Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο Grexit τονίζει η Όλγα Γεροβασίλη με συνέντευξη της στοNewpost. Να ξεχάσουν κάθε φαντασίωση υπόγειων διαδρομών προς την εξουσία, το μήνυμα της στο εσωτερικό για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Η Κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτηρίζει λογική τη λαϊκή δυσαρέσκεια, καθώς το μνημόνιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή προβλέπει την εφαρμογή των σκληρών μέτρων στην αρχή του.
Πάντως αν και παραδέχεται πως η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη εμφανίζεται αισιόδοξη για την αξιολόγηση και την πορεία της χώρας . Επαναλαμβάνει πως δεν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να γίνουν και νέες περικοπές στις συντάξεις , επιμένει πως η μεταρρύθμιση έχει ως στόχο τη βιωσιμότητα του συστήματος και απευθύνει εκ νέου πρόσκληση σε διάλογο σε όλους τους φορείς και επαγγελματίες.
Η χώρα φαίνεται πως κινείται σε τεντωμένο σκοινί. Κοινωνία και οικονομία παραμένουν εύθραυστες ενώ οι απειλές είτε για την έξοδο μας από το ευρώ είτε από την Σέγκεν βρίσκονται στο τραπέζι των εταίρων. Μπορεί να δοθεί πολιτική απάντηση απέναντι στη σκληρότητα των Ευρωπαίων και αυτή η απάντηση αρκεί να δοθεί από την Κυβέρνηση ή θα πρέπει να δοθεί συνολικά από την Ελληνική Βουλή;
Αναμφίβολα, βρισκόμαστε στην κορύφωση του πιο δύσκολου μέρους της εφαρμογής της συμφωνίας του καλοκαιριού. Αλλά θα πρέπει να γίνει σαφές ότι κάθε συζήτηση για grexit ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Η χώρα έχει εξασφαλίσει ένα πρόγραμμα τριετούς χρηματοδότησης και εφαρμόζει κανονικά τα συμφωνηθέντα του καλοκαιριού, επιτυγχάνοντας ή ακόμη και ξεπερνώντας τους στόχους. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί, ενώ είναι αλήθεια ότι η διόγκωση του προσφυγικού ρεύματος συμβάλει στη διαμόρφωση μίας διπλής κρίσης: οικονομικής και ανθρωπιστικής. Σε αυτό το σημείο προκαλεί ανησυχία η συμπεριφορά ορισμένων ακραίων πολιτικών κύκλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυστηρά για εσωτερική κατανάλωση. Διότι μόνο ακραίες φωνές απαιτούν θωράκιση των συνόρων (δηλαδή πρακτικά την αυτοκατάργηση της Σένγκεν), μαζικές απελάσεις και αστυνομικά μέτρα απέναντι στα κύματα προσφύγων. Για μία ακόμη φορά παρατηρούμε ότι ανακύπτουν διαλυτικές τάσεις από υπερσυντηρητικές μειοψηφίες εντός της ΕΕ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν το σύνολο της Ευρώπης. Η απάντηση σε αυτές τις φωνές είναι σαφώς πολιτική και όχι μόνο ελληνική. Απαιτείται η συναίνεση των προοδευτικών δυνάμεων και εντός της χώρας και εντός της Ένωσης, για την απομόνωση αυτών των ακραίων κύκλων. Η μάχη παραμένει ιδεολογική: η πρόοδος, ο ανθρωπισμός και ο ευρωπαϊσμός απέναντι στο δόγμα της λιτότητας, τον εθνικισμό και τον απομονωτισμό.
Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση φαίνεται πως έχει ανοίξει μέτωπο μεταξύ κυβέρνησης και εργαζομένων. Γιατί δεν προηγήθηκε διάλογος για μια τόσο σοβαρή μεταρρύθμιση. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως οι αγρότες θα πληρώσουν λιγότερους φόρους το 2016 από όσους πλήρωσαν το 2015. Ωστόσο οι ίδιοι από τα μπλόκα απαντούν πως δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν κυρίως στην προκαταβολή φόρου ενώ διατυπώνουν έντονες αντιδράσεις στην κατάργηση του ΟΓΑ. Ποια είναι η απάντηση σας και γιατί δεν μπορεί να περάσει το μήνυμα σας στους αγρότες;
