Για ωμή απόπειρα ελέγχου των κρατικών μηχανισμών από την κυβέρνηση προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαριθμώντας υπουργικές παρεμβάσεις σε Ανεξάρτητες Αρχές και Δικαιοσύνη.
Εκτίμησε δε πως η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών αδειών «θα είναι το μεγαλύτερο Θεσμικό σκάνδαλο της κυβέρνησης και τελικά ο πολιτικός της τάφος».
«Ο κοινός παρονομαστής σήμερα είναι η κρίση των Θεσμών επειδή η εξουσία έχει γίνει ωμή. Η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να υποσχεθεί τίποτα. Απολογείται για την αναποτελεσματικότητα και την σκληρότητα των μέτρων. Νομίζει ότι ελέγχοντας τους μηχανισμούς του κράτους θα παρατείνει τον βίο της ωμής εξουσίας της, όμως, ματαιοπονεί».
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε την εκρηκτική κατάσταση λέγοντας «η αξιολόγηση δεν κλείνει και η χώρα απειλείται με πρόβλημα χρηματοδότησης. Η κοινωνία βρίσκεται σε γενικευμένη αναταραχή. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το ασφαλιστικό.
Παρακολουθεί τις εξελίξεις αλλά δεν μπορεί να τις ελέγξει καθώς δεν θεωρείται αξιόπιστος συνομιλητής της κοινωνίας των πολιτών» ενώ σημείωσε ότι στο εκρηκτικό κλίμα προστίθεται το ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού. «Υπάρχει ανικανότητα έκφρασης συνολικής εθνικής θέσης που μας εμποδίζει να συναινέσουμε και να βοηθήσουμε στο προσφυγικό» είπε. Να σημειωθεί ότι ήδη η κυρία Φώφη Γεννηματά έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό για το προσφυγικό.
«Ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται σε θέση κρίσης νομιμοποίησης και η εξουσία που ασκεί είναι ωμή, δεν έχει αφήγηση, κανει την επιλογή να επιτίθεται στους θεσμούς. Αντί συναίνεσης για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού δημιουργείτε πρόβλημα Δημοκρατίας και κράτους δικαίου» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος για να υποστηρίξει ότι «το κακό ξεκίνησε από τον χώρο της Δικαιοσύνης…Κορυφαία πρόσωπα στην πυραμίδα της ιεραρχίας διατυπώνουν πολιτικό λόγο κατά τρόπο πρωτοφανή. Υπουργοί δεν διστάζουν να πουν ότι «παρακολουθούμε δικαστικές εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε». Κατά την λογική αυτή έχουμε και την επίθεση στις Ανεξάρτητες Αρχές. Οι Συνταγματικές έχουν καταργηθεί και είναι αμφίβολο αν θα υπάρξουν. Το κράτος Δικαίου δεν λειτουργεί γιατί λείπουν βασικοί θεσμικοί πυλώνες».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι τόσο το ζήτημα του ΕΣΡ και των τηλεοπτικών αδειών όσο και της επιτροπής Ανταγωνισμού θα «κριθούν δικαστικά». «Στην εποχή μας για να εκφράσεις πολιτικό λόγο ραδιοτηλεοπτικά πρέπει να έχεις οικονομική ισχύ;» αναρωτήθηκε για να συμπληρώσει «Ποιος είναι αυτός που έχει επαφές και συναλλαγές; Αυτός που υπερασπίζεται το Σύνταγμα ή αυτός που υπόσχεται άδειες; Η διαδικασία αυτή δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ και αν το επιδιώξετε θα είναι το μεγαλύτερο Θεσμικό σκάνδαλο και τελικά ο πολιτικός τάφος της κυβέρνησής σας».
Πηγή: protothema.gr