Από ψιλό κόσκινο όσοι χρωστούν στην Εφορία

tameio eforiasΔιατάξεις νόμου για τον διαχωρισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης ισχύουν από τον Μάιο του 2013. Μέχρι σήμερα όμως ελάχιστα έχουν γίνει για να ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι σε μια δεξαμενή ληξιπρόθεσμων χρεών άνω των 90 δισ. ευρώ (μόνο τα χρέη των πτωχευμένων ανέρχονται σε 12 δισ. ευρώ) και η φορολογική διοίκηση επιχειρεί μέσω αναγκαστικών μέτρων είσπραξης να βάλει στο ταμείο του Δημοσίου όσο το δυνατόν περισσότερα, χωρίς να έχει ξεκάθαρη εικόνα για τον βαθμό εισπραξιμότητας των συγκεκριμένων οφειλών. Την κατάσταση αυτή επιχειρεί να ανατρέψει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, προσδοκώντας σε επιτάχυνση των διαδικασιών χαρακτηρισμού οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης.

Ο χαρακτηρισμός μιας οφειλής ως ανεπίδεκτης είσπραξης σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται διαγραφή. Για τον οφειλέτη όμως, το χρέος του οποίου έχει χαρακτηριστεί ανεπίδεκτο είσπραξης, οι συνέπειες είναι πολλές. Μεταξύ αυτών, για δέκα χρόνια αναστέλλεται αυτοδίκαια η παραγραφή της οφειλής, δεν χορηγείται στον ίδιο και σε όλα τα συνυπόχρεα πρόσωπα αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για οποιαδήποτε αιτία (χορηγείται μόνο βεβαίωση οφειλής προκειμένου για είσπραξη χρημάτων που θα διατεθούν για την ικανοποίηση του Δημοσίου ή για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων), δεσμεύονται στο σύνολό τους τραπεζικοί και επενδυτικοί λογαριασμοί καθώς και το περιεχόμενων θυρίδων σε τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα.

Αν στο μεταξύ το Δημόσιο διαπιστώσει την ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων μετά την καταχώριση της οφειλής στο ειδικό (ηλεκτρονικό) βιβλίο ανεπίδεκτων είσπραξης, διατηρεί το δικαίωμα λήψης όλων των προβλεπόμενων αναγκαστικών μέτρων και διενέργειας συμψηφισμού. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ακόμα και όταν έχει χαρακτηριστεί μια οφειλή ανεπίδεκτη είσπραξης, με το που θα διαπιστωθεί η ύπαρξη κάποιου περιουσιακού στοιχείου, θα γίνεται άμεσα κατάσχεση. Στην εγκύκλιο Πιτσιλή περιγράφεται ένα ιδιαιτέρως αυστηρό πλαίσιο για να φτάσει να χαρακτηριστεί μια οφειλή ανεπίδεκτη είσπραξης. Πριν από αυτό τα αρμόδια όργανα θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να:

1. Εχουν λάβει όλα τα προβλεπόμενα ασφαλιστικά, διοικητικά, δικαστικά και αναγκαστικά μέτρα εις βάρος του οφειλέτη.

2. Εχει διενεργηθεί εκτεταμένη έρευνα γα τον εντοπισμό κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας, λαμβάνοντας αντίγραφο της μερίδας του οφειλέτη από τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία.

3. Εχει ολοκληρωθεί η έρευνα για τον εντοπισμό χρηματικών απαιτήσεων (μισθωμάτων, μισθών, συντάξεων, απαιτήσεων στις τράπεζες, μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, τόκοι καταθέσεων εξωτερικού)

4. Έχουν δεσμευθεί στο σύνολό τους (ανεξαρτήτως του χρόνου σύναψης της σύμβασης μεταξύ του οφειλέτη ή των συνυπόχρεων προσώπων και του πιστωτικού ιδρύματος) καταθέσεις, πάσης φύσεως λογαριασμοί και παρακαταθήκες αλλά και το περιεχόμενο των θυρίδων σε τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να αποτραπεί η απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και να επιβληθούν τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Πηγή: tanea.gr