Απ. Κατσιφάρας: «Πάγια θέση μας πως το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησής του»

katsifaras4Την πάγια θέση της Περιφερειακής Αρχής Δυτικής Ελλάδας πως το νερό είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα και δημόσιο αγαθό κοινής ωφέλειας, και ο χαρακτήρας του αυτός πρέπει να διαφυλαχθεί και να διασφαλιστεί, επανέλαβε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Στη διάρκεια χαιρετισμού που απηύθυνε στην Ημερίδα «Φορέας Διαχείρισης Φράγματος πείρου-Παραπείρου: Προτάσεις για τη συγκρότηση και αποτελεσματική λειτουργία ενός Δημόσιου Φορέα στην υπηρεσία της κοινωνίας και της ανάπτυξης της περιοχής», που διοργάνωσε το Τμήμα Δυτικής Ελλάδας του ΤΕΕ, ο κ. Κατσιφάρας σημείωσε πως «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παραμένει σταθερή στη διεκδίκησή της για μη απελευθέρωση των υπηρεσιών ύδρευσης. Ο Φορέας Διαχείρισης πρέπει να συσταθεί με βάση ένα θεσμικό πλαίσιο που θα αποκλείει την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησή του».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δέσμευση που υπάρχει στους όρους της εγκριτικής απόφασης της Ε.Ε. για τη δημιουργία ενός Φορέα Διαχείρισης και Λειτουργίας του έργου του Πείρου – Παραπείρου, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής, συμπληρώνοντας πως η αρμοδιότητα της σύστασης του φορέα ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.

«Η τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος είναι τα μόνα που μπορούν να διασφαλίσουν το δημόσιο χαρακτήρα του νερού και τη δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών σε ποιοτικό και φθηνό νερό, σε υπηρεσίες που διασφαλίζουν το υψηλό επίπεδο υγιεινής και την περιβαλλοντική προστασία μίας περιοχής. Και αυτό διεκδικούμε» συμπλήρωσε ο Απ. Κατσιφάρας προσθέτοντας: «Οποιοδήποτε άλλο σχήμα με τη συμμετοχή ιδιωτών και για «στάχτη στα μάτια του κόσμου» τη συμμετοχή και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελεί «κερκόπορτα» που θέτει εν κινδύνω το δημόσιο χαρακτήρα του νερού. Βλέπετε εξάλλου τι γίνεται στις μέρες μας με τις ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ».

Και κατέληξε ο Περιφερειάρχης: «Πρέπει γρήγορα να κλείσει ο κύκλος της διαβούλευσης και να καταλήξουμε, ώστε να αξιοποιήσουμε προς όφελος των πολιτών τη δυνατότητα που μας δίνει ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε  πως ο χρόνος που έχουμε μπροστά μας είναι περιορισμένος και θα πρέπει να προχωρήσουμε σύντομα».