Γόντικας: Αρνήθηκαν ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ να εγκρίνουν ποσό για διάθεση μελισσοτροφής στους μελισσοκόμους.

«Τα τελευταία επτά χρόνια οι μελισσοκόμοι της περιοχής αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και φέτος έφτασαν σε πλήρες αδιέξοδο, αφού σχεδόν κανένας μελισσοκόμος δεν καλύπτει πια ούτε τα έξοδα του.

Το πρόβλημα άρχισε το 2009 όταν έπαψαν να δίνουν μέλι τα έλατα του Μαινάλου, του Πάρνωνα, του Ταϋγέτου, του Χελμού και των άλλων βουνών και έφτασε στο χειρότερο σημείο φέτος, όπου οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την Άνοιξη, μηδένισαν και τις μικρές ποσότητες ανθόμελου που παρήγαγαν τα προηγούμενα χρόνια.» Επισήμανε στη τοποθέτησή  του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γόντικας στο ΠεΣυ για τα προβλήματα της μελισσοκομίας.

gontikas2Αναλυτικά η ομιλία του κ. Γόντικα:

Η μελισσοκομεία είναι μια πολύ δυναμική δραστηριότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εδώ παράγεται το ονομασίας προέλευσης μέλι Μαινάλου, τα εξαιρετικής ποιότητας μέλια ελάτης, Πάρνωνα, Ταϋγέτου και άλλα.

Τα τελευταία επτά (7) χρόνια οι μελισσοκόμοι της περιοχής αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και φέτος έφτασαν σε πλήρες αδιέξοδο, αφού σχεδόν κανένας μελισσοκόμος δεν καλύπτει πια ούτε τα έξοδα του.

Το πρόβλημα άρχισε το 2009 όταν έπαψαν να δίνουν μέλι τα έλατα του Μαινάλου, του Πάρνωνα, του Ταϋγέτου, του Χελμού και των άλλων βουνών και έφτασε στο χειρότερο σημείο φέτος, όπου οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την Άνοιξη, μηδένισαν και τις μικρές ποσότητες ανθόμελου που παρήγαγαν τα προηγούμενα χρόνια.

Στην κατάσταση που βρίσκονται οι μελισσοκόμοι σήμερα, δεν μπορούν να διατηρήσουν τα μελίσσια τους μέχρι που αρχίσει η νέα μελιτοφορία την Άνοιξη του 2017.

Αν δεν υπάρξει άμεση στήριξη με χορήγηση της αναγκαίας μελισσοτροφής η επόμενη Άνοιξη θα βρει χιλιάδες κυψέλες άδειες.

Δεν είναι αρκετή μια απόφαση του ΠΕΣΥΠ για αποστολή εγγράφου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που να ζητά στήριξη των πληγέντων, για να υπάρξει συνέχεια στη μελισσοκομεία πρέπει να εξασφαλίσουμε τώρα πριν έρθει ο χειμώνας μελισσοτροφή.

Χρειάζονται δύο με τρία κιλά ζαχαροζύμης για κάθε κυψέλη ανά δίμηνο, με βάση τα μητρώα και την καταγραφή των κυψελών υπολογίζονται πολύ εύκολα οι ανάγκες. Για να μην έχουμε επανάληψη της κοροϊδίας, όπως των πλημμυροπαθών της Αρκαδίας όπου μαζί με τους αγροτοπατέρες τις περιοχής στηρίζατε την κυβέρνηση εξαντλήσατε τα όρια της παρέμβασης σας σε τέτοιες αποφάσεις ενώ γνωρίζατε ότι δεν θα γίνει ούτε καταγραφή των ζημιών, εμείς σας προτείνουμε και ζητάμε τουλάχιστον αυτή τη φορά να συμφωνήσετε, πως ανεξάρτητα από την τύχη του εγγράφου (για μας είναι προδιαγραμμένη) το Περιφερειακό Συμβούλιο να αποφασίσει σήμερα με κονδύλια της Περιφέρειας χορήγηση μελισσοτροφής στους πληγέντες, με βάση τις κυψέλες όπως είπαμε νωρίτερα.

Ακόμη πρέπει να επιλυθούν και άλλα σοβαρά προβλήματα όπως:

  • Στήριξη του χαμένου εισοδήματος των μελισσοκόμων.
  • Πάγωμα χρεών και φόρων.
  • Να ενισχυθεί το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Τρίπολης με επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό για να μπορεί να παρέχει επαρκή βοήθεια όχι μόνο στους μελισσοκόμους αλλά και στους κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής αφού είναι εθνικής αναφοράς και έχει επιπλέον και τον έλεγχο των τροφίμων.
  • Να καλυφθούν με δίχτυ προστασίας οι ανοιχτές δεξαμενές πυρόσβεσης γιατί έχουν γίνει χώροι μαζικού πνιγμού μελισσών, μόλυνσης και μετάδοσης ασθενειών.
  • Σε συνεργασία με τους μελισσοκόμους να καθοριστούν οι χώροι που ασκούν τις δραστηριότητες τους γιατί έχουν δημιουργηθεί προβλήματα και προστριβές μετά την ανάπτυξη κατοικιών, ξενώνων και ξενοδοχείων μέσα στις μελιτοφόες περιοχές καθώς και διάνοιξη περιπατητικών μονοπατιών.