Τα οικονομικά μέτρα, όπως τα εξειδίκευσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ποιοι εντάσσονται στην Επιστρεπτέα 7, στο πρόγραμμα Γέφυρα, αλλά και στην επιδότηση παγίων δαπανών. Αναλυτικά, τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν.
Στην εξειδίκευση των νέων μέτρων στήριξης για 500.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζομένους ύψους 2,5 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε το πρωί ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, προχώρησαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, καθώς και ο υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7
Τον Απρίλιο ξεκινά ο 7ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις που είχαν μειωμένο τζίρο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Στόχος είναι η ενίσχυση κλάδων, όπως το λιανεμπόριο, η εστίαση και ο τουρισμός, οι μεταφορές, ο πολιτισμός, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, τα γυμναστήρια κλπ. Στόχος είναι να καλυφθούν όσοι δεν καλύφθηκαν και από την Επιστρεπτέα 6.
Σημειώνεται ότι στην Επιστρεπτέα 7, το 50% δεν επιστρέφεται και το υπόλοιπο 50% μπορεί να αποπληρωθεί σε 60 δόσεις από 40 που ήταν σήμερα, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως τέλος Αυγούστου.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβουν την ενίσχυση οι επιχειρήσεις είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας, ενώ πρέπει να παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 209 και να έχουν ελάχιστο τζίρο 600 ευρώ, δηλαδή 200 ευρώ το μήνα.
Σε ό,τι αφορά στις παλαιές επιχειρήσεις, που ιδρύθηκαν από 1.1.2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα, πρέπει να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών το 2020 σε σχέση με το 2019.
Το ύψος της ενίσχυσης για ατομικές επιχειρήσεις ανέρχεται στα 1.000 ευρώ, για μεσαίες επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα από 1.000 έως 100.000 ευρώ.
Οι ωφελούμενοι εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 300.000 επιχειρήσεις και απασχολούν πάνω από 600.000 εργαζόμενους.
Κούρεμα 30%-50% στους τρεις πρώτους κύκλους Επιστρεπτέας
Όπως ανακοινώθηκε από το οικονομικό επιτελείο, καθίσταται μη επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης των τριών πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, σε ποσοστό από 30% έως 50%.
Αναλυτικά, όσες επιχειρήσεις είχαν πτώση τζίρου τουλάχιστον 15% το 2020 σε σχέση με το 2019 δεν θα επιστρέψουν το 30% των ενισχύσεων που έλαβαν, ενώ για μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% το «κούρεμα» μπορεί να αγγίξει το 50% με την προϋπόθεση βέβαια της διατήρησης των θέσεων εργασίας, ενώ μη επιστρεπτέα θα είναι η ενίσχυση σε ποσοστό 50% για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις.
Επιπλέον έκπτωση 15% θα έχουν όσοι αποπληρώσουν εφάπαξ εντός του 2020 τις ενισχύσεις που έλαβαν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές.
Σημειώνεται ότι για όλους τους κύκλους της Επιστρεπτέας διευρύνεται η περίοδος αποπληρωμής από τους 40 μήνες σε 60 με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 και την τελευταία το Δεκέμβριο του 2027.
Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 570 εκατ. ευρώ και ωφελούμενες αναμένεται να είναι 100.000 επιχειρήσεις με 230.000 εργαζόμενους.
Επιπλέον, θεσπίζεται η δυνατότητα για επιχειρήσεις με μείωση τζίρου 30% να λάβουν το 35% ως «πιστωτικό» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών.
Δυνητικοί ωφελούμενοι είναι τουλάχιστον 25.000 επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν να χαθούν και δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.
Επιδότηση παγίων δαπανών
Ένα νέο εργαλείο στήριξης των επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, είναι επιδότηση μέρους των παγίων δαπανών που έγιναν το 2020 οι οποίες δεν καλύφθηκαν από άλλες ενισχύσεις. Και η συγκεκριμένη ενίσχυση θα έχει τη μορφή «πιστωτικού» για μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, με σκοπό οι επιχειρήσεις να επανεκκινήσουν μετά τη κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερα βάρη.
Οι πάγιες δαπάνες που θα επιδοτηθούν αφορούν σε παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια κλπ, όσες δηλαδή αποτυπώνονται στο Ε3.
Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια εξειδίκευσης των μέτρων, η επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το ποσό ενίσχυσης για πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων και το ποσό για ασφαλιστικές οφειλές.
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους και να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο, να έχουν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις και να παρουσιάζουν μείωση τζίρου 30%.
Το ποσοστό ενίσχυσης θα προσδιοριστεί αφού υποβληθούν οι αιτήσεις, ωστόσο το ανώτατο όριο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το 90% μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ.
Θα πρέπει επίσης, εφόσον ενισχυθούν, να διατηρήσουν το προσωπικό τους έως 31-12-2021.
ΓΕΦΥΡΑ 2: Επιδότηση δόσης επιχειρηματικών δανείων
To Πρόγραμμα Γέφυρα για τη ρύθμιση των δανείων επεκτείνεται και στις επιχειρήσεις επιδοτώντας, για πρώτη φορά, εκτός από τους τόκους και το κεφάλαιο και έχει προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν υποστεί μείωση τζίρου 20% σε σχέση με το 2019 και η κρατική επιδότηση θα διαρκέσει για 8 μήνες και μπορεί να φτάσει το 90% για τα «πράσινα» δάνεια.
