Τι θα γίνει με την καταβολή των δόσεων και τη χρηματοδότηση
Τα επόμενα βήματα στην περίπτωση μίας συμφωνίας αποκάλυψε στο δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα ο ανταποκριτής του σταθμού στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου.
Καταρχήν, στην περίπτωση θετικής κατάληξης των συνομιλιών θα πρέπει να πάει η συμφωνία στα κοινοβούλια των κρατών-μελών ενώ θα συμφωνηθούν σίγουρα και προαπαιτούμενες δράσεις (prior actions), οι οποίες θα πρέπει να έλθουν με τη μορφή νομοσχεδίων προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο. Θα δοθεί χρόνος πάντως για να γίνει αυτό, από 2 έως 4 μήνες.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί είναι τι θα γίνει με τα χρήματα, τόσο δηλαδή με την καταβολή των δόσεων από την Ελλάδα όσο και με την χρηματοδότηση του προγράμματος.
Συνολικά τα χρήματα είναι τα 1,7 δις ευρώ προς το ΔΝΤ και τα 7,6 δις ευρώ συνολικά προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα χρήματα όμως που είναι προγραμματισμένο να εισπράξει η Ελλάδα υπολείπονται κατά 700 εκ. ευρώ του αθροίσματος του ποσού, ακόμη κι αν υπολογισθεί η διανομή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ομόλογα για φέτος.
Υπάρχει όπως μία «δεξαμενή» χρημάτων του ΤΧΣ τα οποία σήμερα βρίσκονται στο EFSF, από τα οποία μπορεί να συμπληρωθεί το ποσό που λείπει και εκτιμάται ότι όσο μεγαλύτερη θα είναι η παράταση τόσο μεγαλύτερο θα είναι αυτό το ποσό.
Τα σενάρια πάντως για το τι θα κάνει η Ελλάδα με την καταβολή των δόσεων είναι:
1. Θα καταβληθεί κανονικά η δόση στο ΔΝΤ γιατί η Ελλάδα θα προλάβει να νομοθετήσει και να λάβει νέα χρηματοδότηση
2. Θα δοθεί ένα ποσό άμεσα, πιθανότατα 1,4 δις ευρώ από τα φετινά κέρδη των κεντρικών τραπεζών ακόμη και χωρίς να προλάβει να νομοθετήσει η Ελλάδα
3. Επειδή η Ελλάδα θα βρίσκεται ξανά σε πρόγραμμα το ΔΝΤ θα κάνει «τα στραβά μάτια» για λίγες ημέρες μέχρι να αρχίσει η ροή χρηματοδότησης, με το EFSF να χρειάζεται μόλις 1,5 μέρα για να κάνει την μεταφορά κεφαλαίων.
Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με την αναδιάρθρωση του χρέους, που είναι ο όρος από την ελληνική πλευρά για να υπάρξει συμφωνία. Οι πληροφορίες λένε ότι οι εταίροι είναι διατεθειμένοι να κάνουν μία ανανέωση της «υπόσχεσης» για να αναδιάρθρωση του χρέους, με μια πιο σαφή διατύπωση.
Ενδεχομένως όμως να υπάρξουν αντιδράσεις, όπως από τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας Σίπιλα της Φινλανδίας που δεν φέρεται να συμφωνεί με μία τέτοια λύση.
star.gr