Βόμβες μεγατόνων έριξε σήμερα το πρωί ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ανοίγοντας μείζον θέμα αλλαγής του τρόπου με τον οποίο θα προσφέρει στο εξής η Πολιτεία, παροχές υγείας προς τους ασφαλισμένους, μιλώντας στο 4ο ετήσιο συνέδριο για την ασφάλιση και την απασχόληση, που διοργανώνει το ελληνο – αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια».
Υπό μορφή ερωτημάτων, τα οποία ο ίδιος έθεσε αλλά δεν απάντησε και με την επισήμανση ότι δεν θα ήθελε να παρερμηνευτούν, ο κ. Σπυρόπουλος άνοιξε και ζήτημα μετατροπής των ταμείων κύριας ασφάλισης των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), των γιατρών (ΤΣΑΥ) και των νομικών (ΤΑΝ), σε «επαγγελματικά ταμεία ειδικού σκοπού».
Στο σκέλος των παροχών υγείας, στην ομιλία του ο διοικητής του ΙΚΑ, κάνει απλή αναφορά στις παροχές υγείας σημειώντας ότι «ποιες είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για να θεμελιώνει ένας ασφαλισμένος δικαιώματα παροχής υπηρεσιών υγείας». Εκτός κειμένου όμως, ο κ. Σπυρόπουλος αναφέρθηκε συγκεκριμένα για τις περιπτώσεις εκείνων που έχουν μόλις 50 Ημέρες Ασφάλισης (ΗΑ), με το ερώτημα εάν θα έπρεπε να έχουν τις ίδιες παροχές με όσους έχουν 300 ΗΑ.
Στο σκέλος των επαγγελματικών ταμείων, ο κ. Σπυρόπουλος αναφέρθηκε στο σκέλος της πλήρους ένταξης του ΤΣΜΕΔΕ, του ΤΣΑΥ και του Ταμείου των Νομικών στον ΟΑΕΕ «ή ενδεχομένως γι’ αυτούς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα μετεξέλιξής τους σε επαγγελματικά ταμεία ειδικού σκοπού;» Με δεδομένο ότι τα επαγγελματικά ταμεία, ως δεύτερος πυλώνας ασφάλισης, μπορούν να δημιουργηθούν μόνο από επικουρικά ταμεία, η παρέμβαση Σπυρόπουλου, προφανώς εγείρει πολλά ερωτηματικά για το είδος της κοινωνικής ασφάλισης και των κύριων συντάξεων, που φιλοδοξεί να δημιουργήσει στο μέλλον, η Πολιτεία.
Από τις υπόλοιπες παρεμβάσεις Σπυρόπουλου ξεχωρίζει η καθολική ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων σε ένα Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης με τρεις κλάδους (μισθωτοί – αυτοαπασχολούμενοι – αγρότες) ή εάν θα προτιμηθεί η επιλογή «της διακριτής ύπαρξης τριών Ταμείων Κύριας Ασφάλισης, δηλαδή του Ταμείου Μισθωτών, του Ταμείου Αυτοαπασχολούμενων και του Ταμείου Αγροτών;» Επίσης, ο διοικητής του ΙΚΑ θεωρεί ότι είναι προτιμότερο οι ασφαλιστικές εισφορές να εισπράττονται από την Εθνική Δομή Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων, παρά να υφίσταται η διαδικασία είσπραξής τους από «το ένα ή τα τρία Ταμεία Κύριας Ασφάλισης».
Αναφορικά με το μέλλον των Επικουρικών Ταμείων, αλλά και των Ταμείων Εφάπαξ, ο κ. Σπυρόπουλος θέτει το ερώτημα εάν πρέπει αυτό να αναζητηθεί «μέσω του εγχειρήματος ενοποίησής τους ή τελικά πρέπει να εξεταστεί και η δυνητική μετεξέλιξή τους και σε Επαγγελματικά Ταμεία;» Στο ίδιο πλαίσιο ο διοικητής του ΙΚΑ διερωτάται εάν «είμαστε ή δεν είμαστε υπέρ της παράλληλης, με το δημόσιο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης, ύπαρξης των επαγγελματικών ταμείων; Και αν ναι, ποια πρέπει να είναι τα φορολογικά και άλλα κίνητρα που θα συμβάλλουν στη δημιουργία τους;
Στο συνέδριο, τέθηκε όμως και θέμα ύψους εργοδοτικών και εργατικών εισφορών. Ο κ. Σπυρόπουλος έθεσε το ερώτημα εάν πρέπει ή όχι το ύψος τους «να συνδυαστεί με τους στόχους μη δημιουργίας ελλειμμάτων και διασφάλισης βιώσιμων συντάξεων» και επίσης εάν το «ύψος των εισφορών θα υποβοηθάει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων;»
Καταλήγοντας την ομιλία του, ο διοικητής του ΙΚΑ, έθεσε ως άμεση προτεραιότητα για την Πολιτεία να ξεκαθαρίσει «το συντομότερο δυνατόν την έννοια της αναπηρίας στη χώρα μας κατά τα διεθνή πρότυπα, δεδομένου ότι αυτή συνδέεται ευθέως με την ανικανότητα προς εργασία και επομένως ως έννοια αφορά αποκλειστικά το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και όχι την προνοιακή πολιτική της χώρας.»
dikaiologitika.gr