Μηνύματα Γιώργου για όλους και για όλα στην παρουσίαση βιβλίου του Συμεών Κεδίκογλου. Επίθεση σε Καραμανλή, αιχμές κατά Βενιζέλου και «χρησμοί» για το τι θα κάνει.
Για όλους και για όλα μίλησε ο Γιώργος Παπανδρέου στην παρουσίαση του βιβλίου του Συμεών Κεδίκογλου που πραγματοποιήθηκε στην Χαλκίδα, χρησιμοποιώντας μάλιστα τη διφορούμενη φράση «έχει ο καιρός γυρίσματα». Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ η φράση του πρώην πρωθυπουργού αφορούσε την δικαίωση της πολιτικής των κυβερνήσεων 2009-2011 όσο και μία πιθανή «ολική επαναφορά» του ίδιου σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου.
Ελάχιστοι αγωνιούν και ακόμη λιγότεροι δίνουν μάχη για τομές με το παρελθόν
Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του παρουσίασε το σύνολο των πολιτικών απόψεων του , οι οποίες στηρίζονται στην αρχή ότι μόνο όταν μια κοινωνία αντιμετωπίζει χωρίς φόβο το παρελθόν και δεν κρύβεται από τα πραγματικά προβλήματα τότε μπορεί να αντιμετωπίσει επί της ουσίας το μέλλον.«Γιατί οι αλήθειες θίγουν τα κακώς κείμενα – στην προκειμένη περίπτωση, τα κατεστημένα», είπε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε επίσης ,αφήνοντας αιχμές κατά του πολιτικού προσωπικού, ότι «ελάχιστοι αγωνιούν και ακόμη λιγότεροι δίνουν μάχη για τομές με το παρελθόν. Πολλοί υπόσχονται ή ονειρεύονται επιστροφή στο παρελθόν. Είναι εξαιρετικοί μεταρρυθμιστές σε ομιλίες, αλλά μόλις κατεβούν από το μικρόφωνο αποδομούν και την όποια μεταρρυθμιστική προσπάθεια έγινε».
Κυβέρνηση των φυγάδων η κυβέρνηση Καραμανλή
Επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση Καραμανλή την οποία χαρακτήρισε υπεύθυνη για το Μνημόνιο. «Βρέθηκε μία κυβέρνηση η οποία σε 5 μόλις χρόνια «κατάφερε» να φορτώσει στη χώρα τόσο χρέος, όσο στα 180 από την απελευθέρωσή της και από τα περίπου 150 δις ευρώ, να το φτάσει στα 300 δις ευρώ. Δεν ήταν μόνο ότι, βρέθηκε μια κυβέρνηση που κατάφερε μέσα μόνο σε μία χρονιά, το 2009, να φορτώσει στη χώρα με 36 δισεκατομμύρια έλλειμμα. Ναι, ξόδεψαν 36 δις περισσότερα από όσα είχαν τα κρατικά ταμεία και παρόλα αυτά, έριξαν τη χώρα στην ύφεση, -4,4%. Αυτό αποκαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρες. Φανταστείτε, όταν συντάχτηκε το πρώτο Μνημόνιο, η ύφεση για το 2009 υπολογιζόταν περίπου, στο -2%. Τελικά, ήταν διπλάσια. Ψέματα για να μην σκάσει το παραμύθι πριν προλάβει να φύγει η κυβέρνηση των φυγάδων.», είπε με νόημα σημειώνοντας ότι «η Η τότε κυβέρνησή μας, αγαπητοί φίλοι και φίλες, φορτώθηκε τις αμαρτίες και τα ψέματα της κυβέρνησης της ΝΔ».
Αυτοκριτική για την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ
Για τα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι έγιναν σημαντικές τομές αλλά και αρκετά σφάλματα στα οποία αναφέρθηκε αναλυτικά: « Φτάσαμε πολλές φορές να ονομάζουμε δικαιοσύνη, τη σκανδαλώδη εύνοια. Κεκτημένα, τα προνόμια των λίγων και των συντεχνιών. Δικαίωμα, την πρόκληση σε βάρος των υπολοίπων. Πολιτισμό, τον νεοπλουτισμό. Υγιή επιχείρηση, το κυνήγι του εύκολου πλουτισμού. Την ποιοτική και ανταγωνιστική παραγωγή, την μετατρέψαμε σε ανταγωνισμό για μια κρατική ή ευρωπαϊκή επιδότηση. Τη φοροδιαφυγή, έκφραση προσωπικής μαγκιάς. Και δεν ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις, ούτε σποραδικά φαινόμενα. Οι εξαιρέσεις από τον κανόνα, έγιναν ο κανόνας.”
Για την ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά
Ο κ. Παπανδρέου άφησε αιχμές κατά του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης λέγοντας «γεμίσαμε όλα αυτά τα χρόνια με μετά Χριστόν προφήτες και παντογνώστες, για το τι έπρεπε ή δεν έπρεπε να γίνει τότε. Μεταξύ αυτών, και εκείνοι που σήμερα πνίγονται σε μία κουταλιά νερό των διεθνών αγορών. Ούτε μια ώρα δεν θα άντεχαν το 2010 στη θέση μας».