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα γιατί φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρή παρανόηση. Κατ’ αρχάς, ήταν απαραίτητα τα μέτρα για την προστασία ενός διαλυμένου ασφαλιστικού συστήματος, τόσο λόγω κακοδιαχείρισης των αποθεματικών επί δεκαετίες, όσο και λόγω των εγκληματικών πολιτικών της προηγούμενης πενταετίας. Τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης την προέβλεπε η συμφωνία του καλοκαιριού, η οποία ψηφίστηκε -πριν τις εκλογές θυμίζω- από όλα σχεδόν τα κόμματα της βουλής. Εμείς ωστόσο, αντί να κάνουμε ό,τι και οι προηγούμενοι, δηλαδή να μειώσουμε οριζόντια τις συντάξεις προκειμένου να εξασφαλιστούν λίγοι ακόμη μήνες στο εξοντωμένο ασφαλιστικό σύστημα, έως τις επόμενες μειώσεις, προχωρήσαμε σε ριζοσπαστικό ανασχεδιασμό του ασφαλιστικού με βάθος δεκαετιών. Αυτό που βρίσκεται από τις αρχές Ιανουαρίου τόσο στα χέρια των θεσμών, όσο και των κοινωνικών εταίρων, αποτελεί το πλαίσιο της μεταρρύθμισης. Οι βασικές αρχές της διασφαλίζουν βιωσιμότητα, προστασία των συντάξεων, λειτουργική απλοποίηση του συστήματος και -το κυριότερο- μείωση των ανισοτήτων. Ο διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και εβδομάδες. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έκανε κάλεσμα προς τους αγρότες για διάλογο, συστήθηκε ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων στο Υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δικηγόρων, γιατρών και μηχανικών και ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, των επιστημονικών φορέων και των αγροτών για διάλογο στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να διεξαχθεί σε κενό αλλά πάνω σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, στο οποίο έχει δεσμευτεί η χώρα και απορρέει από τη συμφωνία του Ιονίου. Τροποποιήσεις, λοιπόν, με βάση τις επιμέρους ανάγκες των επαγγελματικών ομάδων, χωρίς όμως αλλαγή του πνεύματος της μεταρρύθμισης, συζητούνται εδώ και εβδομάδες. Όσον αφορά τις διαδηλώσεις, Εμείς στην Αριστερά αντιλαμβανόμαστε, ως μέρος του διαλόγου μεταξύ κοινωνίας και πολιτικής εξουσίας, ο οποίος διάλογος οφείλει να γίνεται καλόπιστα και σε συνθήκες κοινωνικής ειρήνης, ώστε να είναι γόνιμος.
Κ.Υπουργέ γιατί χρειάζεται μια ακόμα παρέμβαση στο ασφαλιστικό. Ήδη οι προηγούμενες Κυβερνήσεις παρενέβησαν σε ζητήματα όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας, οι περικοπές των συντάξεων η κατάργηση των πρόωρων, η περικοπή του Εφάπαξ αλλά και η περιστολή της κρατικής επιχορήγησης. Τι δεν έγινε και προβλέπετε από το νέο νομοσχέδιο.
Αντί ουσιαστικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, οι προηγούμενες κυβερνήσεις προχώρησαν σε έντεκα διαδοχικές περικοπές κι ένα καταστροφικό για τα εξαντλημένα αποθεματικά PSI. Μας λένε ότι ο νόμος Λοβέρδου είχε επιλύσει τα προβλήματα. Η αλήθεια είναι ότι ακριβώς επειδή δεν έλυνε τίποτε, δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Αν μάλιστα είχε εφαρμοστεί, τότε σε λίγα χρόνια ο ΟΓΑ για παράδειγμα θα είχε εξαϋλωθεί. Το σύστημα που προτείνουμε αντιθέτως, όχι μόνο προστατεύει τις συντάξεις, αλλά τις συνδέει με την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας. Ειδικά για την περίπτωση των αγροτών, είναι η πρώτη φορά που εξισώνονται με όλους τους υπόλοιπους συνταξιούχους και δεν θα λαμβάνουν πια σύνταξη εν είδει επιδόματος. Διασφαλίζει δε ένα αξιοπρεπές μίνιμουμ αποδοχών για όλους τους ασφαλισμένους. Είναι τέλος πολύ σημαντικό, ειδικά σε αυτές τις εποχές της κρίσης, να γίνει κατανοητό ότι η αναδιανεμητική φιλοσοφία που βρίσκεται στο επίκεντρο της μεταρρύθμισης ενισχύει τα χαμηλά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας, σε αντίθεση με τα ως τώρα μπαλώματα και απορρυθμίσεις του συστήματος.
Κυρία Γεροβασίλη οι δανειστές πάντως απορρίπτουν σειρά μέτρων από το νομοσχέδιο και δίνουν την εντύπωση πως δεν τους ενδιαφέρει η βιωσιμότητα του συστήματος αλλά η εισπραξιμότητα. Απορρίπτουν την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και ζητούν την αύξηση τους από τους εργαζόμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Όμως εκτιμάται ότι υπάρχει φοροδοτική ικανότητα όταν η χώρα βρίσκεται σε μνημόνιο και ύφεση εδώ και 6 χρόνια. Υπάρχει ισχυρό επιχείρημα από την πλευρά της Κυβέρνησης απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις του Κουαρτέτου.
Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές πρακτικά τώρα ξεκινά. Πολλά από τα όσα κυκλοφορούν στον Τύπο δεν είναι τίποτε περισσότερο από σεναριολογία και δυστυχώς συμβάλουν στη διαμόρφωση κλίματος. Σε αυτήν την επίσης δύσκολη διαπραγμάτευση που βρίσκεται μπροστά μας, η χώρα μας πηγαίνει με πολύ περισσότερα όπλα από ό,τι στο παρελθόν: η οικονομία βρίσκεται σε σημαντικά καλύτερη θέση από τις προβλέψεις. Το 2015 η ύφεση ήταν σχεδόν μηδενική, ενώ είναι βάσιμες οι προσδοκίες για ανάπτυξη μέσα στο 2016. Ταμειακά ξεπεράσαμε τους στόχους, επιτυγχάνοντας πρωτογενές πλεόνασμα. Στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ φτάσαμε στην κορυφή, ξεπερνώντας όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Όλα αυτά ενισχύουν τη διαπραγματευτική μας θέση και είναι πολύ σημαντικά, ακριβώς διότι διαπραγματευόμαστε έχοντας επίγνωση της εξάντλησης της κοινωνίας.
Κυρία Υπουργέ μπορεί να εξυγιανθεί και να γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα χωρίς να εξυγιανθεί το εργασιακό περιβάλλον. Πως θα υπάρξουν έσοδα στα ταμεία όταν η χώρα υποφέρει από 1,5 εκ ανέργους και όταν χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν ανασφάλιστοι. Ποίες πρωτοβουλίες αναμένεται να αναλάβει η Κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση.
Περιγράφετε την ουσία του προβλήματος κάθε ασφαλιστικού συστήματος. Σε περιόδους βαθιάς ύφεσης και κατά συνέπεια μεγάλης ανεργίας και μαύρης εργασίας, τα ταμεία χάνουν συνεχώς πόρους. Πριν από όλα λοιπόν πρέπει να σταματήσεις την αιμορραγία και να θωρακίσεις το σύστημα. Και χωρίς αναστροφή της υφεσιακής πορείας κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί. Ακριβώς αυτό περιγράφει τα αποτελέσματα των εγκληματικών επιλογών τόσο της τρόικας όσο και των ελληνικών κυβερνήσεων από το 2010 ως σήμερα. Λάθη, τα οποία παραδέχτηκε το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε διαδοχικές του εκθέσεις. Η αναστροφή όμως του οικονομικού κλίματος δεν γίνεται ούτε από τη μία μέρα στην άλλη, ούτε με μαγικές συνταγές. Σε αυτή τη φάση έχουμε, όπως ανέφερα παραπάνω, να επιδείξουμε την μεγαλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ σε όλη την Ευρώπη. Ταυτόχρονα είμαστε πάλι πρώτοι στην προετοιμασία για το επόμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Το 2016 θα πέσουν 8 δισ. στην πραγματική οικονομία. O αναπτυξιακός νόμος βρίσκεται σε τελική φάση. Αλλάζουμε εντελώς το υπόδειγμα και δίνουμε τέλος στην κατασπατάληση πόρων, οι οποίοι προωθούνταν παραδοσιακά στους ίδιους πέντε-δέκα μεγαλοεπιχειρηματίες, για υπερκοστολογημένα έργα μαμούθ και σε κάθε λογής επιτήδειους. Ο σχεδιασμός για την ενίσχυση της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής, της κοινωνικής οικονομίας, των ομάδων παραγωγών και της καινοτομίας βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος, αλλά με υπομονή, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, θεωρούμε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 το κλίμα θα έχει αναστραφεί. Αυτό δείχνουν και οι περισσότερες αναλύσεις διεθνών οικονομικών κύκλων, αλλά χάνονται μέσα στο «θόρυβο» των ημερών.
Την Πέμπτη παρέλυσε η χώρα από την πανελλαδική απεργία με αιχμή το ασφαλιστικό. Ξέρετε ωστόσο πως τα δύσκολα δεν τελειώνουν εδώ. Εάν δεν μπορέσετε να περιορίσετε τη λαϊκή δυσαρέσκεια και με δεδομένη την σκληρή στάση της αντιπολίτευσης μπορείτε να αποκλείσετε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;
Τις εκλογές δεν τις αποκλείουμε μόνο εμείς, αλλά δεν τις θέλει ούτε η κοινωνία, ούτε καν η αντιπολίτευση. Διαθέτουμε πολύ φρέσκια λαϊκή εντολή, μετά την υπογραφή της συμφωνίας του καλοκαιριού. H λαϊκή δυσαρέσκεια είναι λογική, ακριβώς διότι ο εμπροσθοβαρής σχεδιασμός της συμφωνίας, φέρνει τα δύσκολα μέτρα στους πρώτους αυτούς μήνες. Δυσαρέσκεια και κόπωση τις οποίες προσπαθούν κάποιοι να εκμεταλλευτούν προκειμένου να επανέλθουν στην εξουσία. Το έχουμε ξαναζήσει το σενάριο αυτό στο παρελθόν από πολιτικούς κύκλους, ο οποίοι -όπως φαίνεται- δεν πολυσυμπαθούν τις δημοκρατικές διαδικασίες. Καλώ λοιπόν, για μία ακόμη φορά, τους εταίρους της κυβέρνησης Παπαδήμου να σταματήσουν τις προκλητικές δηλώσεις και να ξεχάσουν κάθε φαντασίωση υπόγειων διαδρομών προς την εξουσία, όταν έχουν τσαλακώσει επανειλημμένα στο παρελθόν τον όρο «Δημοκρατία».
newpost.gr