Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή το ασφαλιστικό εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η μόνη αγωνία της είναι να καταστήσει συνυπεύθυνη την αντιπολίτευση, επιχειρώντας να κρύψει τις ανακολουθίες της και τις ακραίες δημαγωγικές υποσχέσεις της».
Σε άρθρο του στο ekyklos.gr με τίτλο «Το ασφαλιστικό ζήτημα ως επιτομή του ελληνικού ζητήματος» ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εντοπίζει κενά, παραλείψεις, νομικά και συνταγματικά προβλήματα στο σχέδιο Κατρούγκαλου και προχωρά σε σειρά προτάσεων.
Όπως αναφέρει «η κυβέρνηση προωθεί το σχέδιο της για το ασφαλιστικό λέγοντας ότι αυτό συνιστά προϋπόθεση προκειμένου μετά να συζητηθεί με τους εταίρους και δανειστές η περαιτέρω μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους».
«Μας λέει συνεπώς η κυβέρνηση», συνεχίζει ο κ. Βενιζέλος, «ότι στόχος της είναι να κινηθεί στο πλαίσιο της μεγάλης αναδιάρθρωσης που έγινε στο χρέος το 2012» και συμπληρώνει: «Τώρα η κυβέρνηση ξέχασε τι έλεγε για το χρέος και γλύφει εκεί που έφτυνε».
«Παρόλα αυτά, με το παλιό δημαγωγικό της θράσος, εξακολουθεί να λέει ότι το PSI έβλαψε δήθεν τα ασφαλιστικά ταμεία αφαιρώντας τους 13 δις ευρώ από τα αποθεματικά τους. Πάλι καλά. Μέχρι πριν λίγες εβδομάδες ο κ. Τσίπρας έλεγε πως αφαιρέθηκαν 25 δις. Αναρωτιέμαι αν αυτά τα περί PSI και ταμείων θα τα πει η κυβέρνηση στους εταίρους και δανειστές όταν αρχίσει η συζήτηση περί χρέους», σημειώνει ακόμα ο Ευ. Βενιζέλος και υπογραμμίζει: «Όποιος νομίζει ότι θα κυβερνά το σχήμα Τσίπρα-Καμμένου και θα ψηφίζει στα δύσκολα η δημοκρατική αντιπολίτευση κάνει λάθος και υποτιμά την επιβάρυνση που προκαλεί στον τόπο η παρούσα κυβέρνηση» απαντά στις «καλοπροαίρετες» προσκλήσεις προς την αντιπολίτευση για συναίνεση.
Ακόμα κατηγορεί την κυβέρνηση πως «δεν λέει γιατί μπαίνει στον κόπο να αναλάβει το κόστος ενός νέου νόμου όταν θα μπορούσε απλώς να εφαρμόσει ένα νόμο ψηφισμένο από τους «άλλους», τους «παλιούς», τους «προσκυνημένους». Και αυτό γιατί κατά τον Ευ. Βενιζέλο επειδή «η τωρινή παρέμβαση επιφέρει μεγαλύτερες μειώσεις συντάξεων και μεγαλύτερη μείωση της δημόσιας και της εθνικής δαπάνης για συντάξεις από αυτήν του ν. 3863/2010».
Τέλος οι προτάσεις του κ. Βενιζέλου για το ασφαλιστικό σύστημα είναι οι εξής:
- Δημιουργία επαγγελματικών ταμείων ως τρίτου πυλώνα που μπορεί να καλύπτει τα ποσοστά αναπλήρωσης. Το σχέδιο της κυβέρνησης δεν ανοίγει καν αυτήν τη συζήτηση.
- Σεβασμός στην αναλογική ισότητα και άρα στη σχέση αποδοχών-εισφορών-παροχών που προστατεύει ουσιαστικά τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος.
- Κίνητρα αποθάρρυνσης της αδήλωτης εργασίας ή της απόκρυψης του τμήματος των αποδοχών που δεν θα είναι πλέον ασφαλιστικά κρίσιμο, και όχι μόνο της μη καταβολής βεβαιωμένων εισφορών.
- Αξιοποίηση της σύνδεσης φορολογικής και ασφαλιστικής μεταχείρισης των επιχειρήσεων έντασης εργασίας και έντασης κεφαλαίου με φορολογικά κίνητρα για την πρώτη κατηγορία. Το σχέδιο της κυβέρνησης δεν προβλέπει τίποτα για τη σύνδεση ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος με την έννοια, τουλάχιστον, της ευνοϊκότερης μεταχείρισης των επιχειρήσεων έντασης εργασίας, σε σχέση με την κερδοφορία των επιχειρήσεων έντασης κεφαλαίου.
- Πρόσθετους πόρους για το σύστημα πέραν των εισφορών, μέσω της περιουσίας της γενικής κυβέρνησης στην οποία ανήκει και το δημόσιο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα.
- Μέριμνα να μην αυξηθεί το μη μισθολογικό κόστος εργασίας σε βάρος της προοπτικής δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και να μη μειωθεί το διαθέσιμο εισόδημα μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.
newpost.gr