Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα «De Volkskrant» ο Γιάνης Βαρουφάκης, που ως υπουργός Οικονομικών βρέθηκε επί έξι μήνες στο επίκεντρο της κρίσης στην ευρωζώνη, περιγράφει το Εurogroup ως το κατάλληλο μέρος για ψυχοπαθείς, χαρακτηρίζει μαριονέτα του Σόιμπλε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και του εύχεται τα καλύτερα για το 2016.
«Την πρώτη μέρα μου ως υπουργός μού είπαν ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει σε 11 μέρες» τονίζει και μετανιώνει για την τυφλή εμπιστοσύνη που έδειξε στον πρωθυπουργό.
«Ήταν ένα μεγάλο πραξικόπημα»
Μετά από ένα θερμό καλοκαίρι οι Ευρωπαίοι κατέληξαν σε συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και πολλοί κατηγόρησαν τον Γιάνη Βαρουφάκη για την καταστροφική στροφή που πήραν τα γεγονότα. Ο ίδιος όμως διαφωνεί:
«Δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα πραξικόπημα, ένα μεγάλο πραξικόπημα. Και πέτυχε. Δεν θα πάρω καμία ευθύνη γι’ αυτό. Οι ομιλίες μου ήταν μετριοπαθείς, τα σχέδιά μου μετρημένα, οι σύμβουλοί μου δεν ήταν αριστεροί παράφρονες. Υπήρχε ένας άλλος λόγος που η άλλη πλευρά έχυνε δηλητήριο και έλεγε ψέματα για μένα και με παρουσίαζε σαν ένα επικίνδυνο ριζοσπάστη ενώ ήμουν ο πιο δεξιός υπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. Εάν ήμουν ένας τρελός αριστερός παράφρων, δεν θα με φοβούνταν. Όχι, ήθελαν να με ξεφορτωθούν γιατί ήξερα τι έλεγα»
«Ο Ντάισελμπλουμ είναι μαριονέτα και ο Σόιμπλε το αφεντικό του»
Όταν ρωτήθηκε ποιος κυριαρχούσε στις ερωτήσεις του Eurogroup, είπε: «Ο Βόφγκανγκ Σόιμπλε. Είναι αυτός που κινεί όλα τα νήματα. Όλοι οι υπόλοιποι υπουργοί είναι μαριονέτες. Ο Σόιμπλε είναι ο κυρίαρχος του Eurogroup, αυτός αποφασίζει ποιος θα γίνει πρόεδρος, αυτός αποφασίζει την ατζέντα, αυτός ελέγχει τα πάντα (…) Ο Ντάισελμπλουμ δεν έχει πραγματική εξουσία, είναι ένας στρατιώτης, μια μαριονέτα. Δεν μπορεί να πάρει καμία απόφαση χωρίς να μιλήσει με τον Σόιμπλε. Είναι ένα γρανάζι για μια μηχανή, την οποία και ο ίδιος δεν καταλαβαίνει. (…) Δεν υπήρχε απολύτως κανένας λόγος να μιλάω με τον Γερούν γιατί δεν ήταν ούτε πρόθυμος ούτε ικανός να κάνει μια πραγματική συζήτηση και βεβαίως δεν ενδιαφερόταν».
Ένας ηγέτης που έλαβε καλά σχόλια από τον Βαρουφάκη ήταν ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι: «Είναι ένας δεινός οικονομολόγος», είπε και πρόσθεσε ότι ο Ντράγκι «είναι πολύ απογοητευμένος με τους ασφυκτικούς περιορισμούς της εντολής της ΕΚΤ».
