο, η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου επικαλούμενη το τυπικό του Κανονισμού της Βουλής αποφάσισε να μη συνεδριάσουν οι Επιτροπές την Τετάρτη, διότι θα πρέπει να προηγηθεί απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για να ανοίξει η Βουλή. Να σημειωθεί ότι έμπειρες κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν ότι θα μπορούσε η Βουλή να ανοίξει με απόφαση της ίδιας της προέδρου, χωρίς να πραγματοποιηθεί Διάσκεψη.
«Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες για την επικύρωση της Συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης προβλεπόμενης δόσης» αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην επιστολή του προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Επομένως, αν τελικά πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη των προέδρων το βράδυ της Τετάρτης, τότε το σχέδιο δεν μπορεί να εισαχθεί προς συζήτηση στις Επιτροπές σήμερα, άρα θα ακολουθηθεί η πεπατημένη των προηγούμενων ψηφοφορίων με συζήτηση στις Επιτροπές την Πέμπτη και μετά θα εισαχθεί την ίδια ημέρα στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.
Στο παραπέντε η κατάθεση της νέας συμφωνίας στη Βουλή, η κυβέρνηση προτείνει ψήφιση με τη μορφή του κατεπείγοντος
Η πολυναμενόμενη συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας κατατέθηκε εντέλει στο ελληνικό κοινοβούλιο λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, συνοδευόμενη από τη λίστα των προαπαιτούμενων μέτρων, ενώ έπειτα από περίπου τρεις ώρες αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής, καθώς ανέμενε την…. έγκριση της Προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Δείγμα του χάσματος επικοινωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και της προέδρου της Βουλής είναι η διαφορετική ημερομηνία στην αιτιολογική έκθεση του προσχεδίου. Όπως φαίνεται και στην αιτιολογική, ενώ η ημερομηνία κατάθεσης που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης κ. Σπύρος Σαγιάς είναι 11η Αυγούστου, στην σφραγίδα της Βουλής αναγράφεται η 12η Αυγούστου, ώστε να φαίνεται ότι κατατέθηκε Τετάρτη και όχι Τρίτη.
tokarfi.gr