Α. Σαμαράς: «Δεν πρόκειται να οδηγηθούμε σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές»

samaras2Την πα­ρα­μο­νή της ε­πε­τεί­ου έν­τα­ξης της Ελ­λά­δας στο Μνη­μό­νιο, στις 23 Α­πρι­λί­ου του 2010, ο Πρω­θυ­πουρ­γός Αν­τώ­νης Σα­μα­ράς προ­χω­ρεί σε μια εμ­βλη­μα­τι­κή συ­νέν­τευ­ξη στο “Bloomberg”, για τη ση­με­ρι­νή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα την ο­ποί­α κα­λεί­ται να δι­α­χει­ρι­στεί η Α­θή­να.

4 χρό­νια με­τά, η Ελ­λά­δα δεν α­πο­τε­λεί πλέ­ον τον “α­σθε­νή” της ευ­ρω­ζώ­νης, και πραγ­μα­το­ποι­εί τα πρώ­τα, προ­σε­κτι­κά βή­μα­τα ε­πι­στρο­φής στις α­γο­ρές για α­πευ­θεί­ας δα­νει­σμό, μια πα­ρά­με­τρος α­πα­ραί­τη­τη για να α­παλ­λα­γεί η χώ­ρα α­πό τον ε­θνι­κό βρα­χνά των Μνη­μο­νί­ων, και τις δε­σμεύ­σεις λι­τό­τη­τας που τα συ­νο­δεύ­ουν.

Με τη συ­νέν­τευ­ξή του στο “Bloomberg”, ο Αν­τώ­νης Σα­μα­ράς εμ­φα­νί­ζε­ται πε­πει­σμέ­νος ό­τι η Ελ­λά­δα ε­πέ­στρε­ψε. Ό­τι τα χει­ρό­τε­ρα εί­ναι πί­σω μας. Και ό­τι η χώ­ρα μας δι­εκ­δι­κεί πλέ­ον, με ό­ρους ρε­α­λι­σμού, έ­να κα­λύ­τε­ρο μέλ­λον.

Ο Πρω­θυ­πουρ­γός α­πο­κλεί­ει το εν­δε­χό­με­νο πρό­ω­ρων ε­κλο­γών, και α­πο­κα­λύ­πτει ό­τι πα­ρα­κο­λου­θεί ο ί­διος το χρο­νο­δι­ά­γραμ­μα δρά­σε­ων που έ­χουν α­να­λά­βει οι υ­πουρ­γοί της κυ­βέρ­νη­σής του, τη­λε­φω­νών­τας τους α­κό­μη και με­τά τα με­σά­νυ­χτα, ό­ταν δι­α­πι­στώ­νει υ­στε­ρή­σεις.

Α­κο­λου­θούν τα κυ­ρι­ό­τε­ρα α­πο­σπά­σμα­τα της συ­νέν­τευ­ξης του Αν­τώ­νη Σα­μα­ρά στο “Bloomberg”:

– “Πε­ρι­μέ­νου­με ό­τι τα spreads θα υ­πο­χω­ρή­σουν πε­ραι­τέ­ρω. Δεν θέ­λα­με να δα­νει­στού­με πε­ρισ­σό­τε­ρα χρή­μα­τα α­πό ό­σα έ­χου­με α­νάγ­κη.

– Δεν χρει­α­ζό­μα­στε πε­ρισ­σό­τε­ρα χρή­μα­τα. Δεν έ­χου­με χρη­μα­το­δο­τι­κό κε­νό, και ε­πι­πλέ­ον έ­χου­με πια τη δυ­να­τό­τη­τα να πά­με στις α­γο­ρές, αν χρεια­στεί.

– Φτά­σα­με στον πά­το του βα­ρε­λιού, και τώ­ρα μο­νά­χα να α­νέ­βου­με μπο­ρού­με.

– Αν η Ελ­λά­δα φτά­σει τους στό­χους της, κά­τι που ή­δη έ­χει κά­νει, οι δα­νει­στές έ­χουν δε­σμευ­τεί α­πό τον Νο­έμ­βριο του 2012 να μας προ­σφέ­ρουν πρό­σθε­τη ε­λά­φρυν­ση του χρέ­ους. Κά­να­με αυ­τό που έ­πρε­πε, και τώ­ρα πε­ρι­μέ­νου­με α­πό τους άλ­λους να κά­νουν το ί­διο.
– Κά­θε μέ­ρα, η Ελ­λά­δα κερ­δί­ζει νέ­ους ε­πεν­δυ­τές. Με­γά­λες ε­ται­ρεί­ες σαν τις Hewlett Packard, IBM, Huawei, ZTE ε­πεν­δύ­ουν στην Ελ­λά­δα για τα ε­πό­με­να χρό­νια.

