Στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Β. Γιαννακούρας, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, για να παραστεί στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Συνδέσμος Πελοποννησίων Νοτίου Αφρικής «Ο ΠΕΛΟΨ»για την συμπλήρωση 75 χρόνων από την ίδρυσή του.
Ακολουθεί η ανακοίνωση του κ. Γιαννακούρα:
Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Συνδέσμου Πελοποννησίων Νοτίου Αφρικής «Ο ΠΕΛΟΨ», βρέθηκα από τις 9 έως τις 14 Νοεμβρίου στο Γιοχάνεσμπουργκ, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, στις εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 75 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου.
Κατά την παραμονή μου εκεί ένιωσα μεγάλη συγκίνηση και εθνική περηφάνια, διαπιστώνοντας πως η καρδιά της Πελοποννήσου, η καρδιά της Ελλάδας, χτυπά δυνατά, τόσες χιλιάδες μίλια μακριά.
Μιλώντας στην γιορτή που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Πελοποννησίων Νοτίου Αφρικής για τα 75 χρόνια από την ίδρυσή του, ανέφερα απευθυνόμενος σε
Αρκάδες, Αργολιδείς, Κορίνθιους, Λάκωνες και Μεσσήνιους δεύτερης και τρίτης γενιάς, πως αποτελεί «τύχη και τιμή να είσαι Έλληνας και να διατηρείς σε μία ξένη χώρα, σε μία άλλη Ήπειρο την Ελληνικότητά σου, τηρώντας και τιμώντας τα ήθη, έθιμα και την παράδοση του τόπου σου και κυρίως μιλώντας την Ελληνική γλώσσα και μαθαίνοντας την Ελληνική ιστορία».
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου στη Νότια Αφρική είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ, μεταξύ άλλων, το Ελληνικό Γηροκομείο του Αγίου Νεκταρίου στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου φιλοξενούνται πάνω από 80 ηλικιωμένοι.
Ιδιαίτερη συγκίνηση ένιωσα, όταν βρέθηκα σε έναν πανέμορφο χώρο, 75 στρεμμάτων, στον οποίο λειτουργεί το Ελληνικό Σχολείο SAHETI (South African Hellenic educational and Technical Institute= Ελληνική Εκπαιδευτική και τεχνική εταιρεία Νοτίου Αφρικής). Στο SAHETI φοιτούν 1400 παιδιά. Πρόκειται για ένα σχολείο που διαθέτει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, από Προνήπιο έως Λύκειο και οι μαθητές του είναι σε ποσοστό 65% Ελληνόπουλα και 35% άλλων εθνικοτήτων με την προϋπόθεση να διδάσκονται 4 ώρες την εβδομάδα την Ελληνική Γλώσσα και Ιστορία.
Στο χώρο του σχολείου ήταν ευτυχής συγκυρία για εμένα, η συνάντησή μου με τον 90χρονο Πελοποννήσιο, από το Βασιλίτσι Μεσσηνίας, ο οποίος όμως έχει αρκαδικές ρίζες, Γιώργο Μπίζο. Μία μεγάλη προσωπικότητα της Νοτίου Αφρικής, δικηγόρο και από τους πιο στενούς φίλους και συνεργάτες του επαναστάτη Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος μου χάρισε και δύο βιβλία του για την ζωή του και για τη φιλία και συνεργασία του με τον Νέλσον Μαντέλα. Ο Γιώργος Μπίζος είναι ένας άνθρωπος που υπερασπίστηκε όσο κανείς άλλος τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Νότια Αφρική.
Παρουσία και των παιδιών του σχολείου SAHETI τραγουδήσαμε ελληνικά τραγούδια, χορέψαμε παραδοσιακούς χορούς και απαγγείλαμε τον Εθνικό μας Ύμνο.
Εντύπωση δε προκαλεί η ορθόδοξη λειτουργία στην Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, σε ένα χωριό δίπλα από το Γιοχάνεσμπουργκ, το Μπενόνι.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Νότια Αφρική, είχα τη δυνατότητα να μιλήσω με πολλούς Πελοποννησίους, τους οποίους και προέτρεψα, όχι μόνο να επισκεφτούν την «μάνα» Πατρίδα, αλλά και να επενδύσουν στον τόπο μας, αφού το μεγάλο μας νησί, η Πελοπόννησος, έχει όλες τις προδιαγραφές να αναπτυχθεί στους τομείς, κυρίως, της πρωτογενούς παραγωγής και του τουρισμού.
Ευχαριστώ από βάθους καρδιάς όλους τους συμπατριώτες για την μοναδική και ζεστή φιλοξενία τους και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Άγγελο Πούλο, για την δυνατότητα που μου έδωσε να παραστώ στις εκδηλώσεις τους και να μεταφέρω μήνυμα αγάπης, στήριξης και συνεργασίας από την Πατρίδα όλων μας, την Πελοπόννησο.