Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου, αρμόδιος Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Απόστολος Ε. Παπαφωτίου, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, συμμετείχε στο Γερμανοελληνικό Φόρουμ Νεολαίας, που έλαβε χώρα στο Bad Honnef στη Βόννη, από τις 3 έως 6 Νοεμβρίου.
Το θέμα και το περιεχόμενο των δράσεων ήταν «Επαφές, ανταλλαγή και δικτύωση για τις ανταλλαγές νέων μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας».
Το Φόρουμ διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας (BMFSFJ) σε συνεργασία με τη Γερμανική Ειδική Υπηρεσία Διεθνών Κοινωνικομορφωτικών Δραστηριοτήτων για τη Νεολαία (IJAB e.V.).
To Γερμανοελληνικό Φόρουμ Νεολαίας αποτελεί σημείο συνάντησης παλαιών και νέων εταίρων από τη Γερμανία και την Ελλάδα και λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο των συμφωνιών που αφορούν στη σύσταση ενός Γερμανοελληνικού Ιδρύματος Νεολαίας, όπως αυτές αποτυπώνονται στην προγραμματική συμφωνία του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού.
Προσφέρει μια πολύτιμη πλατφόρμα συζήτησης, δικτύωσης, ανταλλαγής εμπειριών και λειτουργεί ως δεξαμενή σκέψης για μελλοντικά προγράμματα ανταλλαγής νέων. Κύριος στόχος της εκδήλωσης ήταν η καλλιέργεια νέων επαφών μεταξύ γερμανών και ελλήνων εταίρων για τη σύσταση του Ιδρύματος Νεολαίας, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με την Ελληνική Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.
Παρευρέθησαν περίπου 80 εκπρόσωποι φορέων από τη Γερμανία και την Ελλάδα που διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στις Ελληνογερμανικές ανταλλαγές νέων, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υψηλόβαθμων θέσεων, εκπρόσωποι περιφερειών, δήμαρχοι, πρόεδροι και μέλη διοικήσεων, αιρετά μέλη συμβουλίων, αξιωματούχοι, επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, ερευνητές, οικολογικές οργανώσεις, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και άλλοι φορείς.
Η θεματολογία ήταν πλούσια με εμπεριστατωμένες παρουσιάσεις, αναλύσεις και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των γερμανών και ελλήνων ομιλητών. Επίσης πραγματοποιήθηκαν από ομάδες εργασίας συζητήσεις που αφορούσαν τις διεθνείς κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους και ειδικότερα:
Επαγγελματική κατάρτιση/ πρακτική άσκηση
Ανταλλαγή ιδεών σε θέματα πολιτισμού
Οικολογία/ βιώσιμος τουρισμός
Αθλητισμός
Διεθνείς κοινωνικομορφωτικές σχέσεις
Ενσωμάτωση και ισότητα των ευκαιριών
Ιστορική μνήμη και διαδικασία συμφιλίωσης
Παράλληλα έγιναν εργαστήρια ιδεών όπου αφορούσαν κυρίως συλλογή ιδεών για την εκπόνηση έργων, προγραμμάτων, δράσεων και την υλοποίηση τους.
Στην ανάλυση των επιμέρους θεμάτων ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα θέματα Εκπαίδευσης. Τονίστηκε ιδιαιτέρως η Δυαδική/Δυική Επαγγελματική Εκπαίδευση στη Γερμανία, τα πλεονεκτήματα και τα προτερήματα αυτής και η δυνατότητα εφαρμογής της στην πατρίδα μας, προσαρμοσμένη στις δικές μας συνθήκες. Στόχος είναι η επεξεργασία ενός πλαισίου προϋποθέσεων για έναν χώρο επαγγελματικής κατάρτισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.
Η δυαδική εκπαίδευση στη Γερμανία είναι ο σημαντικότερος στύλος της επαγγελματικής εκπαίδευσης και θεωρείται σε παγκόσμιο επίπεδο το καταλληλότερο μοντέλο για την ενσωμάτωση νέων στην αγορά εργασίας. Οι εκπαιδευόμενοι έχουν την δυνατότητα να συνδυάζουν πρακτικές και θεωρητικές γνώσεις. Κυρίως η πρακτική εμπειρία αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης ο νέος/α είναι ενταγμένος/η όλο το χρονικό διάστημα στην επιχείρηση και μαθαίνει την όλη διαδικασία. Εκτός αυτού προσφέρεται μεγάλη ευκαιρία μετά την επαγγελματική εκπαίδευση να προσληφθεί και να αποκτήσει μόνιμη θέση.
Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου τόνισε τις προσπάθειες που κάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για την εγκατάσταση της έδρας του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας στην Πελοπόννησο.
Το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας θα αποτελέσει έναν ανεξάρτητο διεθνή φορέα, βασισμένο σε διεθνή διμερή συνθήκη μεταξύ της Ελλάδος και της Γερμανίας, σύμφωνα με τους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών, ενώ θα λειτουργήσει κατ’ αντιστοιχία του Γαλλογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας και του Γερμανοπολωνικού Ιδρύματος Νεολαίας, τα οποία υφίστανται εδώ και 50 και 20 χρόνια αντίστοιχα.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει καταστεί πλέον ισότιμος και αξιόπιστος εταίρος σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι μια ευρωπαϊκή περιφέρεια που έχει λόγο και προτάσεις. Είναι δραστήριο μέλος, επιδεικνύει μεγάλη κινητικότητα με ενεργή συμμετοχή και επιδιώκει μέσω της συμμετοχής της σε διεθνή όργανα και φόρουμ πολιτικές εξόδου από την κρίση, με σωστή εφαρμογή αυτών.