Για μια σύγχρονη εσωτερική ασφάλεια και συνεργασία με τον πολίτη, σε όλα τα επίπεδα

Γράφει η Παναγιώτα Κοζομπόλη

Η αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών της χώρας είχε αναγγελθεί το 2013 με κατάθεση σχεδίου νόμου από τον υπουργό της “συγκυβέρνησης” κ. Ν. Δένδια. Πέρα από τις όποιες θετικές πλευρές είχε η προτεινόμενη μεταρρύθμιση, οι αρνητικές προτάσεις στη δομή της Αστυνομίας στη Μεσσηνία ήταν η υποβάθμιση σε τμήμα της Υπ/νσης Ασφαλείας Καλαμάτας, που θα ελέγχονταν πλέον κεντρικά και όχι τοπικά,  η κατάργηση των αστυνομικών τμημάτων (Α.Τ.) της υπαίθρου, και η  υποβάθμιση της Αστυνομικής Υπ/νσης Κυπαρισσίας σε απλό Α.Τ.

Το 2015, ο Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης, κ. Δημ. Αναγνωστάκης, ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας διαβούλευσης για μια βελτιωμένη, σε σχέση με τις προηγούμενες προτάσεις, διάταξη των δυνάμεων ασφαλείας της περιοχής μας. Κύριος στόχος δεν ήταν η εξοικονόμηση χρημάτων – παρόλο που το κονδύλι των μισθωμάτων, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, μειώνονταν κατά 6,15%, δηλ. κατά 55 χιλιάδες ευρώ. Κύριος στόχος ήταν η εξοικονόμηση δυνάμεων που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πραγματική αστυνόμευση και όχι σε φύλαξη κτηρίων. Βασικός στόχος, δηλαδή, είναι η παροχή πραγματικών υπηρεσιών κι όχι η διασπορά των υπηρεσιακών δομών. Αυτή η νέα διαβούλευση κατέληξε στο Π.Δ. που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης πρόσφατα, στις 09/02/2017.

Σε σημαντική διαφοροποίηση από την προηγούμενη πρόταση, στη Μεσσηνία, διατηρήθηκαν ή δημιουργήθηκαν από συγχώνευση: η Δ/νση Αστυνομίας Μεσσηνίας, που περιλαμβάνει την Υπ/νση Ασφ. Καλαμάτας, το Α.Τ. Καλαμάτας, το Τμήμα Τροχαίας Καλαμάτας, τα ΑΤ Μεσσήνης, Δυτ. Μάνης, Οιχαλίας, Τριφυλίας, Γαργαλιάνων, Κορώνης και Πύλου-Νέστορος.

Είναι φανερή η πρόθεση της πολιτείας να διατηρήσει και να βελτιώσει τη βασική διάρθρωση των αστυνομικών δυνάμεων. Διαρκής επιδίωξη είναι η εξασφάλιση ενός εκ των βασικών δικαιωμάτων των πολιτών, που είναι η ασφάλεια της ζωής και της ιδιοκτησίας του καθενός μας. Επίσης, επιδίωξη είναι η σύνδεση της Ελληνικής Αστυνομίας με την ευρύτερη κοινωνία για την πρόληψη της εγκληματικής συμπεριφοράς και την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες. Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι και η καθιέρωση του αστυνομικού της γειτονιάς – που αποτελεί ενεργοποίηση ενός παλιού νόμου του 1991 – και η περιπολία αστυνομικών με ποδήλατα, που έχει ήδη εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία στη Ρόδο, στο Ναύπλιο και επεκτείνεται και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Εξίσου σημαντικό και επιτυχημένο, για το Νομό μας, μέτρο είναι η λειτουργία της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας (ΚΑΜ) – και αυτός επίσης ήταν ένας ανενεργός νόμος του 2007. Η ΚΑΜ, με συγκεκριμένο ειδικό προσωπικό, διασχίζει όλη τη Μεσσηνία, σε εβδομαδιαία βάση, αναπτύσσει σχέσεις επικοινωνίας και συνεργασίας με τους πολίτες και για πολλές, μικρές, σχετικά απομονωμένες, κοινότητες αποτελεί τη μοναδική σταθερή παρουσία του κράτους.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η ενεργοποίηση του “τοπικού αστυνόμου”, που εγκαθίσταται σε έδρες Δήμων και Κοινοτήτων όπου δεν υπάρχει αστυνομικό τμήμα ή Σταθμός . Αναλυτικά οι αρμοδιότητες του “τοπικού αστυνόμου” είναι:

  • να επιλαμβάνεται και να διεκπεραιώνει ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών και σε περίπτωση αδυναμίας αντιμετώπισής τους να ζητά τη συνδρομή της υπηρεσίας τους
  • να ασκεί προανακριτικά καθήκοντα και να προβαίνει σε άμεσες-επείγουσες προανακριτικές πράξεις, να συλλέγει τα απαραίτητα στοιχεία και γενικά να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, μέχρι να επιληφθεί η αρμόδια υπηρεσία,
  • να ενημερώνει, διευκολύνει και κατευθύνει τους πολίτες σχετικά με διαδικασία ρύθμισης ζητημάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας
  • να αναπτύσσει επαφές με υπηρεσίες, φορείς και πολίτες στο πλαίσιο ανάληψης πρωτοβουλιών με στόχο τη βελτίωση της αστυνομικής και κοινωνικής προσφοράς στην τοπική κοινωνία.

Για να επιτευχθούν αυτά ήταν και είναι απαραίτητος ο συνεχής οργανωτικός και τεχνολογικός εξοπλισμός της Αστυνομίας, τομέας που γίνονται συνεχείς προσπάθειες. Η συγκέντρωση των υπηρεσιακών δομών, αστυνομικών δυνάμεων ευρύτερων περιοχών, δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπιστούν καλύτερα τα ιδιαίτερα τοπικά προβλήματα, να εκπονηθούν εξειδικευμένα σχέδια, να οργανωθούν κοινές δράσεις. Να αντιμετωπιστεί καλύτερα το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει μια ασφαλής χώρα και για μας και για τα, κάθε χρόνο, 30 και πλέον εκατομμύρια επισκεπτών της και παρά τις ανεπανάληπτες ροές προσφύγων και μεταναστών μέσα από τα εδάφη της. Η αναδιοργάνωση της αστυνομίας είχε κύριο στόχο να διατηρήσει αυτό το ασφαλές περιβάλλον και να συνεισφέρει στην έξοδο από την οικονομική κρίση και τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά.

Η Παναγιώτα Κοζομπόλη είναι Δικηγόρος  – Βουλευτής Μεσσηνίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α