Για ατομικές επιχειρήσεις τα ετήσια έσοδα δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 42.000 ευρώ, οι καταθέσει τα 40.000 ευρώ, τα λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα τα 40.000 ευρώ και η ακίνητη περιουσία πρέπει να είναι έως 600.00 ευρώ.
Για τις μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό έως 250 άτομα, ο τζίρος τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ, οι καταθέσεις τα 25 εκατ. ευρώ, τα λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα τα 3,75 εκατ. ευρώ και η ακίνητη περιουσία τα 50 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά στη διαδικασία, στο 1ο βήμα η ενδιαφερόμενη επιχείρηση υποβάλλει αίτηση, ακολουθεί ο έλεγχος επιλεξιμότητας και στο 3ο βήμα εγκρίνεται η κρατική επιδτότηση και ο αιτών ειδοποιείται με ηλεκτρονικό μήνυμα και μαθαίνει το ποσό επιδότησης, το οποίο ανέρχεται έως τα 600 ευρώ για τις ατομικές επιχειρήσεις και τα 50.000 ευρώ για τις μεσαίες επιχειρήσεις.
Στο επόμενο βήμα, εφόσον έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με την τράπεζα για ρύθμιση, ενώ όσοι αποπληρώνουν κανονικά τα δάνειά τους θα τύχουν μεγαλύτερης επιδότησης.
Στα ενήμερα δάνεια η ενίσχυση θα φτάνει μέχρι και το 90% της δόσης, ώστε να επιβραβεύονται οι συνεπείς, ενώ στα «κόκκινα» δάνεια το ποσοστό επιδότησης της δόσης θα αγγίζει το 80% το α’ τρίμηνο, το 70% στο β’ τρίμηνο και το 60% τους άλλους δύο μήνες.
Σημειώνεται ότι δεν τίθεται κανένας περιορισμός στο ύψος του δανείου.
Ρυθμίσεις για οφειλές εισφορές Μαρτίου και απαλλαγή ενοικίου
Οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές Μαρτίου όσων πλήττονται θα μεταφερθούν στο τέλος της περιόδου ρύθμισης, ενώ διατηρείται και αυτόν το μήνα η πλήρης απαλλαγή ενοικίου στα επαγγελματικά ακίνητα. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ για τη ρύθμιση και στα 70 εκατ. ευρώ για τα ενοίκια.
Όπως ανακοινώθηκε, επεκτάθηκε και τον Μάρτιο η ρύθμιση που προβλέπει την πλήρη απαλλαγή ενοικίου για επιχειρήσεις που έμειναν κλειστά με κρατική εντολή, όπως κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, πολιτισμού και αθλητισμού, γυμναστήρια, τουριστικές επιχειρήσεις, τουριστικά γραφεία, υπηρεσίες μεταφορών, αλλά και καταστήματα εστίασης που εξυπηρετούσαν με delivery ή take away.
Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές θα καταβληθεί απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό αποζημίωση ίση με το 80% του μισθώματος για τα φυσικά πρόσωπα και ίση με το 60% του μισθώματος για τα νομικά πρόσωπα.
Επιπλέον, για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα έκπτωσης ενοικίου 40% για την κύρια κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.
Θα καταβληθεί απευθείας στον λογαριασμό αποζημίωση ίση με 80% για φυσικά πρόσωπα και 60% για νομικά πρόσωπα.
Σχετικά με το ζήτημα που είχε δημιουργηθεί με τις νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις οι οποίες έκαναν έναρξη εργασιών μετά τις 20/3/2020, λαμβάνεται υπόψη ως κριτήριο υπαγωγής στο ευνοϊκό μέτρο των μισθωμάτων ο κύριος ΚΑΔ κατά την ημερομηνία έναρξης των εργασιών τους.
Σε ό,τι αφορά στα υποκαταστήματα πληττόμενων επιχειρήσεων, με σχετική απόφαση προβλέπεται ότι σε υποκατάστημα πληττόμενης επιχείρησης στο οποίο επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα, ενώ η έδρα εντάσσεται στις πληττόμενες επιχειρήσεις που δικαιούνται υποχρεωτική μείωση μισθώματος κατά 40%, η επιχείρηση συνολικά δικαιούται πλήρους απαλλαγής του ενοικίου. Σε αυτή την περίπτωση το υποκατάστημα συμπαρασύρει την έδρα και απαλλάσσεται 100% της καταβολής του μισθώματος το σύνολο της επιχείρησης.
Για παράδειγμα, το κεντρικό κατάστημα της πληττόμενης επιχείρησης με κύρια δραστηριότητα «Επεξεργασία τσαγιού και καφέ» που δικαιούται μείωση μισθώματος κατά 40% και το υποκατάστημα είναι καφετέρια που έχει κλείσει με κρατική εντολή και δικαιούται απαλλαγή κατά 100% της καταβολής του μισθώματος, τότε συνολικά η επιχείρηση δικαιούται πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του μισθώματος, τόσο για το κεντρικό όσο και για το υποκατάστημα.
Πηγή: skai.gr