Βήμα διαλόγου και προτάσεων για τα Κοντοβούνια

Την ταξιδιωτική και βιωματική εμπειρία τους με την ομάδα «Τα Γεράκια» μοιράζονται μέλη της ομάδας αλλά και συνεργάτες της στα οδοιπορικά που έχουν πραγματοποιηθεί στην επικράτεια των Κοντοβουνίων. Μέσα από την ομάδα κοινωνικής δικτύωσης στο facebook «Περιηγητής των Κοντοβουνιών» καταγράφονται σκέψεις εμπειρίες και προβληματισμοί για τα χωριά των Κοντοβουνίων, τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα χωρία αλλά κυρίως γίνονται επισημάνσεις για τις προοπτικές που μπορούν να αλλάξουν την κινητικότητα μιας πλούσιας σε ιστορία και ομορφιάς περιοχής που όμως παραμένει άγνωστη. Το βήμα διαλόγου και προτάσεων για τα Κοντοβούνια ξεκινά από τη Δευτέρα  14 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει για δεκαπέντε ημέρες με στόχο να καταγραφούν σε ψηφιακό έντυπο όλες οι σκέψεις οι προτάσεις και οι προβληματισμοί (πληροφορίες στο laskaris0@gmail.com και στο 6945568387). Οι πρώτες καταγεγραμμένες απόψεις αφορούν το κάστρο ΣΑΦΛΑΟΥΡΟ, την Ποταμιά, το Κεφαλόβρυσο και τα Χάτζικα.

Κάστρο ΣΑΦΛΑΟΥΡΟ

Νίκη Γιαννακοπούλου (μέλος της ομάδας Τα Γεράκια)
Η πρόσφατη περιήγηση μας στο κάστρο ΣΑΦΛΑΟΥΡΟ πυροδοτεί σκέψεις και προτάσεις για την αναγέννηση της ευρύτερης περιοχής καθώς πρόκειται για ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς που δεσπόζει σε ένα από τα ελκυστικότερα φυσικά τοπία της Μεσσηνίας. Χτισμένο σε στρατηγική θέση εποπτεύει τη Μεσσηνιακή πεδιάδα και ταξιδεύει τον περιηγητή στον χρόνο. Οι κάτοικοι των Κοντοβουνίων είναι οι καλύτεροι ξεναγοί καθώς έχουν μνήμες γνωρίζουν θρύλους και μπορούν να ταξιδέψουν νοητά στην ιστορία του τόπου τον επισκέπτη. . Παράλληλα παροτρύνουμε τους λάτρεις του βιωματικού τουρισμού του θεματικού τουρισμού αλλά και όσους θέλουν να ξεφύγουν για λίγες ώρες από τους ρυθμούς της πόλης με επίκεντρο το κάστρο να δρομολογήσουν περιηγήσεις στα γύρω γραφικά και φιλόξενα χωριά.
«Ποταμιά»
Γιώργος Σταθόπουλος (μέλος ομάδας Τα Γεράκια)
Αν και έρημο χωριό η Ποταμιά των Κοντοβουνίων αξίζει να την επισκεφθεί ο λάτρης του εναλλακτικού τουρισμού όλες τις εποχές του χρόνου. Παράλληλα αποτελεί ιδανικό χωριό βιωματικής προσέγγισης της υπαίθρου για μικρούς και μεγάλους οπότε και μπορεί να ενταχθεί σε πρωτοβουλίες και δράσεις που σχετίζονται με τη φύση.
Μετά το Παλαιό Λουτρό και αφού έχεις διασχίσει μια μαγευτική διαδρομή από τη Πλατανόβρυση την Κάτω Βούταινα και έχεις σταθεί στα όμορφα αυτά χωριά θα αντικρίσεις και την πινακίδα με την ένδειξη Ποταμιά. Αξίζει να παρακάμψετε και σε τρία χιλιόμετρα βατού δρόμου βρεθείς στην ΠΟΤΑΜΙΑ. Τα κουδουνίσματα από τα αιγοπρόβατα και το κελάρυσμα του νερού σαν φθάνεις στην είσοδο της Ποταμιάς σε προετοιμάζουν για την αποκάλυψη ενός άλλου γνήσιου χωριού. Διασχίζοντας το μονοπάτι επάνω από την πηγή που συναντάς με την άφιξη σου στο χωριό και ανακαλύπτεις μυστικά περάσματα που στο διάβα τους κρύβουν κήπους αρχοντικά και πέτρινα παραδοσιακά σπίτια. Δυστυχώς τα περισσότερα έχουν μείνει σχεδόν στη μέση κάποιας ανάπλασης και υποθέτεις πως πολλά χρόνια τώρα έχει να κατοικηθεί από ανθρώπους έστω και τα καλοκαίρια. Το χωριό έχει μια ιδιαίτερη ρυμοτομία που θυμίζει τα γνήσια χωριά που κοσμούν την Ελληνική ύπαιθρο με την πάνω και την κάτω ρούγα. Σε πολλά σημεία η θέα είναι αποκαλυπτική . Αν διασχίσεις το μονοπάτι που ξεκινά από το νεκροταφείο, σε λίγα λεπτά θα βρεθείς σε ένα επίγειο παράδεισο με τρεχούμενα νερά ένα ξύλινο γεφυράκι και δίπλα να γειτνιάζει ένα ξέφωτο σαν μικρό οροπέδιο. Μια ανεπανάληπτη εναλλαγή εικόνων που προσφέρει απλόχερα στον περιηγητή η Ποταμιά.

