Βαρουφάκης: Επενδυτικό πακέτο της ΕΤεΠ να διατεθεί ως επί το πλείστον στον ιδιωτικό τομέα

baroufakis8Mια νέα συμφωνία πέντε σημείων, στα οποία περιλαμβάνονται και φιλελεύθερες πολιτικές, διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρει ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με συνέντευξη του στην Ναυτεμπορική την Δευτέρα, ημέρα που ξεκινούν εκ νέου οι εργασίες των τεχνικών κλιμακίων σε Αθήνα και Βρυξέλλες.

Ο Υπουργός Οικονομικών ζητά την αντιστάθμιση των μέτρων για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και των σχετικών προβλέψεων για μη υφεσιακούς ρυθμούς πρωτογενών πλεονάασμάτων με την δημιουργία Επενδυτικό πακέτο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων το οποίο θα πρέπει να διατεθεί ως επί το πλείστον στον ιδιωτικό τομέα, με νέες μη γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ κάνει λόγο για μεταρρυθμίσεις που να δίνουν ανάσες στους δημιουργικούς πολίτες και τις επιχειρήσεις που παράγουν εμπορεύσιμα αγαθά και διαθέτουν εξαγωγική προοπτική.

Τα πέντε σημεία που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές περιλαμβάνουν:

Λογικά επίπεδα πρωτογενών πλεονασμάτων (της τάξης του 1,5%, αντί για το άκρως υφεσιακό 4,5% που είχαν αποδεχθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις).

Μια λελογισμένη αναδιάρθρωση χρέους (χωρίς αναγκαστικά κούρεμα κάποιου μέρους της ονομαστικής αξίας) που να συνδέει τις αποπληρωμές με τον ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ.

Επενδυτικό πακέτο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο

Επενδύσεων αποκλειστικά για την Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει να διατεθεί ως επί το πλείστον στον ιδιωτικό τομέα, με νέες μη γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Αποτελεσματική αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της ίδρυσης Κακής Τράπεζας (Bad Bank) από τους εναπομείναντες πόρους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που να δίνουν ανάσες στους δημιουργικούς πολίτες και τις επιχειρήσεις που παράγουν εμπορεύσιμα αγαθά και διαθέτουν εξαγωγική προοπτική.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ωστόσο διαφοροποιείται ακόμα μια φορά με το συμβολισμό τε κυβέρνησης όσον αφορά την αναζήτηση πηγών χρηματοδότησης εκτός ΕΕ σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Όπως έχω δηλώσει πολλές φορές, η λύση στην κρίση της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας αφορά την ευρωπαϊκή οικογένεια, και πρέπει να βρεθεί εντός του πλαισίου της Ε.Ε. Η σύσφιγξη και καλλιέργεια σχέσεων με χώρες εκτός Ευρωζώνης και εκτός Ε.Ε., οι οποίες έχουν κοινά συμφέροντα με την Ελλάδα, και θέληση να τα προωθήσουν στη βάση της συνεργασίας και της αμοιβαιότητας, αποτελεί εντελώς διαφορετικό κεφάλαιο».

enikonomia.gr