ΓΣΕΒΕΕ: Καταστρέφονται οι μικρομεσαίοι – Στο 75% η μείωση του τζίρου και 230.000 λουκέτα

louketaΜε­γά­λη μεί­ω­ση τζί­ρου, θέ­σε­ων α­πα­σχό­λη­σης και α­πώ­λεια της εμ­πι­στο­σύ­νης των μι­κρο­με­σαί­ων προς το πο­λι­τι­κό σύ­στη­μα, προ­κύ­πτει α­πό την ε­ξα­μη­νια­ία έ­ρευ­να του ιν­στι­τού­του μι­κρών ε­πι­χει­ρή­σε­ων της Γε­νι­κής Συ­νο­μο­σπον­δί­ας Ε­παγ­γελ­μα­τι­ών- Βι­ο­τε­χνών- Εμ­πό­ρων, που α­να­κοι­νώ­θη­κε σή­με­ρα.

Οι μα­κρο­οι­κο­νο­μι­κοί δεί­κτες ο­δη­γούν στο συμ­πέ­ρα­σμα ό­τι η ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μί­α έ­χει στα­θε­ρο­ποι­η­θεί, το­νί­ζε­ται στην έ­ρευ­να, ω­στό­σο οι δεί­κτες που α­φο­ρούν την ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κή δρα­στη­ρι­ό­τη­τα ι­δι­αί­τε­ρα των μι­κρο­με­σαί­ων ε­πι­χει­ρή­σε­ων ε­ξα­κο­λου­θούν να εί­ναι αρ­νη­τι­κοί.

Α­ξι­ο­ση­μεί­ω­τη εί­ναι ε­πί­σης η ση­μαν­τι­κή βελ­τί­ω­ση της σχέ­σης προσ­λή­ψε­ων- α­πο­λύ­σε­ων, α­πό 1:3 πέ­ρυ­σι σε 1:1,5 στο πρώ­το ε­ξά­μη­νο του 2014, γε­γο­νός που α­πο­δί­δε­ται στην ε­λα­στι­κο­ποί­η­ση των ερ­γα­σια­κών σχέ­σε­ων, στη μεί­ω­ση του κα­τώ­τα­του μι­σθού και στη με­τα­τρο­πή των θέ­σε­ων σε με­ρι­κής ή προ­σω­ρι­νής α­πα­σχό­λη­σης.

Η έ­ρευ­να που α­να­κοι­νώ­θη­κε σή­με­ρα α­πό τον πρό­ε­δρο της ΓΣΕ­ΒΕ­Ε, Γ. Καβ­βα­θά, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε σε δείγ­μα 1051 μι­κρών και πο­λύ μι­κρών ε­πι­χει­ρή­σε­ων (0- 49 ερ­γα­ζό­με­νοι) ό­λης της χώ­ρας, α­πό τις 2 ως τις 9 Ι­ου­λί­ου, δη­λα­δή ό­πως ε­πι­ση­μάν­θη­κε πριν εκ­δο­θούν τα εκ­κα­θα­ρι­στι­κά του ΕΝ­ΦΙΑ.

Τα βα­σι­κά συμ­πε­ρά­σμα­τα πε­ρι­λαμ­βά­νουν τα ε­ξής:

– Α­πό την αρ­χή της κρί­σης έ­χουν κλεί­σει 230.000 ε­πι­χει­ρή­σεις (έ­χουν α­πο­μεί­νει 610.000) ε­νώ σω­ρευ­τι­κά η μεί­ω­ση του τζί­ρου φθά­νει στο 75%. Το δι­α­θέ­σι­μο ει­σό­δη­μα μει­ώ­θη­κε α­πό 174 δισ. ευ­ρώ το 2008 σε πε­ρί­που 100 δισ. ε­φέ­τος (10.000 ευ­ρώ κα­τά κε­φα­λήν).

– Μια στις πέν­τε ε­πι­χει­ρή­σεις που μέ­χρι τώ­ρα άν­τε­ξαν, ε­κτι­μά ό­τι υ­πάρ­χει υ­ψη­λός κίν­δυ­νος να δι­α­κό­ψει τη λει­τουρ­γί­α της ως το τέ­λος του χρό­νου. Αυ­τό αν ε­πι­βε­βαι­ω­θεί ση­μαί­νει 15.000 λου­κέ­τα και α­πώ­λεια 42.000 θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας.

– Το με­γα­λύ­τε­ρο μέ­ρος των κα­θυ­στε­ρη­μέ­νων ο­φει­λών α­φο­ρά τις α­σφα­λι­στι­κές ει­σφο­ρές προς τον Ο­Α­Ε­Ε (41,7%­). Α­κο­λου­θούν τα χρέ­η προς την ε­φο­ρί­α (31,8%­), τις τρά­πε­ζες (26,5%) και το Ι­ΚΑ (20,9%­). Μια στις τέσ­σε­ρις ε­πι­χει­ρή­σεις έ­χει κα­θυ­στε­ρού­με­νες ο­φει­λές σε προ­μη­θευ­τές και ε­νοί­κια. «Αιχ­μά­λω­τους των χρε­ών» χα­ρα­κτή­ρι­σε τους μι­κρο­με­σαί­ους ο πρό­ε­δρος της ΓΣΕ­ΒΕ­Ε.

– Μί­α στις τρεις ε­πι­χει­ρή­σεις (34,7%) ε­κτι­μά ό­τι δεν θα μπο­ρέ­σει να αν­τα­πο­κρι­θεί στις φο­ρο­λο­γι­κές υ­πο­χρε­ώ­σεις του 2014 ε­νώ για τις α­σφα­λι­στι­κές υ­πο­χρε­ώ­σεις το αν­τί­στοι­χο πο­σο­στό φθά­νει στο 35,7%.

– Το 46,2 % των ε­πι­χει­ρή­σε­ων κα­θυ­στε­ρούν την πλη­ρω­μή των δό­σε­ων τρα­πε­ζι­κού δα­νει­σμού.

Οι εκ­πρό­σω­ποι της Συ­νο­μο­σπον­δί­ας ση­μεί­ω­σαν ε­πί­σης ι­δι­αί­τε­ρα ό­τι το 72,5% των ε­πι­χει­ρη­μα­τι­ών δη­λώ­νει πως κα­νέ­να α­πό τα υ­φι­στά­με­να πο­λι­τι­κά κόμ­μα­τα δεν εκ­φρά­ζει τα συμ­φέ­ρον­τά τους (α­πό 60% πέ­ρυ­σι), εύ­ρη­μα που χα­ρα­κτη­ρί­στη­κε ως κρί­ση εκ­προ­σώ­πη­σης. Τα υ­πό­λοι­πα πο­σο­στά κα­τα­νέ­μον­ται ως ε­ξής: ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ 7,6%, ΝΔ 6%, Χρυ­σή Αυ­γή 3,2%, ΚΚΕ 2,8%, Α­ΝΕΛ 1%, ΠΑ­ΣΟΚ-Ε­ΛΙΑ 0,9%, Πο­τά­μι 0,2%, ΛΑ­ΟΣ 0,1%, άλ­λο 3,1%.

koutipandoras.gr