ΧΑΤΖΙΚΑ (Δάρας Δήμου Μεσσήνης)

Βασίλης Καπακλής -πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Ο ΔΑΡΑΣ
Χάτζικα. Πέτρινος παραδοσιακός οικισμός της κοινότητας Δάρας που πλέον δεν κατοικείται, με εμφανή σημάδια του χρόνου! Κατοικείτο επί τουρκοκρατίας από την οικογένεια Χάντζος, εξού και το όνομα του εγκαταλελειμμένου οικισμού! Ιστορικός θησαυρός! Η αρχιτεκτονική είναι από την Αρκαδία. Συγκεκριμένα από την Αλωνίσταινα Αρκαδίας που είναι τόπος καταγωγής όχι μόνο την οικογένειας Χατζος αλλά και της οικογένειας Παναγόπουλος που μετονομάστηκε σε ΚΑΠΑΚΛΗΣ. Πρώτα μετακόμισε η οικογένεια Παναγόπουλος που μετονομάστηκε σε ΚΑΠΑΚΛΗΣ σε διπλανό σημείο που ονομάστηκε Πλάτανος Το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου ήταν η εκκλησία που εκκλησιάζονταν και νεκροταφείο που έθαβαν τους συγγενείς τους Στο μνημείο πεσόντων στον Δάρα αναγράφονται οι ήρωες με το επώνυμο Χαντζος, οι οποίοι έπεσαν στο πεδίο της μάχης τόσο στον πρώτο βαλκανικό πόλεμο, όσο και στον δεύτερο βαλκανικό πόλεμο. Νικηφόροι πόλεμοι για την Ελλάδα

Το Κεφαλόβρυσο του Δήμου Μεσσήνης ιδανικό για υπαίθριο μουσείου νερού.

Γιάννης Λάσκαρης (μέλος της ομάδας Τα Γεράκια)
Η αφθονία των υδάτων, η κομβική θέση στον επαρχιακό δρόμο, το φυσικό ανάγλυφο η ιστορία και η πλούσια αρχιτεκτονική που το διακρίνει καθιστούν το Κεφαλόβρυσο του Δήμου Μεσσήνης σε χωριό με προοπτικές. Το υδάτινο στοιχείο είναι κυρίαρχο στο χωριό και η θέση των πηγών είναι η κατάλληλη για να φιλοξενήσει και να υποδεχθεί πλήθος επισκεπτών. Σήμερα η ειδυλλιακή θέση των πηγών «προβληματίζουν» θετικά και εγείρουν αναμφίβολα σκέψεις για την ανάδειξη του χωριού που μπορεί να μετατραπεί σε επισκέψιμο χωριό όλων των εποχών. Ο χώρος των πηγών μπορεί να αναδειχθεί με ελάχιστες προσθήκες που δεν αλλοιώνουν την αισθητική σε υπαίθριο μουσείο νερού και χώρο αναψυχής όπου ακόμη και οι μαθητές θα μπορούν να απολαμβάνουν εκδρομές αναψυχής και βιωματικής προσέγγισης με τη φύση και να γνωρίζουν την αξία του νερού για τον σύγχρονο άνθρωπο. Σε έναν τόσο ασφαλή χώρο οι μαθητές μπορούν να ανακαλύψουν μέσα από σωστά σχεδιασμένα περιβαλλοντικά παιχνίδια την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και νερού. Από το Κεφαλόβρυσο μπορεί ο επισκέπτης να περιηγηθεί στο χωριό αλλά και να περπατήσει σε μονοπάτια της φύσης και συγκεκριμένα σε αυτά που διέρχονται το σπάνιο καταφύγιο άγριας ζωής της Τούμπας. Έτσι μπορεί να μετατραπεί σε χωριό επίκεντρο εναλλακτικών δράσεων τουρισμού. Παράλληλα όλη η περιοχή και συγκεκριμένα τα γειτονικά χωριά θα έχουν όφελος από μια «οικολογική» αξιοποίηση ων πηγών του Κεφαλόβρυσου. Σήμερα μην ξεχνάμε τα χωριά είναι αφημένα στη τύχη και όσα από αυτά διαθέτουν φυσικά «προνόμια» υπάρχει μια ελπίδα να γνωρίσουν την αναγέννηση και την επιβράδυνση της ερημοποίησης. Η πεζοπορική ομάδα «Τα Γεράκια» με έδρα τα Κοντοβούνια σχεδιάζει βιωματικές δράσεις και πεζοπορικές εξορμήσεις στην περιοχή και προσπαθεί να αναδείξει την αξία και του συγκεκριμένου γραφικού και πανέμορφου χωριού.