Γεννηματά: Ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς ακόμα και με άλλον επικεφαλής

«Προτείνω να βρεθούμε σε μία μεγάλη προγραμματική συνδιάσκεψη, όπου όλοι εμείς θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας, ένα νέο προγραμματικό πλαίσιο, μία νέα διακήρυξη γι’ αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα”., ανέφερε μεταξύ άλλων η Φώγη Γεννηματά.
gennimata30Την πρότασή της για συσπείρωση της Κεντροαριστεράς επανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ Φ. Γεννηματά.

«Έχει έρθει η στιγμή, ο χώρος αυτός της κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του δημοκρατικού τόξου, του σοσιαλισμού, της ανανεωτικής αριστεράς, της οικολογίας να ενωθεί και πάλι. Είναι κατακερματισμένος, είναι διάσπαρτος» είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα και συμπλήρωσε:

«Εγώ λοιπόν, προτείνω να βρεθούμε σε μία μεγάλη προγραμματική συνδιάσκεψη, όπου όλοι εμείς θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας, ένα νέο προγραμματικό πλαίσιο, μία νέα διακήρυξη γι’ αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα. Στη συνέχεια, να εκλεγεί επικεφαλής αυτής της παράταξης από τη βάση, από τους Έλληνες πολίτες που θεωρούν ότι εκφράζονται από αυτό τον χώρο. Θα κρατήσουμε την αυτονομία, την ανεξαρτησία και την οντότητα των κομμάτων που συμμετέχουν και απαρτίζουν αυτή την παράταξη, και το κυριότερο είναι ότι σε όλη αυτή την πορεία θα ξεκινήσει η αυτοοργάνωση, θα δημιουργηθούν πυρήνες σε όλη την Ελλάδα, που θα στηρίξουν αυτό το εγχείρημα. Γιατί αυτό το εγχείρημα πρέπει να είναι μία κίνηση βάσης, ακριβώς για να ξεπεράσουμε τις καχυποψίες».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η κ. Γεννηματά, συνέχισε λέγοντας πως η συνδιάσκεψη, «θα αποφασίσει το όνομα αυτού του πράγματος και τα σύμβολα, είναι μέσα στην πρόταση που έχω καταθέσει. Η συμμετοχή στη συνδιάσκεψη των κομμάτων, θα είναι σύμφωνα και με τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών – με κάποιο τρόπο πρέπει να υπάρξει μία αναλογία συμμετοχής, χωρίς να υπάρχει πλειοψηφία κάποιου για να μπορεί να καπελώσει τελικά τις εξελίξεις και να τις ελέγξει».

Για το δικό της ρόλο και το ρόλο του ΠΑΣΟΚ σ’ αυτό το εγχείρημα ανέφερε πως η ίδια δεν θεωρεί ότι αυτοδίκαια ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι και επικεφαλής αυτής της παράταξης. «Βεβαίως καιθα μπορεί να είναι υποψήφιος άλλος από το ΠΑΣΟΚ…Έχει μεγάλη σημασία να μην υπάρξουν αποκλεισμοί σε αυτή την προσπάθεια. Υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει την προεδρία το ΠΑΣΟΚ…Αν η βάση της παράταξης θεωρεί ότι κάποιο άλλο πρόσωπο είναι ικανό να ενώσει αυτό τον χώρο και να τον προχωρήσει παραπέρα και τον επιλέξει, θα είναι σεβαστή αυτή η απόφαση».

Για τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τον ρόλο τους είπε πως “με τον κ. Σημίτη συνομιλώ συχνά και αλίμονο αν δεν συνομιλούμε μεταξύ μας…” Για τον Γιώργο Παπανδρέου και γιατί δεν επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε πως «ο κ. Παπανδρέου δεν ήθελε να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ προ των εκλογών, όταν υπήρξαν οι σχετικές συζητήσεις. Η πρωτοβουλία που παίρνω τώρα, είναι μία διαφορετική πρωτοβουλία, ξεπερνά το ΠΑΣΟΚ – και όταν θα έρθει η ώρα, θα συνομιλήσω με όλους».

Για τον Λεωνίδα Γρηγοράκο και τη διαγραφή του, σημείωσε πως «ο κ. Γρηγοράκος άφησε υπονοούμενα για την κοινοβουλευτική ομάδα, για τους βουλευτές μας, και αυτό δεν μπορεί να είναι επιτρεπτό. Δεν μπορεί να υπονοεί ότι οι βουλευτές, εν ενεργεία, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα αποστατήσουν, θα εγκαταλείψουν την κοινοβουλευτική τους ομάδα και θα πάνε σε μία άλλη. Εξάλλου, δεν έχει διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ, έχει απομακρυνθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα και θεωρώ ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να εκτιμήσει την πορεία του, την εμπιστοσύνη που του έχει δείξει ο κόσμος της παράταξής μας και όλα αυτά να τα αναθεωρήσει».

Αναφορικά με την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα Μνημόνια και την υπόθεση Βαρουφάκη, είπε πως «εμείς, έχουμε καταθέσει αυτή την πρόταση και έχουμε ζητήσει από όλα τα κόμματα να την στηρίξουν, να συνυπογράψουν… Προφανώς, δεν αρκούν οι δικοί μας βουλευτές για να κατατεθεί η πρόταση. Αποκτά δε, ιδιαίτερο νόημα και αξία, μετά από τα όσα αποκαλυπτικά είδαμε στη συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη, και πραγματικά εγώ περιμένω να δω πρώτον, τι στάση θα κρατήσει ο κ. Τσίπρας σε σχέση με όλα αυτά, και δεύτερον, τι στάση θα κρατήσει ο κ. Μητσοτάκης. Διότι εμείς λέμε ότι η Εξεταστική θα πρέπει να εξετάσει όλες τις εξελίξεις από το 2000, από την στιγμή που μπήκαμε στο ευρώ μέχρι σήμερα. Και βεβαίως, να εξετάσουμε και πώς υπήρξε ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός από το 2004 μέχρι το 2009, που μας οδήγησε στο Μνημόνιο, και πώς υπήρξε ο δεύτερος εκτροχιασμός που μας οδήγησε στο τρίτο και σκληρότερο Μνημόνιο».Α. Παναγόπουλος.

euro2day.gr