«Λεφτά υπάρχουν»
Πόσοι είναι έτοιμοι να πουν «λεφτά, πλούτος σε αυτή τη χώρα υπάρχει, αλλά σπαταλιέται Ο πρώην πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την έκφραση «λεφτά υπάρχουν» διερωτώμενος: «Πόσοι είναι έτοιμοι να πουν «λεφτά, πλούτος σε αυτή τη χώρα υπάρχει, αλλά σπαταλιέται, χάνεται ή χαρίζεται και εγώ αυτό θα το σταματήσω; Αυτό τόλμησα να πω. Δεν είναι τυχαίο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιθέσεων που δεχτήκαμε για το «λεφτά υπάρχουν» δεν ήταν στην κατεύθυνση «σωστά, αλλά τι κάνετε για να τα βρείτε;» Ήταν «γιατί το είπατε;» Έτσι εξηγείται και το μένος. Γιατί αποκαλύψαμε το “μεγάλο μυστικό”. Γιατί με αυτή την φράση στρέψαμε τον προβολέα επάνω σε αυτούς που πραγματικά παρασιτούσαν σε βάρος όλων μας τόσα χρόνια…. Μακάρι να είχαμε λίγο χρόνο ακόμη. Για την επανάσταση του αυτονόητου. Αλλά έχει ο καιρός γυρίσματα», είπε ο Γ. Παπανδρέου.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επισήμανε ότι «λεφτά υπάρχουν – όπως τους έλεγα – στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, στους φορολογικούς παραδείσους, στις off shore, αλλά ότι, μόνη της η Ελλάδα αδυνατεί να τα αντιμετωπίσει. Εκεί χρειαζόταν, όπως ζητούσα από την αρχή, συλλογική ευρωπαϊκή ρύθμιση, επιβάλλοντας διαφάνεια και έλεγχο. Έτσι, θα ήταν εντελώς διαφορετικές οι διαστάσεις του προβλήματος στη χώρα μας αλλά και της ευρωπαϊκής κρίσης».
Επίθεση και στον ΣΥΡΙΖΑ
Τα εύκολα λόγια, εύκολα λέγονται και εύκολα καίγονται, είπε ο πρώην πρωθυπουργός αφήνοντας αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «οι μεν ανακαλύπτουν τη σημασία της προστασίας και των χαμηλών επιτοκίων του Προγράμματος το οποίο θα έσκιζαν, οι δε φοβούνται μην τελειώσει το Πρόγραμμα και δεν έχουν λόγο ύπαρξης!»
Απαιτείται συναίνεση για το μέλλον -Τα λάθη των δανειστών
Διαπιστώνοντας ότι καταγράφεται απουσία μεταρρυθμιστικής πνοής και πλήρης απουσία εθνικού σχεδίου καθώς και συναίνεσης ο κ. Παπανδρέου χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου προειδοποιώντας ότι οι αγορές θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία για να δείξουν τα δόντια τους και τόνισε τα λάθη των εταίρων στο ελληνικό πρόγραμμα σημειώνοντας : «Η τρόικα, έδωσε βάρος στις περικοπές αντί των μεταρρυθμίσεων – ιδιαίτερα στην αρχή. Ότι η λιτότητα για όλους, όταν υπάρχουν πλεονάσματα σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, δημιουργεί χειρότερη ύφεση αντί να λύνει το πρόβλημα. Ότι χάνεται ιστορική ευκαιρία να δανειστεί η Ευρώπη με χαμηλά επιτόκια για να επενδύσει στην ποιότητα των προϊόντων μας και των υπηρεσιών μας, δηλαδή, στο μέλλον μας, στις υποδομές, την ανανεώσιμη ενέργεια, τα δίκτυα, τις τηλεπικοινωνίες και συγκοινωνίες, στην έρευνα και την παιδεία. Ότι θα μπορούσαν να προστατεύσουν καλύτερα και αποτελεσματικότερα χώρες όπως η Ελλάδα, από τους φόβους και την κερδοσκοπία των αγορών. Κάτι που έκανε ο Ντράγκι πολύ αργότερα, το 2012, για την Ιταλία και την Ισπανία»
«Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα»
Γιατί το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα, όχι η πατρίδα το ΠΑΣΟΚ.Ο κ. Παπανδρέου ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας ότι βρίσκει αισιοδοξία στα χιλιάδες στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «τους συμπολεμιστές μου, που άντεξαν στα δύσκολα, όπως ο Συμεών», είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε αφήνοντας αιχμές κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ: «Γιατί το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα, όχι η πατρίδα το ΠΑΣΟΚ. Ακόμα κι αν μερικοί στο Κίνημά μας δυσκολεύονται να το αναγνωρίσουν.Ή ντρέπονται να το υπερασπιστούν. Και αφήνουν αυτούς που μας λοιδορούσαν να καρπώνονται τον δικό μας αγώνα».
thetoc.gr