«Το Εurogroup είναι μια πολύ δυσάρεστη συνεύρεση»
«Όποιος μιλάει για ευτυχισμένες στιγμές στο Eurogroup θα πρέπει να κλειδωθεί αμέσως ως επικίνδυνος παρανοϊκός. Το Εurogroup είναι μια πολύ δυσάρεστη συνεύρεση ακόμα και για τους Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι. Εξ ορισμού το κέντρο της εξουσίας προκαλεί στρες με τα μεγάλα “εγώ” και τις συνεχείς συγκρούσεις. Εάν είσαι ψυχοπαθής και περνάς καλά με τις συγκρούσεις, τότε το Εurogroup είναι το μέρος που πρέπει να είσαι»
Όταν ρωτήθηκε αν εκεί έχουν θέση οι πολιτικοί που διψούν για την εξουσία, απάντησε: «Τελικά κανένας δεν έχει καμία εξουσία (…) Ο ένας ακυρώνει την εξουσία του άλλου»
«Ήμουν ο μοναδικός με μια αίσθηση της ηθικής»
Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε επίσης ότι, εκτός από το πρώτο Eurogroup που παρακολούθησε, έχει ηχογραφήσει όλες τις επόμενες συναντήσεις.
«Κανένας όμως δεν πήρε πληροφορία από εμένα. Μεταξύ των συναδέλφων μου που διέρρεαν όλων των ειδών τις πληροφορίες, ειδικά για μένα, ήμουν ο μοναδικός με μια αίσθηση ηθικής. Ηχογραφούσα τις συναντήσεις για έναν απλό λόγο: συχνά διαρκούσαν τόσο πολύ που μετά ίσα που θυμόμουν τι ακριβώς είχε συζητηθεί και τι είχε συμβεί. Σε μια φυσιολογική νομισματική ένωση θα υπήρχαν εμπιστευτικά πρακτικά, στα οποία θα μπορούσες να ανατρέχεις»
«Μου είπαν ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει σε 11 μέρες»
«Την πρώτη μέρα μου ως υπουργός μού είπαν ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει σε 11 μέρες. Την τρίτη μέρα ο πρόεδρος του Εurogroup ήρθε στην Ελλάδα και απείλησε να κλείσει όλες τις ελληνικές τράπεζες εάν δεν υπέγραφα για ένα πακέτο λιτότητας που είχα αποκηρύξει στη διάρκεια των εκλογών (…) Έπρεπε να καταπιώ σε 72 ώρες όσα οι περισσότεροι υπουργοί έπρεπε να καταπιούν σε ολόκληρη την καριέρα τους. Παρεμπιπτόντως, ευτυχώς γι’ αυτούς»
«Εμπιστεύθηκα τυφλά τον Τσίπρα, κακώς»
Αυτό που μετανιώνει περισσότερο, είπε ο Βαρουφάκης, είναι ότι «είχα εμπιστοσύνη στην ενότητα της ελληνικής κυβέρνησης ή, για να είμαι πιο ακριβής, στην ενότητα μέσα στο “πολεμικό συμβούλιο” των επτά ανθρώπων, εμού και του πρωθυπουργού συμπεριλαμβανομένων (…) Εκείνη την περίοδο ήμασταν μαζί μέρα και νύχτα. Κοιμόμουν όπως κοιμάται κάπως στα χαρακώματα σε έναν πραγματικό πόλεμο: λίγες ώρες εδώ, λίγες ώρες εκεί, με όλες τις αισθήσεις σε συναγερμό (…) Ήταν λάθος που εμπιστεύθηκα τυφλά τον Τσίπρα. Εκείνος παραδόθηκε στις απαιτήσεις του Eurogroup χωρίς να με συμβουλευθεί».
Ο τέως υπουργός κατηγορεί τους ηγέτες της ευρωζώνης ότι μπήκαν σαν σφήνα ανάμεσα σε αυτόν και τον πρωθυπουργό: «Είπαν στον Τσίπρα: “Εάν θέλεις συμφωνία, πρέπει να ξεφορτωθείς τον Γιάνη” (…) Το Eurogroup έψαχνε έναν πολιτικό τρόπο για να με εξουδετερώσει. Ήταν μια συνωμοσία. Κατά τη συνάντηση του Εurogroup στη Ρίγα πέτυχαν να φέρουν σε αντιπαράθεση εμένα και τον Τσίπρα»
efsyn.gr