Αποκριάτικη εκδήλωση την Κυριακή 10 Μαρτίου, από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας

Το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας με μεγάλη χαρά σας προσκαλεί σε μια ιδιαίτερη αποκριάτικη εκδήλωση την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024. Θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε τον Βαγγέλη Κώτσου, που θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα από αποκριάτικα δημοτικά και παραδοσιακά σκωπτικά τραγούδια, παρέα με τον Παναγιώτη Κοτσώνη από το Ναύπλιο στο βιολί και τον δικό μας, Γιώργο Κλάδη, στα κρουστά.

Σε ανακοίνωση των διοργανωτών επισημαίνεται ότι:

«Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον πεζόδρομο της Κουτσομητοπούλου, στο στέκι του Κέντρου. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και εμείς σας περιμένουμε με κρασί, τσιπουράκι και μεζέδες για να απολαύσουμε τους εκλεκτούς καλεσμένους μας.

Τα σκωπτικά τραγούδια της αποκριάς, με ρίζες στις αρχαίες Διονυσιακές γιορτές, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, συνδεδεμένα με το έθιμο του γλεντιού, της ψυχαγωγίας και του “μασκαρέματος”. Χαρακτηρίζονται από ελευθεριάζουσα γλώσσα και σατυρικό πνεύμα, διακωμωδώντας ατομικές ατέλειες ή ασκώντας κριτική σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Η καταγωγή τους εντοπίζεται στην αρχαία ποίηση, συνεχίζοντας την παράδοση των σατυρικών ποιημάτων, ενώ η διδακτική τους πρόθεση κρίνει το καλό και το κακό, οδηγώντας σε διόρθωση κακών συνηθειών. Η χρήση αλληγοριών προσδίδει βάθος και κρυμμένα νοήματα, ενώ η εύθυμη ατμόσφαιρά τους συνδυάζει χιούμορ και κριτική ματιά. Συνδεδεμένα με την νηστεία της Σαρακοστής, τα σκωπτικά τραγούδια φέρουν άσεμνο περιεχόμενο ως αντίθεση στην αυστηρότητα της περιόδου. Συνολικά, αποτελούν ένα μοναδικό κομμάτι της ελληνικής παράδοσης, προσφέροντας στιγμές ξέφρενης διασκέδασης, γεμάτο χιούμορ, κριτική σκέψη και διδακτισμό.»

Βαγγέλης Κώτσου

Ο Βαγγέλης Κώτσου γεννήθηκε στην Αθήνα από Ηπειρώτες γονείς που τον γαλούχησαν με τα Ηπειρώτικα ήθη και έθιμα καθώς και με το Ηπειρώτικο δημοτικό τραγούδι και κυρίως με τα Ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια. Είχε την τύχη να έχει παππού το μεγάλο όνομα του πολυφωνικού τραγουδιού τον Σπύρο Μάτσια.

Είναι τέταρτη γενιά της οικογένειας Μάτσια του Πολυφωνικού τραγουδιού.

Το ταλέντο του, του εξασφαλίζει υποτροφία για το Εθνικό Ωδείο Αθηνών (Μανώλη Καλομοίρη) όπου για 17 χρόνια πραγματοποιεί σπουδές κλασσικού τραγουδιού, ιστορία της μουσικής ενορχήστρωσης και διευθυντής ορχήστρας, σύνθεσης, θεωρία της μουσικής και ειδικό αρμονίας. Παράλληλα συμμετέχει ως τραγουδιστής σε πολυφωνικά σχήματα και σύνολα παραδοσιακής μουσικής σε παραστάσεις, συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία ως τραγουδιστής παραδοσιακής μουσικής και πολυφωνικού τραγουδιού.

Από το 1990 διδάσκει πολυφωνικό, παραδοσιακό τραγούδι και χορωδία

Συνεργάσθηκε με τον Σίμωνα Καρά, το Λάμπρο Λιάβα, τον Στέφανο Βασιλειάδη, τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, τη Δόμνα Σαμίου και άλλους.

Παναγιώτης Κοτσώνης

Ο Παναγιώτης Κοτσώνης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1979. Από πολύ μικρή ηλικία είχε ιδιαίτερα ακούσματα στον ήχο του βιολιού, κυρίως λόγω του παππού του, του οποίου το βιολί ηχούσε για χρόνια μελωδίες με άρωμα θάλασσας.
Είναι απόφοιτος του Ωδείου Πειραϊκού Συνδέσμου με πτυχίο βιολιού, αρμονίας και αντίστιξης με βαθμό άριστα.
Διατέλεσε Α΄ Βιολί στην Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Πειραϊκού Συνδέσμου καθώς και Α΄ Βιολί στην Συμφωνική Ορχήστρα Πειραιά για πολλά χρόνια.
Υπήρξε μέλος από τότε πολλών ρεμπέτικων και νησιώτικων ορχηστρών, παραδοσιακών και λαϊκών σχημάτων.

Από 1996-2006 υπήρξε μέλος της ορχήστρας του Θεάτρου Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών «Δόρα Στράτου» μετρώντας πλήθος καλλιτεχνικών εμφανίσεων όλα αυτά τα χρόνια σε αυτό.
Ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική ως μουσικός και ως δάσκαλος, παραδίδοντας μαθήματα κλασικού και παραδοσιακού βιολιού.

Γιώργος Κλάδης

Ο Γιώργος Κλάδης είναι απόφοιτος του Ωδείου «Φίλιππος Νάκας» του τμήματος παραδοσιακών κρουστών με υπεύθυνο καθηγητή τον Πέτρο Κούρτη. Εχει πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα εντός και εκτός Ελλάδος, πάνω στην ελληνική παραδοσιακή μουσική και όχι μόνο. Εχει διατελέσει καθηγητής στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας. Διδάσκει από το 2014 στο τμήμα παραδοσιακών κρουστών της Βυζαντινής Σχολής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.

Τηλ. Κρατήσεων: 2721 085936 & 6944786872