– Πε­ρι­μέ­νου­με το 2015 να μην έ­χου­με μο­νά­χα πρω­το­γε­νές, αλ­λά δη­μο­σι­ο­νο­μι­κό πλε­ό­να­σμα. Αυ­τό θα ση­μαί­νει ό­τι θα μπο­ρού­με να πλη­ρώ­νου­με μό­νοι μας το χρέ­ος, χω­ρίς να χρει­ά­ζε­ται να δα­νει­στού­με χρή­μα­τα. Πο­λύ λί­γες ευ­ρω­πα­ϊ­κές χώ­ρες εί­ναι σε θέ­ση να το κά­νουν αυ­τό σή­με­ρα.

– Ά­με­ση προ­τε­ραι­ό­τη­τα α­πο­τε­λεί για μέ­να η πα­ρο­χή ρευ­στό­τη­τας στις ε­πι­χει­ρή­σεις. Δεν εί­ναι λο­γι­κό να έ­χεις ε­ται­ρεί­ες που μπο­ρούν να πε­τύ­χουν, αλ­λά να στε­ρούν­ται την πρό­σβα­ση στη χρη­μα­το­δό­τη­ση.

– Με­τά την α­να­κε­φα­λαι­ο­ποί­η­ση, οι ελ­λη­νι­κές τρά­πε­ζες ε­πέ­στρε­ψαν στις α­γο­ρές. Η α­να­χρη­μα­το­δό­τη­ση του ι­δι­ω­τι­κού το­μέ­α θα βελ­τι­ώ­σει και την ψυ­χο­λο­γί­α της α­γο­ράς.

– Πρέ­πει να α­ξι­ο­ποι­ή­σου­με τα συγ­κρι­τι­κά πλε­ο­νε­κτή­μα­τά μας: Φυ­σι­κό πε­ρι­βάλ­λον και φυ­σι­κοί πό­ροι. Μπο­ρού­με να αν­τλή­σου­με φυ­σι­κό α­έ­ριο, πε­τρέ­λαι­ο, μα­γνή­σιο.

– Η Ελ­λά­δα βρί­σκε­ται σε ι­δα­νι­κή γε­ω­γρα­φι­κή θέ­ση για με­τα­φο­ρές και υ­πη­ρε­σί­ες, α­πό τη Δι­ώ­ρυ­γα του Σου­έζ στο λι­μά­νι του Πει­ραι­ά, και α­πό ε­κεί στην υ­πό­λοι­πη Ευ­ρώ­πη.

– Αυ­τό που με κρα­τά­ει ξά­γρυ­πνο εί­ναι η υ­πε­ρά­σπι­ση της Δη­μο­κρα­τί­ας, η α­νάγ­κη να μει­ώ­σου­με την α­νερ­γί­α και η μά­χη με τα ά­κρα και τον εξ­τρε­μι­σμό. Αυ­τά τα τρί­α πράγ­μα­τα μπο­ρούν να σε κά­νουν να μην κοι­μά­σαι τα βρά­δια.

– Δεν πρό­κει­ται να ο­δη­γη­θού­με σε πρό­ω­ρες, βου­λευ­τι­κές ε­κλο­γές, α­πό τις ο­ποί­ες υ­πάρ­χει ο κίν­δυ­νος της α­πο­στα­θε­ρο­ποί­η­σης.

– Πα­ρα­κο­λου­θώ στον υ­πο­λο­γι­στή μου τα χρο­νο­δι­α­γράμ­μα­τα που έ­χουν οι υ­πουρ­γοί. Αν βλέ­πω ό­τι κά­που υ­πάρ­χουν υ­στε­ρή­σεις, τους τη­λε­φω­νώ και τους ρω­τώ για­τί δεν έ­χουν κά­νει αυ­τό που πρέ­πει, α­κό­μη και με­τά τα με­σά­νυ­χτα. Χω­ρίς μι­σό­λο­γα και δι­και­ο­λο­γί­ες. Αυ­τή τη νο­ο­τρο­πί­α προ­σπα­θού­με να πε­ρά­σου­με και στη δη­μό­σια δι­οί­κη­ση”.

ysterografa.gr